- Αφήστε το μωρό σας να ορίσει τον ρυθμό. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και, αφήνοντάς το να σας καθοδηγήσει, θα μπορέσετε να καταλάβετε τις προτιμήσεις του μικρού σας γευστικού εξερευνητή.
- Δοκιμάστε διαφορετικές υφές και γεύσεις για να διευρύνετε τη γευστική παλέτα του μωρού σας.
- Μαγειρέψτε τα ίδια υλικά με διαφορετικούς τρόπους για να δείτε τι του αρέσει καλύτερα.
- Το μωρό κάνει ό,τι βλέπει. Γι’ αυτό, δώστε το καλό παράδειγμα και αφήστε το μωρό να συμμετέχει στα οικογενειακά γεύματα. Βλέποντάς σας θα του δημιουργηθεί περιέργεια και θα το ενθαρρύνετε να σας αντιγράψει και να συμμετέχει κι εκείνο.
- Προσέχετε τις αλλεργίες. Τα τρόφιμα που πρέπει να προσέχετε συνήθως περιλαμβάνουν τα εξής: σέλινο, δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, αγελαδινό γάλα, καρκινοειδή (γαρίδες κ.λπ.), αυγά, ψάρι, ξηροί καρποί, λούπινο, σπόροι σουσαμιού, σόγια και θειώδη. Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σε σχέση με τις τροφικές αλλεργίες και τις δυσανεξίες στα μωρά.
- Είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία. Επικεντρωθείτε στις βασικές ομάδες τροφών: γαλακτοκομικά (πάντα πλήρη και παστεριωμένα), δημητριακά και αμυλούχες τροφές (ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες), πρωτεϊνούχες τροφές (κρέας, ψάρι, αυγά, όσπρια και ξηροί καρποί, θρυμματισμένοι ή πολύ καλά τριμμένοι ή σε μορφή βουτύρου), φρούτα και λαχανικά (φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα, αλλά χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι).
- Μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια! Το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσει μια νέα τροφή ή υφή μέχρι και οχτώ φορές έως ότου να αρχίσει να την απολαμβάνει.
- Προσπαθήστε να αποφύγετε τα εξής: αλμυρά και ζαχαρούχα τρόφιμα, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, ωμά οστρακοειδή, καρχαρίας, ξιφίας και μάρλιν (υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο), ολόκληροι ξηροί καρποί (κίνδυνος πνιγμού), μέλι (είναι πιθανό να περιέχει βακτήρια).
- Δίνετε στο μωρό σας νερό μαζί με κάθε γεύμα και σνακ. Και να θυμάστε ότι το μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα σε σκόνη και το νερό είναι τα μόνα ποτά που χρειάζεται το μωρό σας σε αυτή την ηλικία.
Σχετικά άρθρα