MyFeed Personalized Content
about-us

Σχετικά με τη Nestlé

 

 

Καλή διατροφή, Καλύτερη ζωή – αυτό αντιπροσωπεύουμε. Εδώ θα βρείτε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη Nestlé: την ιστορία, τις μάρκες και τις δράσεις μας.

Η ανακάλυψη που βοήθησε εκατομμύρια βρέφη

Εως το τέλος του 19ου αιώνα, όταν η μητέρα δεν μπορούσε να θηλάσει και η οικογένεια δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά μία τροφό, στα βρέφη δινόταν συχνά χυλός ως τροφή. Αυτό οδηγούσε σε εντερικές διαταραχές και πολλά βρέφη δεν επιβίωναν. Την εποχή εκείνη, περίπου ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέθαινε κατά το πρώτο έτος ζωής του. Ο φαρμακοποιός Henri Nestlé είχε βιώσει τέτοιες καταστάσεις. Πέντε από τα δεκατρία αδέρφια του πέθαναν κατά την παιδική τους ηλικία. Αυτό εξηγεί πιθανόν το ενδιαφέρον του για αυτόν τον τομέα έρευνας. Μόνο η συνεχής έρευνα μπορεί να φέρει καινοτομία. Η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και η μείωση των μολυσματικών νόσων αύξησε τις πιθανότητες επιβίωσης των παιδιών, αλλά σημαντική βελτίωση επιτεύχθηκε μόνο όταν η έρευνα έστρεψε την προσοχή της στο πρόβλημα της βρεφικής διατροφής, π.χ. στη Γαλλία μέσω της Ιατρικής Ακαδημίας. Ο Henri Nestlé, που ήταν τότε φαρμακοποιός, συνέβαλε επίσης στην πρόοδο αυτή. Είχε την ιδέα να παράξει αλεύρι με θρεπτικές ουσίες που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιπτώσεις που το μητρικό γάλα δεν ήταν διαθέσιμο.

Το 1867, η έρευνά του απέδωσε επιτέλους καρπούς και η βρεφική φόρμουλα Nestlé γρήγορα έπεισε τους ιατρούς και τις μητέρες, πρώτα στην Ευρώπη και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Henri Nestlé συνέχισε την έρευνά του, ενώ τα προϊόντα του ελέγχονταν τακτικά από αναγνωρισμένες αρχές. Στην παγκόσμια έκθεση του 1871, η βρεφική φόρμουλα του Nestlé έλαβε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τη συμβολή της στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας. Είχε επιτευχθεί ένας πολύ σημαντικός στόχος: Η διατροφή των βρεφών ήταν τώρα ασφαλέστερη.

Από βοηθός φαρμακοποιού σε πρωτοπόρο στη βιομηχανία.

henri_nestle_smallΟ Ηenri Nestlé, ιδρυτής του ομώνυμου ομίλου, γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1814 στη Φρανκφούρτη. Είναι ο ενδέκατος από 14 παιδιά (7 αγόρια και 7 κορίτσια) από τα οποία μόνο τα μισά θα προλάβουν να ενηλικιωθούν. Θα είναι το μόνο από τα αγόρια που θα παντρευτεί τελικά. Οι επαναλαμβανόμενες απώλειες αγαπημένων του προσώπων (συχνές εκείνη την εποχή) και το παράδειγμα του πατέρα του, ανθρώπου με επιχειρηματικό πνεύμα και ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον κόσμο, τον σημαδεύουν έντονα. Αφού μαθήτευσε σε κάποιο φαρμακείο στη Φρανκφούρτη το 1833, ο Henri Nestlé αποκτά νέες γνώσεις στη χημεία, τη βοτανική, τα λατινικά... Περνάει επιτυχώς τις εξετάσεις του ως «βοηθός φαρμακοποιού» στη Λοζάνη το 1839 και την ίδια χρονιά αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή Vevey της Ελβετίας.

