MyFeed Personalized Content

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί τα μικρά παιδιά μπορεί να χρειάζονται επιπλέον βοήθεια στο ανοσοποιητικό τους σύστημα;

Τα νεογέννητα μωρά και μικρά παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις κατά το ξεκίνημα της ζωής τους, και σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται η καθυστερημένη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, που μειώνει την ικανότητά τους να ανταποκριθούν σε μια μολυσματική πρόκληση.

Ποιος είναι ο ρόλος της χλωρίδας του εντέρου σε σχέση με την ανοσία και γιατί είναι τόσο σημαντικός?

Το εντερικό μικροβίωμα είναι πολύπλοκο και ταυτόχρονα ύψιστης σημασίας για την υγεία του ανθρώπου, στην οποία συμβάλλει μέσω της φυσιολογίας του ξενιστή, αυξάνει την αποτελεσματικότητα της πέψης, την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, τη διαφοροποίηση των κυττάρων και τον περιορισμό του αποικισμού από παθογόνα. Πράγματι, τόσο η δημιουργία μιας βέλτιστης μικροβιακής κοινότητας αμέσως μετά τη γέννηση όσο και η διατήρηση ενός ισορροπημένου εντερικού μικροβιώματος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανάπτυξη του εντερικού μικροβιώματος λαμβάνει χώρα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο που συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης και ωρίμανσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι είναι τα HMO;

Τα αρχικά HMO μεταφράζονται ως «Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος». Ένας ολιγοσακχαρίτης είναι σακχαρίτης ή υδατάνθρακάς που συνήθως περιλαμβάνει τρεις έως δέκα μονάδες μονοσακχαριτών (απλό σάκχαρο). Το μητρικό γάλα περιέχει μοναδικές δομές υδατανθράκων γνωστές και ως Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (HMO), οι οποίες αποτελούν το τρίτο μεγαλύτερο στερεό συστατικό του μητρικού γάλακτος. Περισσότερα από 150 HMO έχουν ταυτοποιηθεί, με το 2’FL να είναι το αφθονότερο σε ποσότητα και το LNnT να βρίσκεται στα πρώτα δέκα, αντίστοιχα. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το 2'FL και το LNnT στηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της τροποποίησης του εντερικού μικροβιώματος υπέρ των μπιφιντοβακτηριδίων και εις βάρος των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων, μέσω της ενίσχυσης των εντερικών φραγμών, μέσω της αναστολής της προσκόλλησης παθογόνων μικροοργανισμών και μέσω ανοσοτροποποιητικών επιδράσεων. Τα αρχικά HMOs μεταφράζονται ως «Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος». Ένας ολιγοσακχαρίτης είναι σακχαρίτης ή υδατάνθρακάς που συνήθως περιλαμβάνει τρεις έως δέκα μονάδες μονοσακχαριτών (από σάκχαρο). Το μητρικό γάλα περιέχει πάνω από 150 HMO και παγκόσμια, η συνολική συγκέντρωσή τους σε ώριμο μητρικό γάλα (5-15 g/L) συνήθως υπερβαίνει τη συνολική συγκέντρωση των πρωτεϊνών μητρικού γάλακτος, καθιστώντας έτσι τα HMO το τρίτο πιο άφθονο συστατικό μετά τη λακτόζη και τα λιπίδια. Μεταξύ των HMO, ο 2'-Ο-Φουκοζυλολακτόζη (2'FL) είναι ο αφθονότερος και ο Λακτο-Ν-νεοτετραόζη (LNnT) είναι ένας από τις 10 πιο άφθονους HMO. Οι 2'FL και LNnT που προστίθενται στο NANCARE είναι συνθετικοί HMO, δομικά πανομοιότυποι με αυτούς που βρίσκονται στο ανθρώπινο γάλα.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Ο ΠΟΥ ορίζει τα προβιοτικά ως «ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν όφελος για την υγεία του ξενιστή».

