Πώς μας βλέπει το μωρό;
Μεταξύ των 2 και 6 μηνών, παρατηρεί τα παιχνίδια που κάνει το φως στον καθρέπτη, αλλά δεν βλέπει τον εαυτό του. Γύρω στους 6 μήνες: Καταλαβαίνει ότι κάποιος το κοιτάει... αλλά ποιος; Ανάμεσα στους 18 και στους 24 μήνες συνειδητοποιεί ότι το πρόσωπο και το σώμα που βλέπει είναι δικά του. Έτσι ξεκινά τις διασκεδαστικές μιμήσεις!
Από τη γέννησή του, το μωρό ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του με τα ματάκια του. Αλλά η όρασή του δεν είναι σε καμία περίπτωση τέλεια. Θα πρέπει να περιμένει πολλούς μήνες μέχρι η όρασή του να είναι ίδια με των ενηλίκων. Σταδιακά θα αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερα πράγματα, χρώματα, λεπτομέρειες… Έτσι θα αλλάξουν πολλά στην κατανόησή του για τον κόσμο!
Μία αίσθηση που εξελίσσεται με το πέρασμα των μηνών
Μόλις βγει από την κοιλιά της μαμάς του, το νεογνό αντικρίζει τους γονείς του. Παρόλο που η όρασή του είναι θολή πέρα των 30-50 εκ. και κατά κύριο λόγο σε αποχρώσεις του γκρι, μπορεί να σταθεροποιήσει το βλέμμα του, ακόμη και να σε αναγνωρίσει! Οι πρώτες του ματιές είναι αξέχαστες, γεμάτες συναισθήματα και ανάγκη να ανακαλύψει τον εαυτό του. Στη συνέχεια, η όρασή του γίνεται πιο συγκεκριμένη:
Περίπου στον 1ο μήνα, μπορεί να ακολουθήσει ένα παιχνίδι με τα μάτια. Λατρεύει να επεξεργάζεται το πρόσωπο της μαμάς και του μπαμπά και αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον όγκο.
Από την 6η εβδομάδα, αντιλαμβάνεται το κόκκινο χρώμα και μετά το πράσινο.
Στους 4 μήνες περίπου, η όρασή του γίνεται αρχίζει να βλέπει και από τα δυο μάτια, γεγονός που του επιτρέπει να εκτιμά την απόσταση: Μπορεί λοιπόν να ξεκινήσει να πιάνει τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά του.
Με το πέρασμα των μηνών, το πεδίο της όρασής του διευρύνεται συνεχώς και γίνεται όλο και πιο συγκεκριμένο, ενώ βελτιώνεται και η αντίληψη των χρωμάτων.
Στον 1ο χρόνο, μπορεί να συντονίσει τις κινήσεις των ματιών και του σώματός του: Απαραίτητη ικανότητα για να ξεκινήσει την εξερεύνηση του κόσμου μπουσουλώντας και αργότερα περπατώντας.
Από τον 18ο μήνα, αντιλαμβάνεται πλήρως τις λεπτομέρειες και η όρασή του τού επιτρέπει να ελέγχει τον κόσμο που το περιβάλλει: Μπορεί να αναγνωρίσει τα κοντινά του πρόσωπα, να εντοπίσει από μακριά αντικείμενα, να ανέβει σκαλιά εκτιμώντας το ύψος τους, να αναγνωρίζει τα μέρη που λατρεύει… ή που δεν του αρέσουν. Σύντομα, θα μπορεί να χρωματίζει ή να σχεδιάζει αυτό που βλέπει με πολλές λεπτομέρειες!
Το μωρό με κοιτά με τα μάτια του ορθάνοιχτα. Μερικές φορές, εστιάζει το βλέμμα του σε ένα αντικείμενο. Αλλά πώς με βλέπει και πώς αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του; Και κυρίως, πώς μπορώ να εντοπίσω ένα πιθανό πρόβλημα όρασης;
Σχετικά άρθρα