 

Η προσωπική του ιστορία (πολλά από τα αδέρφια του πέθαναν πριν ακόμη ενηλικιωθούν), τον κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητο όσον αφορά τα μικρά παιδιά. Η επιρροή της συζύγου του, Clémentine, είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο ως προς την υποστήριξή της προς αυτόν όσο και ως προς τη συμμετοχή της στις επαγγελματικές δραστηριότητες του συζύγου της. Καθώς δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, υιοθετούν ένα ορφανό κοριτσάκι: Την Emma.

ezgif-3-bb70a275bf

Αυτά τα χρόνια, γίνονται πολλές απόπειρες παρασκευής βρεφικών τροφών. Ο Henri Nestlé, μετά από πολλές προσπάθειες, δημιουργεί την πρώτη φαρίν λακτέ που κάνει δειλά τα πρώτα της βήματα... Ολα αυτά μέχρι το 1867, την ημέρα που σώζει από βέβαιο θάνατο ένα μικρό μωρό λίγων μόλις μηνών: Τον «μικρό Wanner». Από τότε, η φαρίν λακτέ, ελεγμένη και εγκεκριμένη από πολλούς γιατρούς και μαίες, γίνεται διάσημη καθώς πρόκειται για ένα πλήρες εύπεπτο και εύγευστο προϊόν. Και σφραγίζει την επιτυχία του ανθρώπου που τη δημιούργησε με τόση υπομονή. Εφευρετικότητα, επιμονή και έρευνα για τη μέγιστη ασφάλεια είναι οι θεμελιώδεις αξίες που θα διέπουν πάντα τη μάρκα Nestlé. Σε ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών, ο Henri Nestlé γίνεται γρήγορα βιομήχανος και αντιμετωπίζει τα καινούργια προβλήματα της εποχής. Το 1875, σε ηλικία 61 ετών, πουλάει την προσωπική του επιχείρηση προκειμένου να ιδρύσει την καινούργια εταιρεία «Farine Lactée Henri Nestlé» η οποία πάντα προσπαθεί και θα προσπαθεί να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των γονιών.

Η Nestlé στον κόσμο

3445459300_b3f30d643fΑπό τότε μέχρι σήμερα, η φιλοσοφία της Nestlé δεν έχει αλλάξει. Η επιχείρηση οικοδομείται και αναπτύσσεται με άξονα τις διαχρονικές ανθρώπινες αξίες και υπηρετεί τις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης, της εντιμότητας και του σεβασμού προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.Περίπου 150 χρόνια από το γεγονός που σηματοδότησε την ίδρυσή της, η Nestlé S.A. είναι η κορυφαία εταιρεία στον τομέα της διατροφής, της υγείας και της ευεξίας. Με έδρα στο Vevey της Ελβετίας, η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις σε 197 χώρες, λειτουργεί 442 εργοστάσια σε 86 χώρες και απασχολεί 339.000 υπαλλήλους παγκοσμίως.

Η Nestlé στην Ελλάδα

34 (178x220)Δεν είναι τυχαίο που η ιστορία της Nestlé στην Ελλάδα ταυτίζεται με αυτή των πιο αγαπημένων προϊόντων των ελληνικών νοικοκυριών. Το όνομά της συνδέεται διαχρονικά με την ποιότητα και την καινοτομία, με μάρκες που οι Ελληνες έβαλαν πρώτα στο τραπέζι τους και στη συνέχεια στην καρδιά τους.

Τα πρώτα προϊόντα Nestlé πρωτοκυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά στα τέλη του 19ου αιώνα, σε απευθείας εισαγωγή από την Ελβετία. Το «γαλακτούχον άλευρον Nestlé» διαφημίζεται μάλιστα στην εφημερίδα Ακρόπολις στο φύλο της 2ας Φεβρουαρίου 1899 και περιγράφεται ως «πλήρης τροφή δια τα μικράς ηλικίας παιδία».

