Τα οικογενειακά γεύματα στο τραπέζι είναι μια από τις απλές απολαύσεις της ζωής. Είναι ευκαιρία για το νήπιο να μάθει ότι τα γεύματα μπορούν να γίνουν υπέροχες κοινές εμπειρίες, γεμάτες συζητήσεις και γέλιο. Και τα οφέλη δεν σταματούν εδώ. Τα οικογενειακά γεύματα αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι της προσπάθειάς σου να βοηθήσεις το μικρό σου να μάθει να απολαμβάνει μια ποικιλία θρεπτικών τροφών. Με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να δίνουν το καλό παράδειγμα, το παιδί σου θα ενθαρρυνθεί να δοκιμάσει και να απολαύσει τα ίδια υγιεινά, ισορροπημένα γεύματα που τρώτε κι εσείς. Αν και η παρουσία ενός νηπίου στο τραπέζι μπορεί μερικές φορές να αποτελεί πρόκληση, η απόλαυση των γευμάτων μαζί με όλα τα μέλη βοηθάει τις οικογένειες να συνδεθούν και μπορεί επίσης να διδάξει στα παιδιά υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα τους συντροφεύουν για όλη τους τη ζωή.
Οριοθέτηση του πλαισίου
Καθώς το παιδί σου γίνεται όλο και πιο αυτόνομο στο φαγητό, είναι μια καλή στιγμή να συνεχίσεις να τηρείς τη συνήθεια να τρώτε μαζί ως οικογένεια όσο πιο συχνά μπορείτε. Προσπάθησε να υπάρχει συνέπεια στις ώρες των γευμάτων και να συμμετέχει και το παιδί σου όσο το δυνατόν περισσότερο — θα μπορούσε ίσως να βοηθάει στο «στρώσιμο» του τραπεζιού. Αυτό μπορεί να σημαίνει απλά να βάζει τα δικά του μαχαιροπίρουνα και το ποτήρι του στο τραπέζι. Η συχνή και ενεργή συμμετοχή στην προετοιμασία των γευμάτων θα βοηθήσει το μικρό σου να συνηθίσει αυτή τη ρουτίνα.
Ένα νήπιο μπορεί να καθίσει στο τραπέζι μαζί σας για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Βεβαιώσου ότι κάθεται άνετα και ότι μπορεί να βλέπει την υπόλοιπη οικογένεια. Απόφυγε τις οθόνες και άλλους περισπασμούς.
Πέρα από την προσπάθεια να προσφέρεις στο παιδί σου θρεπτικές τροφές σε κατάλληλες υφές για την ηλικία του, προσπάθησε να γίνεις κι εσύ πρότυπο υγιεινής διατροφής. Δείξε του πόσο πολύ απολαμβάνεις το ίδιο φαγητό που τρώει κι αυτό και αντιμετώπισε με ενθουσιασμό τη δοκιμή νέων γεύσεων.
Ήπια ενθάρρυνση
Αν το παιδί σου δεν δείχνει προθυμία να δοκιμάσει νέες τροφές, συνέχισε να του τις προσφέρεις και ενθάρρυνέ το χωρίς να το πιέζεις. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς παροτρύνουν ή ενθαρρύνουν τα παιδιά νηπιακής ηλικίας να δοκιμάσουν μια νέα τροφή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ενθαρρυντικές λέξεις, όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο, μπορούν να βοηθήσουν κατά την εισαγωγή νέων τροφών στη διατροφή του νηπίου. «Χρειάζεται να ενθαρρύνεις το παιδί σου περίπου 2,5 φορές, κατά μέσο όρο, μέχρι να δοκιμάσει μια νέα τροφή, οπότε μερικές προσπάθειες σίγουρα αξίζουν τον κόπο», λέει η Lisa Fries, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, Ειδική σε θέματα Επιστήμης της συμπεριφοράς η οποία εργάζεται στο Ερευνητικό Κέντρο της Nestlé στην Ελβετία. «Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα παιδιά που έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά ήταν αυτά των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούσαν ενθαρρυντικές λέξεις και όχι ανταμοιβές ή υπερβολική πίεση. Οι ενθαρρυντικές λέξεις περιλάμβαναν το γιατί πρέπει το παιδί να δοκιμάσει την τροφή, τα οφέλη της για την υγεία («θα σε κάνει μεγάλο και δυνατό») ή συγκρίσεις με τροφές οι οποίες είναι οικείες στο παιδί («είναι σαν μια μεγάλη σταφίδα»).
Μακροπρόθεσμα οφέλη
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που συμμετέχουν ενεργά στα οικογενειακά γεύματα έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα. Μπορεί να χρειαστεί σχεδιασμός, υπομονή και επιμονή, αλλά η ανταμοιβή της υγιούς ανάπτυξης του παιδιού αξίζει την προσπάθεια. Η εξάσκηση της σίτισης με βάση τη διάθεση του μωρού (responsive feeding) —με τη δημιουργία ενός ζεστού, θετικού περιβάλλοντος για τα οικογενειακά γεύματα, την παρατήρηση των σημαδιών πείνας και κορεσμού του παιδιού σου και την ανάδειξη του καλού παραδείγματος επιλέγοντας ποικίλες και θρεπτικές διατροφικές επιλογές— θα το βοηθήσει επίσης να αυτονομηθεί σε σχέση με το φαγητό αποκτώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Τελευταία αναθεώρηση: Ιούλιος, 2018
Σχετικά άρθρα