MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πότε θα Κάνει το Μωρό τα Πρώτα Βήματα;

Αναρωτιέμαι σε ποια ηλικία ο μπόμπιράς μου θα αρχίσει να κατακτά τον κόσμο στηριζόμενος στα δυο του πόδια, 12, 15, 18 μηνών; Πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε να το κάνει πιο γρήγορα;

3 λεπτά ανάγνωση

Πριν από τις πρώτες τούμπες, το μωρό κατά τους πρώτους του εννιά μήνες θα μάθει να αλλάζει στάση και από ξαπλωμένο να παίρνει καθιστή στάση. Τα κατορθώματά του με τα οποία καλύπτει την περιέργειά του να αγγίζει, να βλέπει και να αισθάνεται είναι ανεξάντλητα. Οι στάσεις που χρησιμοποιεί είναι πολλές: στα τέσσερα, στο πλάι, κ.λ.π. Δεν έχει σημασία ο τρόπος αφού προσπαθεί να μετακινείται όπως του αρέσει... ή κάπως έτσι! Μπορείς να βοηθήσεις το μωρό σου να ανοίξει τα φτερά του, αλλά αυτό θα γίνει με το δικό του ρυθμό. Μέχρι την ηλικία των 20 μηνών, δεν πρέπει να υπάρχει πίεση. Μόνο το 3% των παιδιών περπατούν μόνα τους στους 9 μήνες και λιγότερα από 60% στον πρώτο χρόνο. Για να προχωρήσει, θα πρέπει αρχικά να δυναμώσει

Πρώτο στάδιο: Προθέρμανση μπρούμυτα και με τα χέρια. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τη γέννησή του, ο μπόμπιράς σου τονώνει τον λαιμό και την πλάτη, πράγμα που θα τον ετοιμάσει για τις έντονες ασκήσεις που θα ξεκινήσουν από τον τέταρτο μήνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποδηλατικές κινήσεις στα πόδια, κυκλικές κινήσεις στα χέρια και στροφές του κορμού, ασκήσεις που είναι ιδανικές για τους κοιλιακούς. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι ο μικρός σου πρωταθλητής θα μπορεί πλέον να στηρίζεται στον πήχη του χεριού του, σηκώνοντας το κεφάλι. Αυτό το σήκωμα του κεφαλιού θα το δουλεύει για τους επόμενους δυο μήνες. Το μωρό, παρακινημένο από την περιέργειά του να ανακαλύψει όλον αυτόν τον συναρπαστικό κόσμο που το περιβάλλει, θα προσπαθεί να κάνει μια ολόκληρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του. Έπειτα, θα σέρνεται όπως η φώκια. Αυτές οι προσπάθειες, αν και άχαρες, θα κάνουν τους γονείς να γελάσουν (στο μωρό αρέσει πολύ αυτό) και θα αποδειχθούν αποτελεσματικές!

Δεύτερο στάδιο: Το μωρό μπορεί να ξαπλώνει, να γυρίζει και να κάθεται! Η ανταμοιβή έρχεται σύντομα, από τον όγδοο μήνα. Η πρόοδος είναι άξια καθώς ο διακεκριμένος «μαθητής» σου μπορεί τώρα να κρατά τον κορμό του όρθιο, να τεντώνει τα χέρια του προς τα αντικείμενα (η όρασή του βελτιώνεται όλο και περισσότερο) και να συνειδητοποιεί την παρουσία και χρησιμότητα του σώματός του ώστε να ξεκινήσει την κατάκτηση του κόσμου.

Τρίτο στάδιο: το μωρό μπορεί να κάθεται, να νιώθει την έλξη και να στέκεται όρθιο! Μεταξύ των 9 και 12 μηνών, το μωρό «καταστρώνει σχέδια» για να φτάσει τα αντικείμενα που θέλει. Στην αρχή μπουσουλάει, έπειτα στηρίζεται στα γόνατα και μετά στέκεται όρθιο, γραπωμένο από τον μπαμπά και τη μαμά. Εάν δεν έχει καλή ισορροπία, το μωρό αποκτά αυτοπεποίθηση εναλλάσσοντας τις στάσεις (μια όρθιο και μια καθισμένο).

Τέταρτο στάδιο: Το μωρό είναι όρθιο, κάνει το πρώτο του βήμα, το δεύτερο βήμα και μετά στέκεται όρθιο ακόμη πιο σταθερά. Θρίαμβος! Το μόνο που του μένει να κάνει είναι να προχωρήσει εντελώς μόνο του (μεταξύ των 10 και 14 μηνών κατά μέσο όρο) με δύναμη και αποφασιστικότητα. Τα πρώτα βήματα θα του είναι, όπως και για σένα, αξέχαστα! Εάν το μωρό δεν έχει περπατήσει μέχρι τους 19/20 μήνες; Επικοινώνησε με τον παιδίατρο ο οποίος θα σου προτείνει έναν ειδικό της ψυχοκινητικής.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.