MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ποιο είναι το δικό σου στυλ ταΐσματος;

Ο τρόπος με τον οποίο προσφέρεις φαγητό στο μωρό σου είναι, αν μη τι άλλο, εξίσου σημαντικός με το τι βάζει στο στόμα του. Φαντάσου τον εαυτό σου στα παρακάτω σενάρια, που μπορεί να σου μοιάζουν οικεία, και διάλεξε την απάντηση που σε αντιπροσωπεύει καλύτερα μια τυπική ημέρα. Σημείωσε τις απαντήσεις σου και μετά διάβασε τα αποτελέσματα που αποκαλύπτουν την προσέγγιση που ακολουθείς ως προς το τάισμα—μπορεί να εκπλαγείς από τα αποτελέσματα!

8 λεπτά ανάγνωση

Σκηνή 1: Κάθεστε με το μωρό στο τραπέζι για το μεσημεριανό σας. Το μωρό τρώει μια μικρότερη μερίδα από το γεύμα σας, κομμένη σε μπουκίτσες. Τρώει γρήγορα και σου δείχνει πως θέλει κι άλλο. Εσύ…

  1. Ξαναγεμίζεις το μπολ του μέχρι επάνω και επιμένεις να το αδειάσει πριν πάει να παίξει.
  2. Του λες ότι δεν έχει άλλο φαγητό και θα πρέπει να περιμένει μέχρι το βραδινό.
  3. Του βάζεις άλλη μία μερίδα μαζί με μερικά μπισκότα ή κέικ.
  4. Του βάζεις λίγο φαγητό ακόμη στο μπολ και βλέπεις τι θα συμβεί. Αν το φάει και θέλει κι άλλο, του βάζεις λίγο ακόμη. Αν δείχνει να μην το νοιάζει πια, σέβεσαι το γεγονός ότι τελείωσε το φαγητό του.
     

Σκηνή 2: Κάθεστε γύρω από το τραπέζι· το μωρό τρώει δυο μπουκιές φαγητό και μετά σπρώχνει μακριά το πιάτο, δείχνοντας πως δεν θέλει άλλο. Το ρωτάς αν θέλει να φάει άλλο, αλλά εκείνο σου γνέφει αρνητικά. Εσύ…

  1. Ταΐζεις το μωρό, χρησιμοποιώντας ό,τι τέχνασμα μπορείς να σκεφτείς. Ακόμη κι αν πάρει πολλή ώρα, αξίζει προκειμένου να βεβαιωθείς ότι θα φάει.
  2. Παίρνεις το πιάτο του, αλλά λες πως δεν έχει γλυκό ή άλλο φαγητό μέχρι το πρωινό.
  3. Παίρνεις το πιάτο και το αντικαθιστάς με ένα μπολ γλυκερών τροφών που ξέρεις πως του αρέσουν. Τουλάχιστον δεν θα μείνει νηστικό!
  4. Παίρνεις το πιάτο του και το αφήνεις να σηκωθεί από το τραπέζι εάν έχει τελειώσει.
     

Σκηνή 3: Είναι σαββατοκύριακο, ώρα για πρωινό, και κάθεστε όλοι μαζί στο τραπέζι με διάφορα υγιεινά φαγητά μπροστά σας. Επιλέγει το αγαπημένο του (βρώμη με μπανάνα), αλλά αντί να το φάει, αποφασίζει ότι έχει πιο πολλή πλάκα να το πασαλείψει στο πρόσωπό του ή να το πετάξει στο πάτωμα. Παρότι του λες με σταθερή φωνή και επανειλημμένα «όχι», το μωρό συνεχίζει να παίζει και το βλέπει σαν παιχνίδι. Εσύ…

  1. Παίρνεις το μπολ από μπροστά του και το ταΐζεις εσύ. Μπορεί να γίνει μάχη, αλλά δεν πρόκειται να το αφήσεις να σηκωθεί από το τραπέζι αν δεν φάει όσο θεωρείς εσύ πως πρέπει.
  2. Παίρνεις το μπολ με τη βρώμη, αλλά όταν πάει να πάρει ένα φρούτο, του λες πως δεν μπορεί να φάει αν δεν αδειάσει το μπολ με τα δημητριακά του.
  3. Παίρνεις το μπολ με τη βρώμη, πηγαίνεις στην κουζίνα και του φτιάχνεις το αγαπημένο του πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λιπαρά.
  4. Το να πετάμε κάτω το φαγητό δείχνει πως το γεύμα έχει τελειώσει. Παίρνεις το μπολ και το αφήνεις να σηκωθεί από το τραπέζι. 

