MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Προσθήκη στα αγαπημένα

Με την τακτική ρουτίνα ύπνου βοηθάς το μωρό σου να κοιμάται αρκετά και να είναι υγιές!

Το ήξερες; Το να βάζεις το μωρό σου για ύπνο νυσταγμένο αλλά ξύπνιο, και την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής ρουτίνας ύπνου.

5 λεπτά ανάγνωση

Οι συνήθειες ύπνου του μωρού σου μπορεί να ήταν λιγάκι απρόβλεπτες τους πρώτους μήνες, όταν πιθανότατα ξυπνούσε πολλές φορές μέσα στη νύχτα. Τώρα που το υγιές μωράκι σου είναι πλέον έξι μηνών, μπορεί να κοιμηθεί συνεχόμενα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όσο αυξάνει η δραστηριότητά του μέσα στην ημέρα και έχει μεγαλύτερη εξέλιξη, μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσει τακτικούς κύκλους ύπνου. 

Η συνέπεια είναι το παν στην ώρα του ύπνου και στις ρουτίνες ύπνου. Ακολουθώντας μια παρόμοια διαδικασία πριν σβήσουν τα φώτα, θα βοηθήσεις το μικρό σου να κοιμηθεί όσο πρέπει.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν επίσης ότι τα μωρά και μικρά παιδιά που δεν κοιμούνται τακτικά όσο πρέπει είναι πιθανότερο να έχουν λιγότερο ποιοτική διατροφή μεγαλώνοντας. Σε μία συγκεκριμένη μελέτη, παιδιά που κοιμόταν αρκετά (από τη βρεφική ηλικία μέχρι τη μέση παιδική ηλικία) έτρωγαν περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης και κατανάλωναν λιγότερα ζαχαρούχα ποτά. Δεδομένου ότι υπάρχει, αποδεδειγμένα, σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας έλλειψης ύπνου και της τάσης για λιγότερο υγιεινή διατροφή, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να βεβαιώνεσαι πως το μωρό σου κοιμάται αρκετά σε τακτική βάση.

Δεν είναι καλή ιδέα να περιμένεις μέχρι το μωρό σου να αποκοιμηθεί για να το βάλεις στην κούνια του. Μωρά που τοποθετούνται στην κούνια τους όσο είναι νυσταγμένα, αλλά ξύπνια ακόμη, θεωρείται πως είναι πιθανότερο να μάθουν να αποκοιμιούνται μόνα τους. Ασφαλώς, αυτό μπορεί να μην συμβεί από την πρώτη φορά, ή κάθε φορά που βάζεις το μωρό σου για ύπνο, αλλά αξίζει να δοκιμάσεις τώρα μια προσέγγιση που θα ενθαρρύνει το μικρό σου να βρει τρόπους να ηρεμεί τον εαυτό του. Μαμάδες που ακολουθούν τους τελευταίους μήνες αυτές τις τεχνικές ύπνου είναι πιθανόν να απολαμβάνουν τώρα πια τα οφέλη, βλέποντας το μικρό τους να αποκοιμιέται μόνο του τη νύχτα. Αν αυτή είναι μια νέα πρακτική για εσένα και το μωρό σου, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να βοηθήσεις το μωρό σου να ξεκουράζεται καλά τη νύχτα.

Ύπνος και ανάπτυξη

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο επαρκής ύπνος συνδέεται με την υγιή ανάπτυξη. Πίσω από τα κλειστά βλέφαρα του μωρού σου, το σώμα του αναπτύσσεται—σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά.

Σε μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη, συγκρίθηκαν τα σχήματα ύπνου δύο ομάδων μωρών μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Οι γονείς των μωρών στη μία ομάδα έλαβαν βασικές οδηγίες για τον ύπνο και την ασφάλεια στην κούνια, αλλά καμία τεχνική «γονεϊκής ανταπόκρισης». Οι γονείς της δεύτερης ομάδας διδάχθηκαν τεχνικές γονεϊκής ανταπόκρισης σχετικά με τον ύπνο, όπως:

• να χρησιμοποιούν προσεγγίσεις καθησυχασμού για να ηρεμήσουν ένα ανήσυχο μωρό που δεν πεινάει, αντί να το ταΐζουν

• να αναγνωρίζουν αν η γκρίνια οφείλεται σε πείνα ή κούραση

• να ακολουθούν συνεπείς ρουτίνες ύπνου που δεν τελειώνουν με τάισμα πριν τον ύπνο

