MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πότε θα κοιμηθεί το μωρό μου όλη νύχτα;

Τις πρώτες μέρες στο σπίτι, οι ακανόνιστες ώρες ύπνου του μωρού μπορεί να είναι δύσκολες και εξαντλητικές. Το μικρό σου, κατά πάσα πιθανότητα, θα ξυπνάει συχνά, μέρα-νύχτα, για τάισμα, αλλαγή πάνας ή παρηγοριά. Να είσαι σίγουρη πως η κατάσταση αυτή δεν θα κρατήσει για πάντα και, στους έξι μήνες, το εικοσιτετράωρό σου με το μωρό θα είναι πολύ διαφορετικό.

4 λεπτά ανάγνωση

Μία από τις συνηθέστερες ερωτήσεις των νέων γονιών είναι: «Πότε θα κοιμηθεί το μωρό μου όλη νύχτα;» Η απάντηση είναι λιγότερη απλή από ό,τι νομίζετε. Τα σχήματα ύπνου του μωρού σου θα αλλάξουν δραματικά από τις πρώτες εβδομάδες μέχρι τους έξι μήνες ζωής (το ίδιο και τα δικά σου!). Επίσης, τα νεογέννητα έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, επομένως το πόσο συχνά και πόσο πολύ τρώνε είναι σημαντικό. 

Πρώτες εβδομάδες

Κατά τον πρώτο μήνα, θα αρχίσεις να μαθαίνεις το μωρό σου και τους κύκλους ύπνου του. Ετοιμάσου να ξυπνάει συχνά μέσα στη νύχτα. Οι νυχτερινές αφυπνίσεις είναι φυσιολογικές και απαραίτητες για τα νεογέννητα επειδή η κοιλίτσα τους είναι πολύ μικρή και πρέπει να τρώνε συχνά.

Τον πρώτο μήνα, θα πρέπει να ξυπνάς το μωρό σου εάν περάσουν τέσσερις ώρες από το τελευταίο του γεύμα. Θα χρειάζεται μητρικό γάλα τουλάχιστον κάθε τέσσερις ώρες τις πρώτες αυτές εβδομάδες. Όταν γίνει ενός μηνός και εφόσον αναπτύσσεται κανονικά, δεν θα χρειάζεται πλέον να το ξυπνήσεις για να φάει.

Το μωρό σου θα ξυπνάει ευκολότερα εάν βρίσκεται σε φάση «ενεργού» ύπνου – δες αν κινούνται ή «παίζουν» τα βλέφαρά του. Ορισμένες συμβουλές για να το ξυπνήσεις από πιο βαθύ ύπνο είναι να του αλλάξεις πάνα ή να του τρίψεις λιγάκι την πλάτη, την κοιλιά ή τα πόδια.

Αν δεις πως το μωρό σου δυσκολεύεται να μείνει ξύπνιο κατά τη διάρκεια των τακτικών ταϊσμάτων ή αποκοιμιέται στο στήθος συχνά, ζήτησε από τον γιατρό σου να ελέγξει εάν το μωρό σου έχει υγιές βάρος.

Δημιουργία μιας ρουτίνας

Μέχρι την ηλικία των τριών μηνών, το μωρό σου μπορεί να εξακολουθεί να ξυπνά τη νύχτα για να φάει, αλλά θα αρχίσει να κοιμάται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στα ταΐσματα. Επειδή το στομάχι του δεν είναι τόσο μικροσκοπικό πια, μπορεί να αντέξει περισσότερο χρόνο χωρίς να χρειαστεί να φάει.

Η συνέπεια και η ρουτίνα είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση υγιών σχημάτων ύπνου για το μωρό σου. Οι πρακτικές αυτές είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι συμβάλλουν στην αύξηση της διάρκειας του ύπνου του μωρού. Η μη τήρηση ορισμένων από αυτές τις πρακτικές έχει συνδεθεί ακόμη και με λιγότερο ύπνο και περισσότερες νυχτερινές αφυπνίσεις.

Γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος;

Τα μωρά χρειάζονται επαρκή ύπνο για την υγιή τους ανάπτυξη και εξέλιξη. Μπορείς να βοηθήσεις το μωρό σου να αναπτύξει καλές συνήθειες ύπνου. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά που ακολουθούν μια τακτική ρουτίνα και έχουν συνεπές πρόγραμμα ύπνου είναι πιθανότερο να αποκτήσουν από νωρίς καλές συνήθειες ύπνου, οι οποίες, με τη σειρά τους, είναι πιθανότερο να συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

Πώς αναπτύσσονται τα σχήματα ύπνου

Μεταξύ δύο και τριών μηνών, πολλά μωρά κοιμούνται πέντε ώρες συνεχόμενες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό για μερικούς σημαίνει πως κοιμούνται όλη νύχτα – και μπορεί όντως να νιώθετε σαν έχετε κοιμηθεί όλη νύχτα συγκριτικά με τον πρώτο καιρό. Μπορεί να μην συμβαίνει κάθε μέρα στην αρχή, αλλά δείχνει πως αρχίζει να γίνεται πιο δομημένος ο ύπνος. Η προσδοκία να κοιμηθεί το μωρό σου οκτώ ώρες συνεχόμενες είναι πιθανότερο να εκπληρωθεί μετά την ηλικία των έξι μηνών.

Ένας τρόπος να εξετάσεις τον νυχτερινό ύπνο του μωρού σου είναι να αναρωτηθείς αν το μωρό σου κοιμάται καλά, ξυπνάει για να φάει και μπορεί να ξανακοιμηθεί εύκολα μετά. Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε το μωρό σου κοιμάται καλά. Γνωρίζοντας τις ανάγκες του μωρού σου για ύπνο και ξεκινώντας τη βραδινή ρουτίνα νωρίς θα του δώσεις τη δυνατότητα να αποκτήσει καλές συνήθειες ύπνου όσο είναι μικρό.

Μην ξεχνάς ότι οι δεξιότητες ύπνου που αναπτύσσει το μωρό σου τώρα διαμορφώνουν ως έναν βαθμό τις συνήθειες ύπνου του όταν θα είναι μεγαλύτερο. Επομένως, ο χρόνος που θα επενδύσεις βοηθώντας το να μάθει καλές τεχνικές ύπνου τώρα θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υγιή του ανάπτυξη στο μέλλον.

Πηγές

Sadeh A, Mindell JA. Infant sleep interventions – methodological and conceptual issues. Sleep Med Rev 2016, 29:123-5.

Henderson JM, France KG, Owens JL et al. Sleeping through the night: the consolidation of self-regulated sleep across the first year of life. Pediatrics 2010, 126(5):e1081–7.

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Sleeping-Through-the-Night.aspx (Προσπελάστηκε στις 5 Ιανουαρίου 2017)

 

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Getting-Your-Baby-to-Sleep.aspx (Προσπελάστηκε στις 5 Ιανουαρίου 2017)

 

Τελευταία αναθεώρηση: Ιανουάριος 2017

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_1

    EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

    Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

    Συμβουλές μόνο για σένα

    Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

  • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

    Δωρεάν δείγματα

    Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

  • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

    Διαδραστικές εφαρμογές

    Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.