8 τρόποι για την πρόληψη της μαστίτιδας
Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία εκμάθησης —τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό— και είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις ορισμένες δυσκολίες κατά τους πρώτους μήνες του. Ακολούθησε αυτές τις κορυφαίες συμβουλές για να απολαύσεις το ταξίδι του θηλασμού χωρίς προβλήματα.
1. Ξεκίνα τον θηλασμό όσο νωρίτερα γίνεται
Το μωρό σου είναι έτοιμο και ικανό να θηλάσει μέσα σε περίπου μία ώρα από τη γέννηση, ενώ η επαφή δέρμα με δέρμα από νωρίς είναι εξαιρετικός τρόπος για να δεθείτε. Εκτός από το γεγονός ότι είναι το καλύτερο για την υγεία του, το συχνό τάισμα τις πρώτες ημέρες βοηθά το γάλα σου να κατέβει πιο γρήγορα. Ο τακτικός θηλασμός, ειδικά μόλις το μωρό δείχνει ότι πεινάει, βοηθά στην αποφυγή της συσσώρευσης γάλακτος στους μαστούς σου.
2. Έλεγξε πόσο καλά πιάνει τη θηλή το μωρό σου
Βεβαιώσου ότι το μωρό σου πιάνει σωστά τη θηλή και ότι ο μαστός σου αδειάζει μετά από κάθε τάισμα. Ένας τρόπος για να καταλάβεις εάν έχει αδειάσει ο μαστός σου είναι να κάνεις μασάζ. Μόλις νιώσεις ότι ο μαστός σου γίνεται πιο μαλακός, σημαίνει ότι έχει αδειάσει από το γάλα.
3. Τάισμα αν και όποτε θελήσει το μωρό
Τα μεγάλα κενά ανάμεσα στα ταΐσματα μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση γάλακτος στο στήθος και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ανάπτυξη μαστίτιδας. Προκειμένου να ελαττώσεις αυτόν τον κίνδυνο, θήλαζε το μωρό σου όσο συχνά και για όση ώρα θέλει, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Άφησε το μωρό σου να αδειάσει εντελώς έναν μαστό προτού προσφέρεις τον άλλο, σε περίπτωση που εξακολουθεί να πεινάει. Το μωρό σου θα αφήσει τη θηλή όταν χορτάσει. Την επόμενη φορά που θα θηλάσεις, ξεκίνησε από τον άλλο μαστό (ίσως σε βοηθήσει να το σημειώνεις, ειδικά εάν θηλάζεις νωρίς το πρωί ή στο μέσο της νύχτας!).
4. Εφάρμοσε αποκλειστικά θηλασμό για έξι μήνες
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό για έξι μήνες ως την πλέον ωφέλιμη επιλογή για την υγεία του μωρού σου. Το τακτικό τάισμα, ιδίως κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της συσσώρευσης γάλακτος στους μαστούς. Η συσσώρευση μπορεί δυνητικά να προκαλέσει μόλυνση στους μαστούς. Εάν αλλάξει το πρόγραμμα ταΐσματος ή βρεθείς μακριά από το μωρό σου για περισσότερη ώρα από ό,τι συνήθως, αφαίρεσε με αντλία το περιττό γάλα για να διατηρήσεις τη συνεχή ροή.
5. Άλλαξε θέσεις θηλασμού
Η εναλλαγή των θέσεων θηλασμού μπορεί να βοηθήσει να αδειάσουν οι μαστοί σου πιο αποτελεσματικά. Δες το Θηλασμός για αρχάριους ΜΕΡΟΣ 3: Νιώσε άνετα για να πάρεις παραδείγματα από διαφορετικούς τρόπους να κρατάς το μωρό σου όσο θηλάζεις.
6. Απόφυγε την πίεση στους μαστούς
Οι φραγμένοι γαλακτοφόροι πόροι μπορεί κάποιες φορές να προκύπτουν από την υπερβολική πίεση στους μαστούς, που εμποδίζει το γάλα να εξέλθει με ευκολία. Ορισμένοι επαγγελματίες υγείας συνιστούν να μη χρησιμοποιείς στηθόδεσμους με μπανέλα και κακή εφαρμογή, πολύ στενούς στηθόδεσμους ή μάρσιπους, καθώς και να μην κοιμάσαι μπρούμυτα.
7. Δώσε προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια
Έλεγχε τακτικά το στήθος σου για τυχόν σημάδια μαστίτιδας, όπως πόνο στις θηλές, πολύ βαριούς και πρησμένους μαστούς ή εξογκώματα που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι έχεις φραγμένους πόρους. Εάν δεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, προσπάθησε να ξεκουράζεσαι όσο περισσότερο μπορείς, συνέχισε να θηλάζεις τακτικά από τον συγκεκριμένο μαστό και κάνε απαλό μασάζ στα εξογκώματα. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να εφαρμόσεις ζεστά επιθέματα στην περιοχή που πονάει. Επικοινώνησε με τον ιατρό σου εάν αισθάνεσαι αδιαθεσία ή τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν την επόμενη ημέρα.
8. Εξέτασε τη λήψη συμπληρωμάτων με προβιοτικά κατά τον θηλασμό
Σύμφωνα με στοιχεία, η λήψη συμπληρώματος προβιοτικών με Lactobacillus fermentum σε καθημερινή βάση από το ξεκίνημα του θηλασμού, μπορεί να ελαττώσει τις πιθανότητές σου να εμφανίσεις πόνο στο στήθος και μαστίτιδα. Αυτός ο τύπος συμπληρώματος προβιοτικών σού παρέχει ορισμένα «φιλικά» βακτήρια που περιέχονται ήδη στο μητρικό γάλα.
Τελευταία αναθεώρηση: Απρίλιος 2018
Σχετικά άρθρα