MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Add this post to favorites

Αλλεργίες—τι πρέπει να ξέρεις

Το ήξερες; Η πρωτεΐνη του γάλακτος είναι ένα από συνηθέστερα αλλεργιογόνα που ταλαιπωρούν τα μωρά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

2 λεπτά ανάγνωση Δεκ. 21, 2021

Αλλεργίες ή δυσανεξίες μπορούν να εμφανιστούν σε ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, για διάφορους λόγους. Όταν, όμως, το μωρό σου είναι νεογέννητο, η διατροφή του μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες που έχει να εμφανίσει ορισμένους τύπους αλλεργιών.

 

Η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος είναι η κύρια αιτία τροφικών αλλεργιών σε μωρά και παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών. Τα ποσοστά ποικίλουν ανά περιοχή, αλλά εκτιμάται ότι το 2-3% των βρεφών παγκοσμίως έχουν αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος.

 

«Ο αποκλειστικός θηλασμός συνιστάται ως ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης των πιθανοτήτων να αναπτύξουν τα μωρά αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος», εξηγεί η Laura Czerkies, MS, RD, Υπεύθυνη Κλινικών Επιστημών και Διατροφολόγος της Nestlé Infant Nutrition. «Η προστασία που προσφέρει ο θηλασμός στα βρέφη με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δυνατή.»

 

Αν υποψιάζεσαι πως το μωρό σου μπορεί να είναι αλλεργικό στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, ζήτησε τη συμβουλή του γιατρού σου.

 

Πηγές

 

Agostoni C, Braegger C, Decsi T et al. Breast-feeding: A commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009, 49(1):112–25.

Fleischer DM, Spergel JM, Assa’ad AH et al. Primary prevention of allergic diseas

https://www.nestlenutrition-institute.org/resources/library/Secured/conference-proceeding/Documents/Update%20on%20allergy%20prevention/Newspaper%203-2016%20Allergy%20GB.pdf

 

Τελευταία αναθεώρηση: Δεκέμβριος 2016