MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Γιατί δεν Τρώει το Μωρό;

Μια νέα συνήθεια μπήκε στο τραπέζι σου. Το μικρό σου δεν δέχεται να φάει σχεδόν τίποτα από όσα του προτείνεις. Άραγε, υπάρχει κάποιο μυστικό κόλπο;

4 λεπτά ανάγνωση

Εύκολο να το λέμε, όχι τόσο εύκολο να το κάνουμε.

Στην αρχή θα φανταζόσουν ένα αγγελικό μωρό, τρισχαριτωμένο, να κάθεται χαμογελαστό στο καρεκλάκι του και να απολαμβάνει, καθαρό καθαρό, όλες τις κουταλιές από το πράσινο χυλό που είναι μπροστά του. Στη συνέχεια όμως κατάλαβες ότι τίποτα δεν είναι τόσο απλό. Τα χείλη σφίγγουν και άντε να περάσεις τις Συμπληγάδες…

Το μεγάλο ΟΧΙ…

Αγαπητές μας μαμάδες, ας ξεκινήσουμε με το εξής για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Κανένα παιδί δεν άφησε τον εαυτό του να πεθάνει από την πείνα. Στην ηλικία 18-24 μηνών, τα παιδιά αρχίζουν να εκδηλώνουν την προσωπικότητά τους. Κι αν το μικρό σου αντιληφθεί ότι το «όχι» σε ενοχλεί, θα είναι κάτι που θα λέει όλο και πιο συχνά για να χτυπήσει το ευαίσθητο σημείο σου. Όλα αυτά για να σε κάνει να καταλάβεις ότι είναι πια ικανό να αντιταχθεί στην υπεροχή σου. Αυτή είναι η αρχή της κλασικής «φάσης του όχι», η οποία είναι απόλυτα φυσιολογική κατά την ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού σου.

Φυσιολογική, αλλά μερικές φορές και εξαντλητική! Άλλωστε, κατά τη διάρκεια αυτής της κομβικής περιόδου μπορούμε να καταλάβουμε ότι το μωρό θέλει και άλλα πράγματα εκτός από το να κάθεται στο τραπέζι. Υπάρχουν τόσα να ανακαλύψει, τόσα μέρη να εξερευνήσει, τόσα παιχνίδια να δοκιμάσει! Οι αρνήσεις του, λοιπόν, εκφράζουν την ισχυρή του επιθυμία να αυτονομηθεί.

 Όλα τα μωρά μοιάζουν μεταξύ τους όταν είναι 2 ετών;

Ναι, όλα μοιάζουν μεταξύ τους. Συζήτησέ το λίγο με τις φίλες σου και θα δεις πόσα διατροφικά κοινά έχουν τα δίχρονά σας:

  • Έλξη για τις γλυκές και ελαφριές γεύσεις, παρά για τις πιο έντονες.
  • Όρεξη για ζυμαρικά, ρύζι και πατάτες.
  • Ελάχιστο ενδιαφέρον για λαχανικά.
  • Απροθυμία να δοκιμάσει νέες τροφές.

Η φάση αυτή είναι φυσιολογική για κάθε παιδί και η «τροφική νεοφοβία», όπως συνήθως αποκαλείται, το κάνει να αρνείται οποιαδήποτε καινούρια τροφή, λόγω δυσπιστίας και φόβου για το άγνωστο. Παρατηρείται κυρίως στα παιδιά και εξαφανίζεται γενικά στην ηλικία των... 6 ή 7 ετών περίπου! Σύμφωνα, άλλωστε, με το διάσημο ρητό του ποιητή Jean De La Fontaine «η υπομονή και το πέρασμα του χρόνου καταφέρνουν περισσότερα από ό,τι η δύναμη και η οργή». Υπομονή λοιπόν αγαπητές μαμάδες. Όλες μας το έχουμε περάσει και όλες οι μελλοντικές μαμάδες θα το περάσουν. Το να έχεις ένα δίχρονο υπό έλεγχο ακούγεται εύκολο, αλλά θέλει υπομονή και μαεστρία.

Μαθαίνω τα γούστα του και την όρεξή του

Δεν είναι όμως μόνο η φάση του «όχι» και η τροφική νεοφοβία οι μόνοι λόγοι που αρνείται τις νέες τροφές το μικρό σου. Η όρεξη του παιδιού δεν είναι ίδια κάθε μέρα. Μπορεί να είναι κουρασμένο, να πονάει κάποιο δοντάκι του, αλλά ακόμη και να σιχαίνεται ένα συγκεκριμένο φαγητό.
Αν δεις ότι όντως αρνείται συστηματικά μία συγκεκριμένη τροφή, θεώρησέ δεδομένο ότι απλά την απεχθάνεται. Και προτού βάλεις τις πλερέζες, σκέψου ότι μπορεί να μην είναι η τροφή αυτή καθαυτή, αλλά ίσως η υφή της. Αν πειραματιστείς και εκεί, αλλά πάλι δεν το πείσεις, τότε δες και κάποιες συμβουλές παρακάτω…

Κάποιες έξυπνες τακτικές για να αντιμετωπίσεις τον μικρό σου «αντιρρησία»

Χείλη ερμητικά κλειστά. Το αεροπλανάκι δεν προσγειώνεται στο στοματάκι. Τα χείλη σφίγγουν τόσο μα τόσο που απορείς πώς είναι δυνατόν να έχει το παιδί σου τόση δύναμη και πείσμα. Ναι, περνά φάση άρνησης και πριν πανικοβληθείς, απλά πες του…

«Δεν θέλεις, δεν πειράζει….»
Ο εκφοβισμός δεν θα πιάσει, το παζάρεμα επίσης. Το μικρό σου αγγελούδι σε «δοκιμάζει» και εσύ για να ανταπεξέλθεις πρέπει να παραμείνεις σταθερή και συνεπής.

Θα πρέπει να πιέζω το παιδί;

Θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγονται οι συγκρούσεις. Ζήτα του να δοκιμάσει και επιβράβευσέ το που το έκανε, ακόμη και αν δεν του αρέσει. Μετά, πρότεινέ του την ίδια τροφή υπό άλλη μορφή μερικές ημέρες αργότερα.

Το ήρεμο γεύμα. Η προετοιμασία.

Βήμα πρώτο, σβήσε την τηλεόραση. Βήμα δεύτερο απομάκρυνε τα παιχνίδια.

Στρέψε όλη του την προσοχή στα χρώματα, τις υφές και τις γεύσεις του γεύματος. Για παράδειγμα, ρώτησέ το τι χρώμα έχει το καρότο. Φρόντισε για την εμφάνιση του πιάτου. Κάντο αστείο και μην το παραγεμίζεις με ποσότητα φαγητού. Παίξε με το χρωματιστό κουτάλι, φτιάξε φατσούλες με το καρότο, διασκέδασέ το!

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_1

    EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

    Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

    Συμβουλές μόνο για σένα

    Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

  • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

    Δωρεάν δείγματα

    Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

  • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

    Διαδραστικές εφαρμογές

    Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.