MyFeed Personalized Content

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί τα μικρά παιδιά μπορεί να χρειάζονται επιπλέον βοήθεια στο ανοσοποιητικό τους σύστημα;

Τα νεογέννητα μωρά και μικρά παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις κατά το ξεκίνημα της ζωής τους, και σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται η καθυστερημένη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, που μειώνει την ικανότητά τους να ανταποκριθούν σε μια μολυσματική πρόκληση.

Ποιος είναι ο ρόλος της χλωρίδας του εντέρου σε σχέση με την ανοσία και γιατί είναι τόσο σημαντικός?

Το εντερικό μικροβίωμα είναι πολύπλοκο και ταυτόχρονα ύψιστης σημασίας για την υγεία του ανθρώπου, στην οποία συμβάλλει μέσω της φυσιολογίας του ξενιστή, αυξάνει την αποτελεσματικότητα της πέψης, την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, τη διαφοροποίηση των κυττάρων και τον περιορισμό του αποικισμού από παθογόνα. Πράγματι, τόσο η δημιουργία μιας βέλτιστης μικροβιακής κοινότητας αμέσως μετά τη γέννηση όσο και η διατήρηση ενός ισορροπημένου εντερικού μικροβιώματος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανάπτυξη του εντερικού μικροβιώματος λαμβάνει χώρα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο που συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης και ωρίμανσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι είναι τα HMO;

Τα αρχικά HMO μεταφράζονται ως «Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος». Ένας ολιγοσακχαρίτης είναι σακχαρίτης ή υδατάνθρακάς που συνήθως περιλαμβάνει τρεις έως δέκα μονάδες μονοσακχαριτών (απλό σάκχαρο). Το μητρικό γάλα περιέχει μοναδικές δομές υδατανθράκων γνωστές και ως Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (HMO), οι οποίες αποτελούν το τρίτο μεγαλύτερο στερεό συστατικό του μητρικού γάλακτος. Περισσότερα από 150 HMO έχουν ταυτοποιηθεί, με το 2’FL να είναι το αφθονότερο σε ποσότητα και το LNnT να βρίσκεται στα πρώτα δέκα, αντίστοιχα. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το 2'FL και το LNnT στηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της τροποποίησης του εντερικού μικροβιώματος υπέρ των μπιφιντοβακτηριδίων και εις βάρος των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων, μέσω της ενίσχυσης των εντερικών φραγμών, μέσω της αναστολής της προσκόλλησης παθογόνων μικροοργανισμών και μέσω ανοσοτροποποιητικών επιδράσεων. Τα αρχικά HMOs μεταφράζονται ως «Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος». Ένας ολιγοσακχαρίτης είναι σακχαρίτης ή υδατάνθρακάς που συνήθως περιλαμβάνει τρεις έως δέκα μονάδες μονοσακχαριτών (από σάκχαρο). Το μητρικό γάλα περιέχει πάνω από 150 HMO και παγκόσμια, η συνολική συγκέντρωσή τους σε ώριμο μητρικό γάλα (5-15 g/L) συνήθως υπερβαίνει τη συνολική συγκέντρωση των πρωτεϊνών μητρικού γάλακτος, καθιστώντας έτσι τα HMO το τρίτο πιο άφθονο συστατικό μετά τη λακτόζη και τα λιπίδια. Μεταξύ των HMO, ο 2'-Ο-Φουκοζυλολακτόζη (2'FL) είναι ο αφθονότερος και ο Λακτο-Ν-νεοτετραόζη (LNnT) είναι ένας από τις 10 πιο άφθονους HMO. Οι 2'FL και LNnT που προστίθενται στο NANCARE είναι συνθετικοί HMO, δομικά πανομοιότυποι με αυτούς που βρίσκονται στο ανθρώπινο γάλα.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Ο ΠΟΥ ορίζει τα προβιοτικά ως «ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν όφελος για την υγεία του ξενιστή».