Ηταν η αρχή μιας σειράς από ιστορίες και προϊόντα που μεγάλωσαν μαζί με την ελληνική ιστορία. Ο Nescafé Frappé, μια διάσημη ελληνική «πατέντα» που προέκυψε κατά λάθος και τα αγαπημένα μαγειρικά προϊόντα Maggi ενσωματώθηκαν στα ελληνικά νοικοκυριά εξίσου καλά με δύο σπουδαία ελληνικά προϊόντα, τον ελληνικό καφέ Λουμίδης Παπαγάλος και το φυσικό μεταλλικό νερό Κορπή.

Τα δημητριακά πρωινού είναι ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας και της χώρας. Πίσω όμως από πολλές ακόμη αγαπημένες μπράντες που όλοι γνωρίζουμε, στην ιστορία της Nestlé στην Ελλάδα εντάσσονται τα εργοστάσια και οι άνθρωποί της, το πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο.

Ερευνα και Ανάπτυξη

R&D_part1Ενα από τα βασικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Nestlé είναι η καινοτομία. Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδρυση της εταιρείας βασίστηκε στην επιστημονική έρευνα του Henri Nestlé, του φαρμακοποιού που δημιούργησε το πιο διάσημο βρεφικό γεύμα, τη Farine Lactée.

Σήμερα η Nestlé διαθέτει 28 κέντρα που εργάζονται πάνω στην έρευνα, την ανάπτυξη και την τεχνολογία των προϊόντων της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο Ερευνας και Ανάπτυξης στο χώρο των τροφίμων, που συνολικά απασχολεί περισσότερους από 5.000 υπαλλήλους. Μέσω του διεθνούς αυτού δικτύου της, οι επιστημονικές έννοιες μεταφράζονται διαρκώς σε καινοτόμα προϊόντα. Χωρίς όλη αυτήν την υποστήριξη, η Nestlé δεν θα μπορούσε να είναι η κορυφαία εταιρεία στον τομέα της Διατροφής, της Υγείας και της Ευεξίας.

Οι εγκαταστάσεις για την Ερευνα και την Ανάπτυξη στη Nestlé χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Κέντρα Τεχνολογίας Προϊόντων: Τα κέντρα αυτά σχετίζονται με κάποια συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη και ένα πεδίο για ανάπτυξη προϊόντος και διαδικασιών σε παγκόσμιο επίπεδο.Κέντρα Ερευνας και Ανάπτυξης: Σε στενή συνεργασία με τα Κέντρα Τεχνολογίας Προϊόντων, τα κέντρα αυτά καλύπτουν τοπικά αιτήματα και υποστηρίζουν τις τοπικές ομάδες εφαρμογής.

Ομάδες Εφαρμογής: Οι Ομάδες Εφαρμογής βρίσκονται μέσα σε εργοστάσια της Nestlé και στόχος τους είναι να εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα ταιριάζουν με τις τοπικές γευστικές προτιμήσεις. Επιπλέον συνεργάζονται στενά με τα Κέντρα Ερευνας και Ανάπτυξης καθώς και με τα Κέντρα Τεχνολογίας Προϊόντων δοκιμάζοντας στην πράξη τις επιστημονικές εφαρμογές που βρίσκονται λίγο πριν το τελικό λανσάρισμα.Μετά από 150 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας στη Nestlé χρησιμοποιούμε τις πιο προηγμένες επιστημονικές εξελίξεις για να βελτιώσουμε τα προϊόντα μας. Εδώ και πολλά χρόνια μετατοπίσαμε την επιχειρηματική στρατηγική μας από τα προσιτά, εύγευστα τρόφιμα στις υγιεινές, ισορροπημένες διατροφικές λύσεις. Ωστόσο το κίνητρο και ο στόχος μας παραμένει ίδιο: η ικανοποίηση και το όφελος των καταναλωτών μας.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.