Ποιες είναι οι συνέπειες της θεραπείας αντιβιοτικών στη χλωρίδα του εντέρου;

Η χρήση αντιβιοτικών προκαλεί δυσλειτουργία στη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα με την υπερανάπτυξη δυνητικά παθογόνων και τοξικών μικροοργανισμών, οδηγώντας σε ταχεία μείωση του ταξινομικού πλούτου, της ομοιομορφίας και της ποικιλομορφίας. Πράγματι, μετατοπίζει τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος προς μια κατάσταση αυξημένης ποσότητας παθογόνων βακτηρίων μειώνοντας περαιτέρω τους πληθυσμούς των ωφέλιμων μπιφιντοβακτηρίων. Η χρήση αντιβιοτικών κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής καθυστερεί τον αποικισμό των μπιφιντοβακτηρίων στο έντερο. Μια συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια της θεραπείας - και ταυτόχρονα αρκετά συχνή επιπλοκή - με αντιβιοτικά, είναι η ανάπτυξη διάρροιας σχετιζόμενης με αντιβιοτικά .

Ποιες είναι οι ποικιλίες στα επιδόρπια?

Βανίλια

Μπισκότο

Από ποτέ μπορεί να το τρώει το μωρό μου;

Επιδόρπιο Γάλακτος Βανίλια από 6 μηνών

Επιδόρπιο Γάλακτος Μπισκότο από 6 μηνών

Πώς γίνεται η σωστή αποστείρωση του μπιμπερό; Είναι απαραίτητος ο αποστειρωτής;

Η αποστείρωση μπορεί να γίνει βράζοντας τα σκεύη για 5 λεπτά σε κατσαρόλα και αφήνοντας την κατσαρόλα σκεπασμένη μετά το βρασμό λίγα λεπτά και μέχρι τη χρήση τους. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάποιος αποστειρωτής. Ο αποστειρωτής προσφέρει πρακτικότητα και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Συμβουλευτείτε το φυλλάδιο οδηγιών του κατασκευαστή για να δείτε λεπτομέρειες όσον αφορά τη διαδικασία αποστείρωσης της συσκευής σας καθώς και το χρόνο ισχύς της αποστείρωσης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πώς γίνεται η σωστή αποθήκευση των αποστειρωμένων μπιμπερό;

Αν πρόκειται για αποστείρωση με βρασμό τα σκεύη διατηρούνται αποστειρωμένα για λίγα λεπτά όση ώρα η κατσαρόλα μας «κρατάει» θερμοκρασία αλλά δεν ακουμπούμε τα σκεύη μετά το βρασμό και τα αφήνουμε σκεπασμένα στην κατσαρόλα μέχρι τη χρήση. Αν πρόκειται για αποστειρωτή, συνήθως (ανάλογα τον κατασκευαστή) η αποστείρωση κρατά αρκετή ώρα (ή ώρες) αρκεί συνήθως να μην ανοίξουμε το καπάκι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποστείρωσης. Σε αυτήν την περίπτωση ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η αποστείρωσή. Συμβουλευτείτε το φυλλάδιο οδηγιών του αποστειρωτή σας. Αν θέλετε να αποθηκεύσετε τα αποστειρωμένα σκεύη για μεγαλύτερα διαστήματα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πέραν των παραπάνω χρονικών διαστημάτων, η αποστείρωση δεν κρατά και θα πρέπει να επαναληφθεί πριν τη χρήση.

Μέχρι ποια ηλικία αποστειρώνουμε;

Το κρίσιμο στάδιο της αποστείρωσης είναι το διάστημα όπου το μωρό παίρνει το βρεφικό γάλα ως αποκλειστική διατροφή. Μετά από αυτό το διάστημα και κατά την εισαγωγή στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να αποφασίσετε μαζί τις κατάλληλες συνθήκες προετοιμασίας του βρεφικού γάλακτος οι οποίες ταιριάζουν στο δικό σας μωρό.