MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ενδυνάμωση μπρούμυτα

Η τοποθέτηση σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) μπορεί να ξεκινήσει μόλις πάρετε το μωρό σπίτι από το μαιευτήριο. Μην έχεις μεγάλες προσδοκίες, απλώς. Στην αρχή, το νεογέννητο μωράκι σου θα δυσκολεύεται να σηκώσει το κεφάλι του έστω και λίγο όσο βρίσκεται μπρούμυτα. Η πρηνής θέση είναι δύσκολη και κουραστική! Λίγα δευτερόλεπτα τη φορά, πολλές φορές την ημέρα, αρκούν για αρχή. Σταδιακά μπορείς να αυξήσεις τον χρόνο που περνάει το μωρό σου μπρούμυτα εφόσον είναι χαρούμενο και νιώθει άνετα—και να είσαι πάντα εκεί για να το επιβλέπεις.

4 λεπτά ανάγνωση

Βάλε στόχο τη μία ώρα περίπου την ημέρα έως ότου το μωρό σου γίνει δύο μηνών, κατανεμημένη σε μικρότερα χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Λάβε υπόψη σου αυτές τις επτά συμβουλές για την τοποθέτηση σε πρηνή θέση και σιγά σιγά θα δεις τους μυς του μωρού σου να δυναμώνουν!

1. Ανάσκελα για ύπνο

Είναι σημαντικό να περνάει το μωρό σου χρόνο μπρούμυτα όσο είναι ξύπνιο. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να το βάζεις για ύπνο ανάσκελα. Η θέση αυτή μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (ΣΑΒΘ). Ευτυχώς, ο αριθμός των περιπτώσεων ΣΑΒΘ έχει μειωθεί τα τελευταία 30 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Φρόντιζε να τοποθετείς πάντα το μωρό σου ανάσκελα για ύπνο για να αποφύγεις τον κίνδυνο ΣΑΒΘ.

2. Ξεκίνα νωρίς

Ακόμη κι όταν είναι ένα μικρό και εύθραυστο νεογέννητο μωράκι, ο χρόνος μπρούμυτα μπορεί να το βοηθήσει να δυναμώσει σιγά σιγά τους μυς του κεφαλιού, του λαιμού και των ώμων. Θα χρειαστεί αυτούς τους δυνατούς μυς για να αναπτύξει ορισμένες κινητικές δεξιότητες, όπως το μπουσούλημα.

3. Διάλεξε την κατάλληλη στιγμή

Το μωρό σου είναι πιθανότερο να απολαύσει τον χρόνο που περνά μπρούμυτα όταν είναι σε εγρήγορση. Τις πρώτες μέρες, αυτό δεν θα συμβαίνει πολύ συχνά. Επωφελήσου, λοιπόν, από τις ευκαιρίες που εμφανίζονται. Μετά την αλλαγή της πάνας ή όταν το μωρό σου ξυπνάει μετά από έναν υπνάκο είναι συνήθως καλές στιγμές. Εάν είναι κουρασμένο, πεινάει ή είναι ανήσυχο, μην το πιέζεις. Κοίμισέ το, τάισέ το αν πεινάει, ή τραγούδησέ του ένα τραγούδι στην αγκαλιά σου και προσπάθησε πάλι αργότερα. Βρες χρόνο κάθε μέρα για παιχνίδι μπρούμυτα.

4. Προετοιμάσου για δράση

Ίσως να μην μπορείς ακόμη να το φανταστείς όσο είναι μικρό το μωράκι σου, αλλά θα μάθει εντέλει να γυρίζει, να μπουσουλάει και να κάθεται μόνο του. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα βρέφη που περνούν περισσότερο χρόνο μπρούμυτα μπορεί να μάθουν να γυρίζουν, να μπουσουλάνε και να κάθονται νωρίτερα από εκείνα που δεν τοποθετούνται συχνά σε πρηνή θέση.

5. Μείωσε την πίεση στο κεφάλι

Ο χρόνος μπρούμυτα παίζει σημαντικό ρόλο στο σχήμα του κεφαλιού του μωρού σου. Αν το μωρό περνά πολύ χρόνο ανάσκελα, μπορεί να γίνει πιο επίπεδο το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Περνώντας μεγαλύτερες χρονικές περιόδους μπρούμυτα κάθε μέρα, ελαττώνεται η πίεση στο πίσω μέρος του μαλακού κρανίου του.

6. Μείνε κοντά

Μην αφήνεις ποτέ το μωρό σου μόνο του όταν βρίσκεται μπρούμυτα. Θα μπορούσε να κλείσει κατά λάθος το στόμα ή η μύτη του, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας.

7. Υποστήριξέ το

Όταν το μωρό σου είναι νεογέννητο και έχει πολύ μικρό έλεγχο του κεφαλιού του, μπορεί να χρειαστεί λίγη βοήθεια για να μάθει αυτή τη δεξιότητα.  Βάλε μια τυλιγμένη κουβέρτα ή κάποιο άλλο μέσο υποστήριξης κάτω από το στήθος και τις μασχάλες του για να το ανασηκώσεις λιγάκι. Όταν μεγαλώσει και δυναμώσει περισσότερο, και νιώθει πιο άνετα στην πρηνή θέση, άπλωσε μια κουβέρτα στο πάτωμα και βάλε το μωρό μπρούμυτα με τα χέρια του μπροστά. Εναλλακτικά, θα μπορούσες να κρατήσεις το μωρό στο στήθος σου και να γύρεις σε έναν καναπέ ή σε μαξιλάρια αξιοποιώντας τον χρόνο μπρούμυτα ως ευκαιρία για να δεθείτε!

 

Πηγές

https://www.cdc.gov/sids/data.htm (Προσπελάστηκε στις 9 Ιανουαρίου 2017)

American Academy of Pediatrics. Back to sleep, tummy to play. 2011

https://healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Back-to-Sleep-Tummy-to-Play.aspx (Προσπελάστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2016)

Kuo YL, Liao HF, Chen PC et al. The influence of wakeful prone positioning on motor development during the early life. J Dev Behav Pediatr 2008, 29(5):367-76.

Τελευταία αναθεώρηση: Φεβρουάριος 2017

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.