MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο χρόνος του παιχνιδιού είναι διασκεδαστικός, αλλά και υγιής

Υπάρχουν πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το μωρό σου για να διασφαλίσεις ότι η ανεπιθύμητη συνήθεια της παρακολούθησης μιας οθόνης δεν θα ξεκινήσει ποτέ.

3 λεπτά ανάγνωση

Ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση και σε άλλες οθόνες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά, όπως τη μη υγιή αύξηση βάρους και την αναστάτωση στον ύπνο του μωρού. Αντί για τηλεόραση, φτιάξε μια λίστα με άλλες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το μωρό σου, ώστε να απολαύσει τον υγιή χρόνο παιχνιδιού που χρειάζεται.

Σε ηλικία έξι μηνών, το μωρό δυναμώνει και μπορεί πιθανόν να κάνει πολλά πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει τον περασμένο μήνα, όπως το να στηρίζεται σε χέρια και γόνατα, να στριφογυρίζει και ίσως ακόμα και να ανακαθίζει. Είναι πιθανό ότι αρχίζει να αποκτά τη δύναμη, τον συντονισμό και τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζεται για να αρχίσει πραγματικά να παίζει. Αν δώσεις στο μωρό σου χρόνο για να είναι δραστήριο αντί να κάθεται ακίνητο μπροστά σε μια οθόνη, θα έχει την ευκαιρία να κινηθεί, να παίξει και να εξερευνήσει.

Αφιέρωσε ένα τμήμα του δαπέδου στον χρόνο δραστηριότητας με το μωρό σου, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει αρκετός χώρος για να μπορεί να κλωτσάει και να στριφογυρίζει. Όσο πιο διασκεδαστικό κάνεις το παιχνίδι, τόσο περισσότερο θα θέλει να ασχοληθεί. μόνο του και μαζί σου!

Ιδέες για δραστηριότητες

Αντί να παρακολουθείς τηλεόραση όταν το μωρό είναι στο δωμάτιο...

Προσπάθησε να το παροτρύνεις να παίξει ξαπλώνοντας στο δάπεδο και αφήνοντάς το να ανασηκωθεί χρησιμοποιώντας εσένα ως στήριγμα.

Αντί να έχεις μια τηλεόραση ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή στο δωμάτιο του μωρού...

Προσπάθησε να έχεις στο δωμάτιό του ένα κουτί με τα αγαπημένα του παιχνίδια. Παίξε μαζί του τοποθετώντας μερικά παιχνίδια σε κοντινή απόσταση αλλά εκτός εμβέλειας και παρότρυνε το μωρό να κυλήσει πάνω στην κοιλίτσα του για να τα φτάσει.

 

Αντί να το αφήνεις σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου, καροτσάκι ή ρηλάξ για μεγάλα χρονικά διαστήματα (όταν δεν ταξιδεύετε...)

Προσπάθησε να το παροτρύνεις να ανακαθίσει μόνο του δημιουργώντας νέα παιχνίδια για να παίξετε μαζί. Για παράδειγμα, γέμισε μια καθαρή, άδεια πλαστική φιάλη με ρύζι ή ζυμαρικά και παρότρυνέ το να τη χρησιμοποιήσει σαν κουδουνίστρα εξερευνώντας τους ήχους και τα μοτίβα που δημιουργούνται.

Αντί να έχεις ανοιχτή την τηλεόραση όλη μέρα με το μωρό να την κοιτάζει...

Προσπάθησε να το κάνεις να διασκεδάσει πάνω στην κοιλίτσα του. Ξάπλωσε το μωρό πάνω στην κοιλίτσα του, κρύψε ένα παιχνίδι κάτω από μια κουβέρτα αφήνοντας ένα μέρος του ορατό και παρότρυνε το μωρό σου να το αναζητήσει και να το αρπάξει.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι γονείς με χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας είναι πιθανότερο να αποκτήσουν παιδιά με επίσης χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας. Δώσε το καλό παράδειγμα στο μωρό σου και αφιέρωνε συστηματικά και ενεργά χρόνο στο παιχνίδι και για τους δυο σας. Να είσαι βέβαιη ότι ο χρόνος που περνάς με το μικρό σου θα είναι πολύτιμος και πολύ πιο διασκεδαστικός από οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει η τηλεόραση.

Πηγές

 

AAP Council on Communications and Media. Media and young minds. Pediatrics 2016; 138(5):e20162591.

 

Duch H, Fisher EM, Ensari I et al. Screen time use in children under 3 years old: a systematic review of correlates. Int J Behav Nutr Phys Act 2013; 10:102. doi: 10.1186/1479-5868-10-102.

 

Thompson DA, Christakis DA. The association between television viewing and irregular sleep schedules among children less than 3 years of age. Pediatrics 2005, 116(4):851-6.

 

 

Τελευταία αναθεώρηση: Νοέμβριος 2017

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.