Οι περιπτώσεις αλλεργίας στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος έχουν διπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια (οι αιτίες είναι πολλές και ο κατάλογος είναι, ακόμη αρκετά ασαφής σύμφωνα με τους ειδικούς).
Η εν λόγω αλλεργία αντιπροσωπεύει το 13% των τροφικών αλλεργιών σε παιδιά και εμφανίζεται περίπου στο 3% των βρεφών ηλικίας μικρότερης των δύο ετών. Στο 80% των περιπτώσεων, εξαφανίζεται στην ηλικία του ενός ή δύο ετών, αφού έχει προηγηθεί δίαιτα από την οποία αποκλείεται πλήρως η αλλεργιογόνος ουσία. Στο 20% των παιδιών που εμφανίζουν την αλλεργία, αυτή θα παραμείνει. Αν το μωρό σου είναι αλλεργικός, οι επόμενες πληροφορίες θα σου φανούν χρήσιμες.
Μια δύσκολη διάγνωση
Πώς θα αναγνωρίσω τη συγκεκριμένη αλλεργία; Δεν είναι εμφανής, καθώς οι ενδείξεις της ποικίλουν και παρουσιάζουν πολλά κοινά με άλλες παθολογικές καταστάσεις. Οι τρεις μεγάλες κατηγορίες συμπτωμάτων της αλλεργίας στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος είναι:
- Δερματικές: Κνίδωση, έκζεμα, κοκκίνισμα ή ωχρότητα της επιδερμίδας, οίδημα.
- Πεπτικές: Αναγωγή γάλακτος (γουλιές), εμετοί, δυσκοιλιότητα, χρόνιες διάρροιες (στα βρέφη), κοιλιακοί πόνοι (στα μικρά παιδιά).
- Αναπνευστικές (στο 20% με 30% των περιπτώσεων): Βήχας με συριγμό, άσθμα, δυσκολία στην αναπνοή.
Πολύ πιο σπάνια, ευτυχώς, εμφανίζεται αναφυλαξία (σοβαρή διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος σε συνδυασμό με απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης) η οποία απαιτεί άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Για να επιβεβαιωθούν οι υποψίες του γιατρού ή του παιδιάτρου, είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση μιας πλήρους εξέτασης για αλλεργίες σε κάποιον ειδικό αλλεργιολόγο. Θα προβεί σε δερματικά τεστ (άμεσες αντιδράσεις) ή/και θα πραγματοποιήσει, στο τέλος, κάποια επιδερμική δοκιμασία ή κάποια δοκιμή προσομοίωσης για να προκαλέσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων κατά την πέψη και να διασταυρώσει τα δεδομένα με τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις αιματολογικές εξετάσεις.