MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (HMO)

Ένα σημαντικό συστατικό του μητρικού γάλακτος για το ανοσοποιητικό.

3 λεπτά ανάγνωση

Το χτίσιμο της φυσικής άμυνας ενός βρέφους και το πως μπορείς να το βοηθήσεις βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των διατροφικών επιλογών για τους γονείς. Η κατανόηση του πως δουλεύει η ανοσία, και ειδικότερα ο ρόλος-κλειδί των ολιγοσακχαριτών μητρικού γάλακτος (Human Milk Oligosaccharides - HMO), είναι μία καλή αρχή.

 

Η πρόσφατη ανακάλυψη της συμβολής των HMO στις ανοσοποιητικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος ήταν, από μόνη της, μία σημαντική επιστημονική ανακάλυψη. Ωστόσο, η ικανότητα να συνθέσεις και να εισάγεις τους ολιγοσακχαρίτες μητρικού γάλακτος στο βρεφικό γάλα ανοίγει τώρα έναν τελείως καινούριο κόσμο δυνατοτήτων για την υγεία του παιδιού.

 

HMO: Ένα θρεπτικό συστατικό με απίστευτες ιδιότητες


Οι ολιγοσακχαρίτες μητρικού γάλακτος είναι το τρίτο μεγαλύτερο στερεό συστατικό στο μητρικό γάλα, μετά τη λακτόζη και τα λιπίδια, και συντίθενται στο μαστικό αδένα. Αποτελούν την τροφή για τα προβιοτικά (φιλικά βακτήρια) και τα υποστηρίζουν, όπως επίσης και άλλους μικροοργανισμούς στο έντερο. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί περίπου 160 διαφορετικοί ΗΜΟ, με τους 2’FL και LNnT να είναι δύο από τους πιο επικρατέστερους.

 

Οι ολιγοσακχαρίτες βρίσκονται αποκλειστικά στο μητρικό γάλα;

 

Υπάρχουν μερικοί ολιγοσακχαρίτες, όπως ο Γαλακτο-ολιγοσακχαρίτης (GOS) και ο Φρουκτο-ολιγοσακχαρίτης (FOS) οι οποίοι είναι ζωικής και φυτικής προέλευσης, αντίστοιχα, αλλά είναι δομικά διαφοροποιημένοι από τους ολιγοσακχαρίτες μητρικού γάλακτος.

 

Οι Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (ΗΜΟ), όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, βρίσκονται στο μητρικό γάλα και τα οφέλη που δίνουν είναι μοναδικά.

 

Μέχρι σήμερα, ο 2’FL και ο LNnT είναι δύο HMO που κλινικά έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να υποστηρίξουν την ανοσοποιητική υγεία ενός βρέφους.

 

4 τρόποι με τους οποίους οι ΟΛΙΓΟΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (HMO) δρουν για την ανοσία του βρέφους

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των HMO φτάνουν στο κατώτερο μέρος του εντέρου απαράλλαχτοι και έτοιμοι να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ανοσίας του μωρού σου.

 

 • ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

Οι ΗΜΟ προωθούν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων

Για το μικροβίωμα του εντέρου, οι ολιγοσακχαρίτες δρουν ως ένα υπόστρωμα με ισχυρή και επιλεκτική δράση: βοηθά τα ωφέλιμα βακτήρια όπως τα Bifidus να αναπτυχθούν, ενώ παράλληλα περιορίζει την ανάπτυξη των πιθανώς παθογόνων εντεροβακτηριοειδών στελεχών, Εσερίχια κόλι (Escherichia coli)  και τα κλοστρίδια (Clostridia).

 

 • ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ

Οι ΗΜΟ βοηθούν στην λειτουργία του εντέρου ως φράγματος

Για να προκληθεί μια μεταδοτική ασθένεια, χρειάζεται να  προσκολλήσουν παθογόνοι μικροοργανισμοί στο εντερικό φράγμα του βλεννογόνου. Οι ΗΜΟ μπορούν να αλληλοεπιδράσουν απευθείας με τα κύτταρα της εντερικής επιφάνειας και να προσαρμόσουν το σχήμα τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτραπεί η προσάρτηση πιθανών παθογόνων μικροοργανισμών και να βελτιώσουν την εκκαθάρισή τους στα κόπρανα.

 

 • ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ

Οι ΗΜΟ αποτρέπουν την προσκόλληση παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο

Οι ολιγοσακχαρίτες μητρικού γάλακτος, και ειδικότερα οι ΗΜΟ όπως ο 2’FL, μοιάζουν στην επιφάνεια τους με τις γλυκάνες της επιφάνειας του εντερικού κυττάρου και λειτουργούν ως δέκτες αντιπερισπασμού, κρατώντας τους παθογόνους μικροοργανισμούς μακριά από το φράγμα του βλεννογόνου, μειώνοντας συνεπώς την ικανότητά τους να μολύνουν το βρέφος.
 

 • ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΟΥΝ

Οι ΗΜΟ ρυθμίζουν απευθείας το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα ανοσοποιητικά κύτταρα στο μικροβίωμα των βρεφών ονομάζονται T κύτταρα και είναι  δύο ειδών: Th1 ή Th2. Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους είναι  εξαιρετικά αποσταθεροποιημένο όσον αφορά την απόκριση στα Th2, ευνοώντας αλλεργικές αντιδράσεις. Οι ΗΜΟ μπορούν να ασκήσουν ανοσοποιητικές επιδράσεις ανεξάρτητα από το μικροβίωμα, που θα βοηθήσουν στο να προωθηθεί μία αλλαγή προς μια ισορροπημένη Th1/Th2 απόκριση και να οδηγηθεί μία ανοσοποιητική ωρίμανση.

 

 2’FL & LNnT: ένας εκπληκτικός συνδυασμός ΗΜΟ  

 

Ανάμεσα στη μεγάλη ποικιλία των ΗΜΟ που έχουν αναγνωριστεί στο μητρικό γάλα, δύο από τους επικρατέστερους, ο 2’FL και ο LNnT, συνθέτουν σχεδόν το 40%.

 

Οι 2’FL και LNnT είναι οι μόνοι ΗΜΟ που κλινικά αποδεδειγμένα, βάση της πρώτης κλινικής μελέτης της Nestlé, υποστηρίζουν την βρεφική ανοσία(1):

 

55%

Μικρότερο ρίσκο μολύνσεων της κατώτερης αναπνευστικής οδού

70%

Μικρότερο ρίσκο βρογχίτιδας

53%

Λιγότερη χρήση αντιβιοτικών

56%

Λιγότερη χρήση αντιπυρετικών

 

Αυτά τα αποτελέσματα, εκτός από τα αντιπυρετικά, έχουν παρατηρηθεί έως και τον 1ο χρόνο ζωής, δηλαδή 6 μήνες αφού σταμάτησε η χορήγηση ΗΜΟ.

 

 1. Puccio G et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017;64:624-31
MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.