Οδηγός 5 βημάτων για οικολογικά ψώνια
Φέρνοντας ένα παιδί στον κόσμο, οι νέοι γονείς μπορεί να αρχίσουν να σκέφτονται για το μέλλον του πλανήτη και πώς μπορούν να ελαττώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο για τις επόμενες γενιές. Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους ορισμένες μαμάδες ψωνίζουν και τρώνε πιο συνειδητά προκειμένου να συμβάλλουν στην υποβοήθηση των παγκόσμιων πόρων και του περιβάλλοντος.
1. Κάνε τις αγορές σου από τοπικούς προμηθευτές
Το να ψωνίζεις στη λαϊκή έχει πλεονεκτήματα, αφού αγοράζεις απευθείας από τους παραγωγούς που καλλιέργησαν τα οπωροκηπευτικά ή τους κτηνοτρόφους που ανέθρεψαν τα ζώα για το κρέας που αγοράζεις. Οι μαμάδες που ψωνίζουν από προμηθευτές που γνωρίζουν και εμπιστεύονται στην περιοχή τους είναι σίγουρες ότι μπορούν να ακολουθήσουν τα ίχνη των τροφίμων που αγοράζουν από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο τους. Νιώθουν επίσης ικανοποίηση που βάζουν το λιθαράκι τους υποστηρίζοντας την τοπική οικονομία και μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα για τη μεταφορά τροφίμων από μακρινές χώρες.
2. Επέλεγε, όποτε μπορείς, βιολογικά προϊόντα
Ορισμένες μαμάδες προτιμούν να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα για το μωρό τους επειδή οι μέθοδοι βιολογικής καλλιέργειας χρησιμοποιούν λιγότερα παρασιτοκτόνα και έχουν υψηλότερα πρότυπα ορθής μεταχείρισης των ζώων από τη συμβατική γεωργία. Οι βιολογικοί αγρότες εφαρμόζουν πάντα αμειψισπορά στην προσπάθεια να διατηρήσουν με φυσικό τρόπο τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους. Πολλοί γονείς που αγοράζουν βιολογικά τρόφιμα πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες μέθοδοι καλλιέργειας έχουν θετικό αντίκτυπο στο θρεπτικό περιεχόμενο και στη γεύση των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνουν τα μωρά τους.
Οι μαμάδες που αγοράζουν βιολογικές βρεφικές τροφές μπορεί να νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά χάρη στις πολύ αυστηρές διαδικασίες που τηρούν ορισμένοι κατασκευαστές βρεφικών τροφών. Οι διαδικασίες αυτές εξασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων τους, καθώς τα τρόφιμα υποβάλλονται σε 100 διαφορετικούς ελέγχους. Επίσης, τα προϊόντα τους παρασκευάζονται χωρίς συντηρητικά, ενισχυτές γεύσης, χημικές βαφές, και περιέχουν ελάχιστα πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι.
3. Μάθε να διαβάζεις τις ετικέτες
Η ορθή μεταχείριση των ζώων απασχολεί ολοένα και περισσότερο ορισμένες μαμάδες. Αν εξοικειωθείς περισσότερο με τις ετικέτες τροφίμων, θα είναι ευκολότερο να κάνεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές στο σούπερ μάρκετ. Θα μπορούσες να αναζητήσεις ετικέτες που επισημαίνουν τα πρότυπα ορθής μεταχείρισης των ζώων και τρόφιμα που πιστοποιούνται ως βιολογικά ή βιώσιμα. Οι ετικέτες διαφοροποιούνται αρκετά από χώρα σε χώρα, γι’ αυτό προσπάθησε να βρεις τους επίσημους κωδικούς, ετικέτες και πρότυπα της χώρας σου ώστε να ξέρεις τι να αναζητάς όταν κάνεις τα ψώνια σου.
4. Ψώνισε φρούτα και λαχανικά εποχής
Ολοένα και περισσότερες μαμάδες αρχίζουν να αναγνωρίζουν ποια φρούτα και λαχανικά καλλιεργούνται και μαζεύονται ποιες χρονικές περιόδους του έτους στην περιοχή τους, και ρυθμίζουν τα ψώνια τους έτσι ώστε να αξιοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα προϊόντα εποχής. Πέραν του ότι συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα για τη μεταφορά λαχανικών εκτός εποχής που καλλιεργούνται μακριά, τα οπωροκηπευτικά εποχής συνήθως κοστίζουν λιγότερο και είναι πιο φρέσκα.
5. Κάνε μια βόλτα στα μαγαζιά και έχε μαζί σου μια τσάντα για ψώνια
Οι μαμάδες που θέλουν να είναι πιο δραστήριες επιλέγουν συχνά να πηγαίνουν με τα πόδια στη λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ αντί να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο ή να παίρνουν στο λεωφορείο. Η βόλτα αυτή μετρά ως φυσική δραστηριότητα για τις ίδιες και το μωρό τους και είναι το φιλικότερο προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς που διαθέτουμε! Μια άλλη απλή οικολογική επιλογή είναι να έχεις τις δικές σου τσάντες όταν ψωνίζεις—μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις πλαστικές σακούλες ή να χρησιμοποιείς καλάθι ή υφασμάτινες τσάντες για ψώνια. Είναι ένας εύκολος τρόπος να περιορίσεις την ποσότητα πλαστικού που χρησιμοποιείς.
Πόσο οικολογικά είναι τα ψώνια σου, λοιπόν; Μικρές αλλαγές έχουν τεράστιο αντίκτυπο, γιατί λοιπόν να μην δοκιμάσεις μία από αυτές τις συμβουλές την επόμενη φορά που θα πας να ψωνίσεις για την οικογένειά σου;
Πηγές
Mie A, Andersen HR, Gunnarsson S et al. Human health implications of organic food and organic agriculture: a comprehensive review. Environ Health 2017, 16(1):111 doi:10.1186/s12940-017-0315-4
Reganold JP, Wachter JM. Organic agriculture in the twenty-first century. Nat Plants 2016, 2:doi:10.1038/nplants.2015.221
https://www.ifoam.bio/en/our-library/organic-basics (Προσπελάστηκε στις 9 Απριλίου 2018)
Τελευταία αναθεώρηση: Απρίλιος 2018
Σχετικά άρθρα