MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πεινασμένο ή χορτασμένο; Τα εννιά πρόσωπα του ταΐσματος

Τώρα που το μικρό σου αρχίζει να τρώει στερεές τροφές, ένας ολοκαίνουργιος κόσμος μοιάζει να ανοίγεται. Παρόλο που οι αρχές ταΐσματος που ακολουθείς από τη στιγμή της γέννησής του παραμένουν οι ίδιες, υπάρχουν μερικά νέα στοιχεία για το τάισμα που πρέπει να μάθεις τώρα που προσφέρεις στο μωρό συμπληρωματικές τροφές. Αναζήτησε τις ενδείξεις πείνας ή κορεσμού του μωρού σου και άφησέ το να αποφασίσει πόσο θέλει να φάει.

4 λεπτά ανάγνωση

Άφησε το τάισμα με βάση τη διάθεση να σε καθοδηγήσει

Ο ρόλος σου στο τάισμα του μωρού είναι να του προσφέρεις μια ποικιλία υγιεινών τροφών σε τακτικές ώρες γευμάτων και σνακ. Εναπόκειται στο μωρό να αποφασίσει αν θέλει να φάει αυτό που του προσφέρεις και πόσο θέλει να φάει. Καθώς προσφέρεις στο μωρό μια ποικιλία υγιεινών τροφών και ακολουθείς τις επιθυμίες του σχετικά με το πόσο θέλει να φάει, καθιερώνεις υγιείς διατροφικές συνήθειες για το μικρό σου που μπορεί να διαρκέσουν χρόνια.

Συνέχισε να ακολουθείς τους κανόνες του ταΐσματος με βάση τη διάθεση όπως έκανες από τότε που γεννήθηκε το μωρό σου. Αυτό σημαίνει την παροχή υγιεινών επιλογών αφήνοντας το μωρό σου να αποφασίσει πόσο θα φάει χωρίς να το πιέζεις ή να το περιορίζεις σχετικά με την ποσότητα του φαγητού. Η συγκεκριμένη προσέγγιση θα συμβάλει στη διατήρηση του μωρού σε μια σωστή πορεία για την υγιή του ανάπτυξη. 

Πρέπει να θυμάσαι ότι το μητρικό γάλα εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή τροφής του μωρού σου. Αυτές οι πρώτες ημέρες σίτισης είναι μια καλή στιγμή για να αρχίσεις να διδάσκεις στο μωρό σου πώς μπορεί να συνεχίσει να σου δείχνει, με κινήσεις και αργότερα με λέξεις, ότι πεινάει ή ότι έχει χορτάσει. Προσφέροντας θρεπτικές τροφές στο μωρό σου όταν είναι πεινασμένο και αφήνοντας το κουτάλι κάτω όταν έχει χορτάσει, μπορεί να βοηθήσει να του δείξεις ότι εκείνο έχει τον έλεγχο της ποσότητας που πρέπει να φάει. Η εξάσκηση αυτών των προσεγγίσεων ταΐσματος δημιουργεί γόνιμο έδαφος για τη καθιέρωση καλών διατροφικών συνηθειών που θα διαρκέσουν μια ζωή.

Σε ηλικία έξι με οχτώ μηνών, υπάρχουν μερικές νέες ενδείξεις πείνας και κορεσμού που μπορεί να παρουσιάσει το μωρό και οι οποίες αναφέρονται παρακάτω.

ΠΡΟΣΩΠΟ 1. Το σκύψιμο με ανοιχτό το στόμα

Ποια σημάδια πρέπει να αναζητήσεις: Μόλις δει το γεμάτο κουτάλι να πλησιάζει, ανοίγει το στόμα και σκύβει προς το μέρος σου.

Τι σημαίνει: «Το στομαχάκι μου είναι έτοιμο για φαγητό!»
 

ΠΡΟΣΩΠΟ 2. Το σνομπάρισμα του κουταλιού

Ποια σημάδια πρέπει να αναζητήσεις: Μόλις του προσφέρεις μια κουταλιά φαγητό, απομακρύνει το κεφάλι.

Τι σημαίνει: «Όχι άλλο, ευχαριστώ, χόρτασα.»

 

ΠΡΟΣΩΠΟ 3. Η αρπαγή του κουταλιού
Ποια σημάδια πρέπει να αναζητήσεις: Προσπαθεί να γραπώσει ή να αρπάξει το κουτάλι ενώ το ταΐζεις. (Αν το κάνει αυτό, μπορείς να προσφέρεις και στο μωρό ένα κουτάλι, για να ενθαρρύνεις την αυτονομία του!)

Τι σημαίνει: «Πεινάω, άκου με που σου λέω!»

ΠΡΟΣΩΠΟ 4. Το σφίξιμο του στόματος

Ποια σημάδια πρέπει να αναζητήσεις: Η προσφορά φαγητού γίνεται δεκτή με κλειστό το στόμα ή το μωρό καλύπτει το στόμα με τα χέρια του.

Τι σημαίνει: «Αρκετά, ευχαριστώ, χόρτασα!»

ΠΡΟΣΩΠΟ 5. Το χαμόγελο

Ποια σημάδια πρέπει να αναζητήσεις: Καθώς το ταΐζεις, απαντά με ένα μεγάλο χαμόγελο και σκύβει προς το κουτάλι ή ανοίγει το στόμα.

Τι σημαίνει: «Πεινάω ακόμα, συνέχισε να μου δίνεις.»

ΠΡΟΣΩΠΟ 6. Το παραμέρισμα του κουταλιού

Ποια σημάδια πρέπει να αναζητήσεις: Σπρώχνει μακριά το κουτάλι που πλησιάζει προτού φτάσει στο πρόσωπό του. Μην συγχέεις αυτή την κίνηση με την προσπάθεια να γραπώσει ή να αρπάξει το κουτάλι.

Τι σημαίνει: «Αυτό το γεύμα τελείωσε.»

ΠΡΟΣΩΠΟ 7. Το θορυβώδες κλάμα

Ποια σημάδια πρέπει να αναζητήσεις: Κάνει φασαρία ή κλαίει καθώς σε παρακολουθεί να του ετοιμάζεις το φαγητό και το κλάμα αυτό διαφέρει από το κλάμα του όταν χρειάζεται αλλαγή πάνας ή ψυχαγωγία.

Τι σημαίνει: «Πεινάω, πότε θα είναι έτοιμο το φαγητό;»

ΠΡΟΣΩΠΟ 8. Η εκτόξευση του φαγητού

Ποια σημάδια πρέπει να αναζητήσεις: Απομακρύνει το κεφάλι από το κουτάλι ή φτύνει το φαγητό αφού δεχτεί το κουτάλι στο στόμα.

Τι σημαίνει: «Τελείωσα!»

ΠΡΟΣΩΠΟ 9. Το αφηρημένο βλέμμα

Ποια σημάδια πρέπει να αναζητήσεις: Η προσοχή του αποσπάται εύκολα και επανειλημμένα από οτιδήποτε δεν έχει σχέση με το φαγητό. Κοιτάζει τριγύρω και αγνοεί το κουτάλι.

Τι σημαίνει: «Δεν με ενδιαφέρει πια το φαγητό. Τελειώσαμε.»

Τελευταία αναθεώρηση: Νοέμβριος 2017

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_1

    EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

    Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

    Συμβουλές μόνο για σένα

    Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

  • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

    Δωρεάν δείγματα

    Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

  • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

    Διαδραστικές εφαρμογές

    Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.