 

Σκηνή 4:  Είναι τα πρώτα γενέθλια του μωρού σου και έφτιαξες μια τούρτα γενεθλίων για την οικογένεια. Το μωρό σου πάει να βουτήξει τα δάχτυλά του στην τούρτα. Εσύ…

  1. Απομακρύνεις την τούρτα από το οπτικό του πεδίο και το πιέζεις να φάει όλα τα λαχανικά του αντί για τούρτα
  2. Απομακρύνεις την τούρτα από το οπτικό του πεδίο—δεν επιτρέπεται να φάει μπισκότα ή γλυκά και το ξέρει. Οι κανόνες είναι διαφορετικοί για τους μεγάλους!
  3. Το αφήνεις να φάει ένα κομμάτι τούρτα και αν ζητήσει δεύτερο, μπορεί να φάει και δεύτερο. Λίγη ζάχαρη είναι μόνο—τι κακό μπορεί να κάνει; 
  4. Του επιτρέπεις να πειραματιστεί και να γευτεί ένα μικρό κομμάτι τούρτα μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Εάν συνεχίσει να πεινάει μετά, του προσφέρεις φρούτα ή στικ λαχανικών.

Σκηνή 5: Για βραδινό, βγάζεις δύο υγιεινά φαγητά που ξέρεις ήδη πως αρέσουν στο μωρό σου, και δύο νέα πράγματα που δεν έχει ξαναδοκιμάσει. Τρώει μόνο τα δύο φαγητά που ξέρει. Εσύ…

  1. Δεν το αφήνεις να σηκωθεί από το τραπέζι αν δεν φάει τουλάχιστον δύο μπουκιές από τα νέα φαγητά.
  2. Απομακρύνεις τα γνωστά φαγητά και την επόμενη φορά προσφέρεις μόνο τα νέα φαγητά.
  3. Σημειώνεις στο μυαλό σου να μην προσφέρεις τα φαγητά που δεν δοκίμασε ξανά και επιμένεις σε αυτά που ξέρεις πως θα φάει.
  4. Το αφήνεις να τελειώσει το γεύμα του χωρίς να φάει τα νέα φαγητά, αλλά τα προσφέρεις ξανά την επόμενη εβδομάδα.

 

Αποκάλυψε το δικό σου στυλ ταΐσματος παρακάτω

Περισσότερα α)

Το στυλ ταΐσματος που εφαρμόζεις είναι… ΠΙΕΣΤΙΚΟ

Όταν το μωρό σου σού δείχνει πως χόρτασε, επιλέγεις να το αγνοήσεις ή πιστεύεις πως ξέρεις εσύ καλύτερα από αυτό πότε πεινάει και πότε χόρτασε. Για εσένα, είναι σημαντικό το μωρό σου να τρώει την ποσότητα φαγητού που θεωρείς πως είναι καλύτερο για εκείνο. Το να αδειάσει εντελώς το πιάτο ή το μπολ του δείχνει πως το γεύμα στέφθηκε με επιτυχία.

Οι κίνδυνοι του να είσαι ΠΙΕΣΤΙΚΗ: Πιέζοντας το μωρό σου να φάει περισσότερο φαγητό από ό,τι θέλει μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην εξέλιξή του και να οδηγήσει σε ανθυγιεινή αύξηση βάρους. Αναγκάζοντάς το να τελειώσει το φαγητό του ή να φάει «άλλη μία μπουκιά», μπορεί να ενθαρρύνεις την υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Αυτό το στυλ μπορεί επίσης να κάνει το μωρό σου να δείχνει περιορισμένο ενδιαφέρον για το φαγητό, να γκρινιάζει περισσότερο για το φαγητό και να οδηγήσει σε μη υγιή στάση απέναντι στο φαγητό όταν μεγαλώσει. Αν το μωρό σου δεν φάει αρκετά σε ένα γεύμα ή μια ολόκληρη ημέρα, προσπάθησε να μην ανησυχήσεις. Σεβάσου την αίσθηση πείνας και κορεσμού του μωρού σου και να ξέρεις πως κατά πάσα πιθανότητα θα το αναπληρώσει στο επόμενό του γεύμα ή την επόμενη μέρα.

Διάβασε Τα πρέπει και τα δεν πρέπει στο τάισμα με βάση τη διάθεση του μωρού για χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τις καλές πρακτικές σίτισης για εσένα και το μικρό σου.

Περισσότερα β)

Το στυλ ταΐσματος που εφαρμόζεις είναι… ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΑΥΣΤΗΡΟ

Τείνεις να αρνείσαι να του δώσεις φαγητό προσφέροντας πολύ μικρές μερίδες και μην επιτρέποντας στο μωρό σου να τρώει περισσότερο, ακόμη κι όταν δείχνει ότι ακόμη πεινάει.

