Το μωρό μου είναι δυσκοίλιο…
Αραίωση ή πλήρης απουσία κενώσεων, κόπρανα σκληρά, ξερά (σε σχήμα βόλου) ή δύσκολα να γίνουν... όλα αυτά είναι σημάδια δυσλειτουργίας του εντέρου. Μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, το παιδί θεωρείται δυσκοίλιο όταν αλλάζει πάνα μόλις μία φορά την ημέρα στην περίπτωση θηλασμού ή έως τρεις φορές την εβδομάδα στην περίπτωση βρεφικού γάλακτος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται ως «λειτουργική». Με άλλα λόγια, δεν προκαλείται από κάποια ασθένεια. Γενικά, χωρίς να είναι σοβαρή και με μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικίες μεταξύ 0 και 36 μηνών, η δυσκοιλιότητα αυτή περνά χωρίς κάποιο πρόβλημα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.
Οι πιθανές αιτίες της δυσκοιλιότητας:
- Θηλάζεις το μωρό και άλλαξες τη διατροφή σου, αυξάνοντας, για παράδειγμα, την ποσότητα των επεξεργασμένων αμυλούχων τροφών, όπως το λευκό ψωμί (πεινάς, είναι φυσικό!) εις βάρος των δημητριακών ολικής αλέσεως και του ψωμιού ολικής αλέσεως, τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των εντέρων.
- Το μωρό είχε διάρροια. Μετά τη διάρροια, δεν είναι σπάνιο να ακολουθεί η δυσκοιλιότητα.
- Επέστρεψες στη δουλειά σου και ως συνέπεια άλλαξε η καθημερινότητα του μωρού σου, π.χ. το κρατάει κάποια γυναίκα ή το πας στον παιδικό σταθμό.
Το πρωί είναι ένας πραγματικός αγώνας δρόμου με αντίπαλο το ρολόι!
Οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινότητά σου επηρεάζει άμεσα τη διατροφή του μωρού και επομένως τη λειτουργία των εντέρων. Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την αλλαγή στις κενώσεις του μωρού.
- Τα πρώτα προβλήματα δυσκοιλιότητας εμφανίζονται συνήθως με την εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού. Δεν είναι κανόνας, ωστόσο είναι φυσιολογικό. Γιατί τότε, το πεπτικό σύστημα του μωρού πρέπει να δουλέψει περισσότερο, κάτι που και σε μερικά παιδιά δεν είναι ό,τι πιο εύκολο.
- Το μωρό μεγαλώνει και θέλεις να ξεκινήσεις να του μάθεις να πηγαίνει τουαλέτα. Αυτή η απαραίτητη φάση, αν αρχίσει να επιβάλλεται από πολύ νωρίς, μπορεί να μπλοκάρει το μωρό. Αν συμβεί αυτό, καλό είναι να αναβάλλεις τη μετάβαση σε αυτό το στάδιο για μερικές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.
Οι λύσεις κατά της δυσκοιλιότητας:
- Όσο θηλάζεις: Φρόντισε να τρως ισορροπημένα και πλούσια επιμένοντας στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, την καλύτερη πηγή φυτικών ινών. Και μην ξεχνάς να πίνεις τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα.
- Εάν το μωρό είναι στη φάση του απογαλακτισμού και τρέφεται με μπιμπερό, ετοίμασε το ένα από τα δύο μπιμπερό και χρησιμοποίησε για το μισό νερό πλούσιο σε μαγνήσιο. Εάν θηλάζει και ο παιδίατρος συμφωνεί, δώσε στο μωρό, τακτικά μέσα στην ημέρα, νερό για την ενυδάτωσή του.
Συμβουλές που πρέπει να ακολουθείς μέχρι να συμπληρώσει τους 36 μήνες ή και αργότερα, αν χρειάζεται!
Με την εισαγωγή στερεάς τροφής στη διατροφή του, όπως βρεφικών δημητριακών και πουρέ, το μωρό μπορεί να μην πίνει αρκετά υγρά. Πρέπει να αρχίσεις να του δίνεις νερό ανάμεσα στα γεύματα και αυτό να του γίνει συνήθεια για όλη του τη ζωή. Για να μειώσεις τις πιθανότητες δυσκοιλιότητας, απόφυγε για μερικές ημέρες το ρύζι, τις μπανάνες και τα καρότα. Αντίθετα, δώσε περισσότερα (αν το θέλει και το μωρό!) άλλα φρούτα και λαχανικά.
Πότε επιβάλλεται να επισκεφθείς γιατρό; Όταν...
- Αλλάζεις λιγότερες από δύο με τρεις πάνες/εβδομάδα στο παιδί.
- Χάνει βάρος.
- Δυσκολεύεται στις κενώσεις.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείς πολύ για το θέμα της δυσκοιλιότητας. Υπάρχουν εύκολες λύσεις και αποτελεσματικές για να αντιμετωπιστεί γρήγορα το πρόβλημα. Αρχικά, προσπάθησε να καταπολεμήσεις το φαινόμενο με τη σωστή διατροφή του παιδιού. Μην ξεχνάς ότι ορισμένα παιδιά, όπως εξάλλου και ενήλικες, είναι απλά δυσκοίλια από τη φύση τους, χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στην υγεία τους.
Σχετικά άρθρα