MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μωρό & Προστασία από Βρεφικές Αλλεργίες

Θέλω να μάθω περισσότερα για την αλλεργία στα μωρά και τους τρόπους πρόληψης

3 λεπτά ανάγνωση

Τι είναι η αλλεργία;

 

Αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε κάποια ουσία, η οποία, υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι αβλαβής.
Μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία ονομάζεται αλλεργιογόνο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αλλεργιογόνα, όπως η γύρη και ορισμένα είδη τροφίμων, όπως για παράδειγμα οι ξηροί καρποί ή η πρωτεΐνη του απλού αγελαδινού γάλακτος.
Οι αλλεργίες εμφανίζονται με ποικίλα συμπτώματα, από εξανθήματα στο δέρμα μέχρι και καταρροή. Τα συμπτώματα αυτά δεν προκαλούνται από το ίδιο το αλλεργιογόνο, αλλά από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτό.

Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα της αλλεργίας;

Κάθε ηλικιακό στάδιο χαρακτηρίζεται από διαφορετικά αλλεργικά συμπτώματα.
Υπάρχουν πολλές πιθανές εκδηλώσεις της αλλεργίας, όπως το έκζεμα, το άσθμα, το αλλεργικό συνάχι και οι τροφικές αλλεργίες.
Στη βρεφική ηλικία εμφανίζονται συχνότερα το έκζεμα και οι τροφικές αλλεργίες. Το άσθμα, συχνά, ξεκινά κατά την προσχολική ηλικία, ενώ το αλλεργικό συνάχι κατά τη σχολική ηλικία.
Στα βρέφη με οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας, το έκζεμα συχνά αποτελεί την αφετηρία για την εμφάνιση άλλων αλλεργικών παθήσεων σε μεταγενέστερη ηλικία.

Η σημασία της πρόληψης:

Μια αλλεργία μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση σε ολόκληρη την οικογένεια. Παρόλο που, συνήθως, δεν είναι επικίνδυνες, οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και πόνο στο μωρό σας.
Στην περίπτωση του εκζέματος, η φαγούρα, η φλεγμονή, ο ερεθισμός του δέρματος και ο πόνος μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια του ύπνου.
Επιπλέον, η φροντίδα ενός παιδιού με αλλεργίες μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς πρέπει να αγοράζονται ειδικά φάρμακα και να γίνονται συχνότερες επισκέψεις στο γιατρό για έλεγχο και εξετάσεις.

Πόσο συχνά είναι τα περιστατικά αλλεργίας;

Ένα στα τέσσερα νεογέννητα κινδυνεύει να εμφανίσει κάποια μορφή αλλεργίας1-3.
Οι αλλεργίες έχουν την τάση να είναι κληρονομικές. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ή μη αλλεργιών.
Ένα παιδί με έναν αλλεργικό γονέα έχει διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει αλλεργία και τετραπλάσιες πιθανότητες εάν και οι δύο γονείς του είναι αλλεργικοί.
Στην Ευρώπη, 1 στα 4 νεογέννητα θεωρείται ότι είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει αλλεργίες4-5.

Δεν έχουμε ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια. Εξακολουθεί να είναι σημαντική η πρόληψη για το παιδί μου;

Το 50% των παιδιών με αλλεργία γεννιούνται από γονείς που δεν έχουν κάποια αλλεργία4-5.
Αυτό συμβαίνει, επειδή το περιβάλλον στο οποίο ζει και μεγαλώνει το παιδί παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλεργιών. Παραδείγματα περιβαλλοντικών παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη αλλεργιών είναι η έκθεση σε ένα τροφικό αλλεργιογόνο κατά την πρώιμη βρεφική ηλικία και η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου.

Ποιες είναι οι συνέπειες της πρώιμης χρήσης απλού αγελαδινού γάλακτος;

Ορισμένες πρωτεΐνες που υπάρχουν στα τρόφιμα μπορεί να λειτουργήσουν ως πιθανά αλλεργιογόνα. Στα βρέφη, η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος αποτελεί συνηθισμένο παράγοντα ανάπτυξης αλλεργίας6. Τα μωρά που δε θηλάζουν αποκλειστικά και τρέφονται με κοινό βρεφικό γάλα, εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης αγελαδινού γάλακτος.Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας στο παιδί.

Η ιδανική προστασία:

Ο θηλασμός αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης κατά των αλλεργιών.
Τα μωρά που θηλάζουν έχουν, κατά μέσο όρο, λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες, σε σύγκριση με τα μωρά που τρέφονται με κοινό βρεφικό γάλα, το οποίο περιέχει άθικτη πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος4.

Το μητρικό γάλα περιέχει ουσίες που εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και βελτιώνουν την ευαισθησία του σε αλλεργιογόνα. Για το λόγο αυτό, οι παιδιατρικοί οργανισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο συνιστούν το θηλασμό τουλάχιστον για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του μωρού.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.