Οι κίνδυνοι του να είσαι ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΑΥΣΤΗΡΗ: Αυτό το περιοριστικό στυλ ταΐσματος μπορεί να οδηγήσει σε μη υγιή ανάπτυξη. Εναλλακτικά, μπορεί να οδηγήσει σε «επανάσταση» με το παιδί σου να το ρίχνει στο φαγητό τρώγοντας, μεταξύ άλλων, σνακ με πολλές θερμίδες. Μωρά των οποίων οι γονείς είναι υπερβολικά χειριστικοί ως προς το φαγητό μπορεί να μην μάθουν να αναγνωρίζουν πότε πεινάνε και πότε έχουν χορτάσει με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ρυθμίσουν μόνα τους την πρόσληψη τροφής. Όταν σέβεσαι τα σημάδια πείνας που σου δείχνει το μωρό σου, είναι πιθανότερο να αποκτήσει πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες όταν μεγαλώσει. Παρατήρησε αν το μωρό σου κάνει καμία ιδιαίτερη χειρονομία για να σου δείξει πως πεινάει και ενθάρρυνέ το να εκφράζει το πώς νιώθει.

Διάβασε Τα πρέπει και τα δεν πρέπει στο τάισμα με βάση τη διάθεση του μωρού για χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τις καλές πρακτικές σίτισης για εσένα και το μικρό σου.

Περισσότερα γ)

Το στυλ ταΐσματος που εφαρμόζεις είναι… ΕΠΙΕΙΚΕΣ

Ό,τι θέλει το μωρό σου, αυτό παίρνει. Δεν έχει σημασία αν το φαγητό έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, λιπαρά ή «κενές θερμίδες» που χορταίνουν, του κάνεις πάντα το χατίρι. Τείνεις να προσφέρεις τα αγαπημένα του φαγητά επειδή ξέρεις πως θα τα φάει χωρίς να γκρινιάξει.

Οι κίνδυνοι του να είσαι ΕΠΙΕΙΚΗΣ: Εφαρμόζοντας αυτό το στυλ ταΐσματος μπορεί να έχεις ένα χαμογελαστό μωρό τώρα, αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία του μωρού σου μακροπρόθεσμα. Στα μωρά των οποίων οι γονείς είναι υπερβολικά επιεικείς παρατηρείται αποδεδειγμένα ανθυγιεινή αύξηση βάρους, γκρίνια για το φαγητό, ή άλλες ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες όταν είναι παιδιά. Είναι επίσης πολύ πιθανόν να μην παίρνουν τα απαραίτητα για την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους θρεπτικά συστατικά. Απέφευγε να του προσφέρεις μόνο τα αγαπημένα του σε κάθε γεύμα ή σνακ.

Διάβασε Τα πρέπει και τα δεν πρέπει στο τάισμα με βάση τη διάθεση του μωρού για χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τις καλές πρακτικές σίτισης για εσένα και το μικρό σου.

Περισσότερα δ)

Το στυλ ταΐσματος που εφαρμόζεις… ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Συγχαρητήρια που ανταποκρίνεσαι καταλλήλως στα σημάδια πείνας και κορεσμού του μωρού σου! Η καθόλου συναισθηματική ισορροπία ευγενικής καθοδήγησης και ενθάρρυνσης που επιδεικνύεις θα βοηθήσει το μωρό σου να αναπτύξει υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια.

Τα οφέλη του να ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΣΑΙ: Προσφέροντας ποικιλία υγιεινών τροφών στα γεύματα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ξέρεις πως απολαμβάνει το μικρό σου, και αφήνοντάς το να αποφασίσει τι θα φάει (χωρίς πίεση), το ενθαρρύνεις να υιοθετήσει θετική στάση απέναντι στο φαγητό. Όταν σέβεσαι τα σημάδια πείνας και κορεσμού που σου δείχνει το μωρό σου, είναι πιθανότερο να αποκτήσει πιο υγιεινές συνήθειες και έχει μια υγιή ανάπτυξη στην παιδική ηλικία και στη μετέπειτα ζωή του.

 

Πηγές

Black MM, Aboud FE. Responsive feeding is embedded in a theoretical framework of responsive parenting. J Nutr 2011, 141(3): 490-4.

Dattilo AM Programming long-term health: Effect of parent feeding approaches on long-term diet and eating patterns. In: Early nutrition and long-term health, mechanisms, consequences and opportunities. Ed., Saavedra and Dattilo, Elsevier, 2017: 471-95.

Thompson AL, Adair LS, Bentley ME. Pressuring and restrictive feeding styles influence infant feeding and size among a low-income African-American sample. Obesity (Silver Spring) 2013, 21(3):562-71.

Τελευταία αναθεώρηση: Μάρτιος 2018

 

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_1

    EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

    Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

    Συμβουλές μόνο για σένα

    Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

  • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

    Δωρεάν δείγματα

    Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

  • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

    Διαδραστικές εφαρμογές

    Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.