• να βάζουν το μωρό για ύπνο νωρίς

• να δίνουν στο μωρό λίγο χρόνο να ηρεμήσει μόνο του όταν το βάζουν για ύπνο το βράδυ και όταν ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας

Η μελέτη έδειξε ότι τα μωρά των οποίων οι γονείς ακολούθησαν τεχνικές γονεϊκής ανταπόκρισης για τον ύπνο ήταν πιο πιθανό:

• να πηγαίνουν για ύπνο πιο νωρίς

• να ηρεμούν μόνα τους πριν κοιμηθούν

• να κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα

«Αυτή η μελέτη δείχνει τον θετικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι ενέργειες των γονέων στον ύπνο του μωρού τους», εξηγεί η Anne Dattilo, PhD, RD, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Διατροφολογίας της Nestlé Infant Nutrition. «Στις περιπτώσεις όπου οι γονείς ακολουθούσαν τεχνικές γονεϊκής ανταπόκρισης, τα μωρά έδειξαν βελτίωση στα σχήματα ύπνου και στη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Δεδομένου ότι πρόσθετες έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχει σχέση μεταξύ ύπνου και καμπύλης υγιούς ανάπτυξης ενός μικρού παιδιού, μπορούν να ενθαρρύνονται οι γονείς να αναγνωρίζουν ότι οι ρουτίνες ύπνου που καθορίζουν για το μωρό τους τώρα μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του.»

Ένα μωρό που γκρινιάζει δεν σημαίνει πάντα ότι πεινάει

Αν το μωρό σου ξυπνήσει μέσα στη νύχτα, είναι εύκολο να υποθέσεις ότι πεινάει. Δεν συμβαίνει, όμως, πάντα αυτό. Τα μωρά ξυπνούν μέσα στη νύχτα για διάφορους λόγους—μπορεί να είναι γενικά ανήσυχα, να έχουν λερωθεί ή να ξύπνησαν από κάποιο θόρυβο. Ή, όσο πλησιάζουν τους επτά ή οκτώ μήνες, μπορεί να βιώνουν άγχος αποχωρισμού. Πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση και το μωρό σου μπορεί απλώς να θέλει να ξέρει πως είσαι κοντά του.

Ορισμένοι γονείς πιστεύουν ότι τα μωρά που πίνουν γάλα σε σκόνη είναι πιθανότερο να κοιμηθούν όλη νύχτα, αλλά οι έρευνες υποδεικνύουν ότι ξυπνούν όσο και τα μωρά που θηλάζουν. Μελέτες δείχνουν ότι οι μαμάδες που χρησιμοποιούν το τάισμα για να καθησυχάσουν το μωράκι τους όταν αυτό δεν δείχνει να πεινάει, έχουν πιο βαριά παιδιά. Η Δρ. Dattilo επαναλαμβάνει ότι «αν επιλέξετε μεθόδους καθησυχασμού για τη νύχτα και την ημέρα που δεν περιλαμβάνουν το τάισμα όταν το μωρό δεν δείχνει να πεινάει, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος να γίνει το μωρό υπέρβαρο μεγαλώνοντας».

 

Πηγές

Brown A, Harries V. Infant sleep and night feeding patterns during later infancy: association with breastfeeding frequency, daytime complementary food intake, and infant weight. Breastfeed Med 2015, 10(5):246-52.

Cespedes EM, Hu FB, Redline S et al. Chronic insufficient sleep and diet quality: Contributors to childhood obesity. Obesity (Silver Spring) 2016, 24(1): 184-90. doi:10.1002/oby.21196.

Mindell JA, Li AM, Sadeh A et al. Bedtime routines for young children: a dose-dependent association with sleep outcomes. Sleep 2015, 38(5):717-22.

Paul IM, Savage JS, Anzman-Frasca S et al. INSIGHT responsive parenting intervention and infant sleep. Pediatrics 2016, 138(1): e20160762.

Sadeh A, Mindell JA, Luedtke K et al. Sleep and sleep ecology in the first 3 years: a web-based study. J Sleep Res 2009, 18(1):60-73.

Savage JS, Birch LL, Marini M et al. Effect of the INSIGHT responsive parenting intervention on rapid weight gain and overweight status at age 1 year: A randomized clinical trial. JAMA Pediatr 2016, 170(8):742-9.  doi:10.1001/jamapediatrics.2016.0445.

Stifter CA, Anzman-Frasca S, Birch LL et al. Parent use of food to soothe infant/toddler distress and child weight status. An exploratory study. Appetite 2011, 57(3):693-9.

 

Τελευταία αναθεώρηση: Δεκέμβριος 2017

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.