MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μωρό & Αντιμετώπιση Τροφικών Αλλεργιών

Συναντώ γύρω μου όλο και περισσότερα μωρά που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποια τροφή.

3 λεπτά ανάγνωση

Με τους αριθμούς να το αποδεικνύουν, οι δυσανεξίες και οι τροφικές αλλεργίες αυξάνονται ραγδαία, ακόμη και στην περίπτωση των βρεφών. Αν οι αιτίες τους είναι περίπλοκες και πολλαπλές, το φαινόμενο, αντίθετα, είναι απόλυτα προσδιορισμένο: Η επαφή του οργανισμού με κάποια ουσία που δεν «αναγνωρίζει» καθόλου ή δεν αναγνωρίζει πια, θέτει σε λειτουργία το σύστημα άμυνας προκειμένου να εξουδετερώσει τον εισβολέα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολλαπλά, η λύση όμως μία: Ο αποκλεισμός. Με άλλα λόγια, η αυστηρή απομάκρυνση του συγκεκριμένου συστατικού από το πιάτο του μωρού σου.

Απαντήσεις στις κύριες ερωτήσεις που μπορεί να έχεις επάνω στο θέμα.

Συνίσταται η συνέχιση του μητρικού θηλασμού σε περίπτωση τροφικής αλλεργίας;

Ο μητρικός θηλασμός είναι ιδανικός για το μωρό σου και συνίσταται η συνέχιση του ακόμη και σε περιπτώσεις εμφάνισης αλλεργίας ενώ παράλληλα η διατροφή της μαμάς ενδέχεται να χρειαστεί να υποστεί περιορισμούς ως προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή άλλες τροφές που προκαλούν αλλεργία, βάσει των οδηγιών του γιατρού. Το ιδανικό: Να ταΐζεις το μωρό από το στήθος σου κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Όσον αφορά, μάλιστα, και το ανοσοποιητικό του σύστημα, με τον θηλασμό το μωρό αποκτά περισσότερες αντιστάσεις. Και το εντερικό του σύστημα καθίσταται πιο αποτελεσματικό. Απαραίτητο είναι κατόπιν να ξεκινήσεις την εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού.

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτών των αλλεργιών;

Ανάλογα με την τροφή που την προκάλεσε, τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις είναι εμετοί, διάρροιες, κοιλιακοί πόνοι, κάποια κρίση κνίδωσης, κάποιο μικρό οίδημα στα χείλια και τη γλώσσα (ή οίδημα Quincke σε σοβαρές περιπτώσεις), έκζεμα, άσθμα, επαναλαμβανόμενες ωτορινολαρυγγικές μολύνσεις. Χωρίς να ξεχνάς και ενδεχόμενη κάμψη στην καμπύλη ανάπτυξης του μωρού, στην οποία πρέπει επίσης να δώσεις βάση, σύμφωνα με το ιστορικό του που αναγράφεται στο βιβλιάριο υγείας του.

Ποια είναι τα κύρια αλλεργιογόνα;

Από την εισαγωγή στερεών τροφών μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Τα 4 κύρια αλλεργιογόνα είναι: το αυγό, η γλουτένη, το αραχιδέλαιο και η πρωτεΐνη του γάλακτος. Τα συμπτώματα είναι τα ίδια, εξίσου ίδια είναι και η λύση: Ο αποκλεισμός.

Το αυγό

Το ασπράδι του αυγού είναι αυτό που συνήθως ευθύνεται για τις αλλεργίες. Αντενδείκνυται η εισαγωγή του στη διατροφή του μωρού πριν από την ηλικία του 1 έτους. Όσον αφορά τον κρόκο, μπορεί να συμπεριληφθεί στη διατροφή από την ηλικία των 6 μηνών. Αν διαγνωστεί αλλεργία στο αυγό, έχε υπόψη σου ότι η βιομηχανική παρασκευή πολλών διατροφικών προϊόντων γίνεται με βάση τα αυγά. Ανέτρεξε στις ετικέτες και στα συστατικά των συνταγών. Με λίγα λόγια, πρόσεχε!

Η γλουτένη

Είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα δημητριακά, όπως η σίκαλη, η βρώμη, το σιτάρι (και οι μικροί του φίλοι σίτος, σίτος σπέλτα και καμούτ) και το κριθάρι. Αν διαγνωστεί αλλεργία στη γλουτένη, θα πρέπει να αποφύγεις αυστηρά οποιοδήποτε προϊόν προέρχεται από δημητριακά. Ευτυχώς, η ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση ορίζει ότι θα πρέπει να σημειώνεται η παρουσία της γλουτένης σε όλα τα προϊόντα που την περιέχουν. Τα προϊόντα για βρέφη (πριν από την ηλικία των 4-6- μηνών), αντίθετα, δεν περιέχουν γλουτένη και μπορείς να την εισαγάγεις σταδιακά στη διατροφή του μωρού σου από την ηλικία των 6 μηνών και μετά.

Το αραχιδέλαιο

Ναι, ναι, για το φιστίκι πρόκειται! Όπως και το αυγό και η γλουτένη, το αραχιδέλαιο περιέχεται σε πολλά βιομηχανικά παρασκευάσματα τα οποία δεν απευθύνονται σε παιδιά. Είναι στο χέρι σου να ελέγχεις τις ετικέτες των προϊόντων ώστε να διαπιστώνεις ακόμη και την ελάχιστη παρουσία του σε ορισμένα από αυτά!

Οι πρωτεΐνες του γάλακτος

Η αλλεργία στις πρωτεΐνες της αγελάδας είναι συνηθισμένη μορφή αλλεργίας, ειδικά στα βρέφη. Η πλήρης αποκλεισμός του αγελαδινού γάλακτος μπορεί μερικές φορές να συμπληρωθεί, κατόπιν σύστασης του γιατρού, με κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.