Ποιες είναι οι συνέπειες της θεραπείας αντιβιοτικών στη χλωρίδα του εντέρου;

Η χρήση αντιβιοτικών προκαλεί δυσλειτουργία στη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα με την υπερανάπτυξη δυνητικά παθογόνων και τοξικών μικροοργανισμών, οδηγώντας σε ταχεία μείωση του ταξινομικού πλούτου, της ομοιομορφίας και της ποικιλομορφίας. Πράγματι, μετατοπίζει τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος προς μια κατάσταση αυξημένης ποσότητας παθογόνων βακτηρίων μειώνοντας περαιτέρω τους πληθυσμούς των ωφέλιμων μπιφιντοβακτηρίων. Η χρήση αντιβιοτικών κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής καθυστερεί τον αποικισμό των μπιφιντοβακτηρίων στο έντερο. Μια συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια της θεραπείας - και ταυτόχρονα αρκετά συχνή επιπλοκή - με αντιβιοτικά, είναι η ανάπτυξη διάρροιας σχετιζόμενης με αντιβιοτικά .

Τι κάνουν τα συμπληρώματα προβιοτικών κατά τη διάρκεια και μετά την αντιβιοτική θεραπεία;

Δεν έχουν όλα τα προβιοτικά αποτέλεσμα στη περίπτωση αντιβιοτικής αγωγής. Ωστόσο, ειδικά για το L. rhamnosus, τα στοιχεία δείχνουν ότι η καθημερινή συμπληρωματική χορήγηση οδηγεί σε σημαντικές ευεργετικές αλλαγές στη σύνθεση της εντερικής μικροβιακής κοινότητας. Υπό αυτή την έννοια, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) συνιστά τη χρήση αυτού του προβιοτικού για την πρόληψη της διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά. Το NANCARE FLORA SUPPORT περιέχει L. rhamnosus. Είναι σκόπιμο να ξεκινήσει η χορήγηση συμπληρωμάτων νωρίς, κατά προτίμηση συγχρόνως με την αντιβιοτική θεραπεία, πριν επέλθει τροποποίηση του εντερικού μικροβιόκοσμου και υπερ-αναπτυχθούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Είναι επίσης σκόπιμο να συνεχιστεί η χορήγηση του L. rhamnosus κατά τη διάρκεια της αντιβιοτικής θεραπείας και έως και 1-3 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Θα πρέπει να ζητείται η γνώμη ενός ειδικού για την ακριβή διάρκεια της χορήγησης συμπληρωμάτων.

Πώς βοηθούν τα HMO κατά τη διάρκεια χρήσης αντιβίωσης ή μετά από αυτή?

Αν και ο ρόλος των HMO κατά τη διάρκεια και μετά την αντιβιοτική αγωγή δεν έχει καθοριστεί ακόμα, τα HMO έχουν δείξει πως σε γενικές γραμμές εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, εξαλείφουν τα παθογόνα, προωθούν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων και ενδυναμώνουν τον εντερικό φραγμό.

Γιατί το FLORA SUPPORT περιέχει L Rhamnosus αλλά και HMOs;

Με το L Rhamnosus και τα HMO στο NANCARE FLORA SUPPORT της Nestlé, ακόμα και τα βρέφη που λαμβάνουν αντιβιοτικά μπορούν να συνεχίσουν να επωφελούνται από ευεργετικές ιδιότητες ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος και του υποστηριζόμενου ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι ιδιότητες έχει το NANCARE FLORA SUPPORT;

Το NANCARE FLORA SUPPORΤ περιέχει προβιοτικό και HMO. Οι Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος ή HMO εκπαιδεύουν το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα, εξαλείφουν τα παθογόνα, ενώ τα προβιοτικά προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων και ενισχύουν τον εντερικό φραγμό. Γενικά το NANCARE FLORA SUPPORT υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.

Μπορούν τα HMO να γίνουν επιβλαβή;

Στην συνιστώμενη ποσότητα, το προϊόν είναι ασφαλές για το μωρό σου. Το ανώτατο όριο για συμπληρώματα, για μωρά ενός έτους είναι τα 1.2 γρ/ημέρα 2’FL και 0,6 γρ/ημέρα του LNnT. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εάν καταναλώνεται μητρικό γάλα ή άλλα τρόφιμα με προσθήκη ολιγοσακχαριτών μητρικού γάλακτος 2’FL ή LNnT την ίδια ημέρα. Σε παιδιά ηλικίας 1-10 ετών η συνδυαστική πρόσληψη από όλα τα τρόφιμα στα οποία μπορούν να προστεθούν 2'FL και LNnT και από τα συμπληρώματα διατροφής, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίπεδα πρόσληψης που έχει αναφερθεί ότι προκαλούν ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα σε ενήλικες. Ο παιδίατος θα πρέπει να ενημερώνεται πριν από την έναρξη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής.