Μοιράσου το Άρθρο
X
Κλείνουμε τις οθόνες και παίζουμε!
Το Nestlé Baby & Me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

Κλείνουμε τις οθόνες και παίζουμε!

Το ήξερες; Ο πολύς χρόνος μπροστά στις οθόνες μπορεί να εμποδίσει τη φυσική δραστηριότητα και το παιχνίδι του μωρού σου, ενώ μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο του.

Τρίτη, Δεκέμβριος 21st, 2021

Το Nestlé Baby & Me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

Ορισμένοι γονείς πιστεύουν ότι η παρακολούθηση οθονών μπορεί να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τις οθόνες για ψυχαγωγικούς σκοπούς ή ως ηλεκτρονική babysitter. Η χρήση τεχνολογικών μέσων, ωστόσο, εμποδίζει τη φυσική δραστηριότητα και το παιχνίδι των μωρών. Μπορεί επίσης να επηρεάσει και τον ύπνο τους.  

 

Ποιες είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες;

Τα υπουργεία υγείας των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας συνιστούν περιορισμένη ή καθόλου τηλεόραση για παιδιά κάτω των δύο ετών. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνες, οι γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν αυτές τις συστάσεις. Σε μία συγκεκριμένη μελέτη:

  • το 90% των γονιών επέτρεπαν εσφαλμένα στα παιδιά τους σε ηλικία δύο ετών και κάτω να παρακολουθούν τηλεόραση ή να χρησιμοποιούν άλλες ηλεκτρονικές συσκευές
  • ορισμένα από αυτά τα παιδιά ήταν μπροστά σε οθόνες για δύο ώρες ή περισσότερο κάθε μέρα
  • το 40% των τριών μηνών μωρών παρακολουθούσαν τακτικά βίντεο ή τηλεόραση

 

Το απλό, ενεργό παιχνίδι είναι μακράν πιο ωφέλιμο από τον χρόνο μπροστά στην οθόνη για το μωρό σου, από τις πρώτες κιόλας ημέρες και εβδομάδες. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία σε ακριβά παιχνίδια ή εξοπλισμό για να ενθαρρύνεις τη δραστηριότητα του μωρού σου. Βρες χρόνο για σύντομες περιόδους παιχνιδιού και αλληλεπίδρασης με το μωρό σου κάθε μέρα.

 

Πηγές

 

Cespedes EM, Gillman MW, Kleinman K et al. Television viewing, bedroom television, and sleep duration from infancy to mid-childhood. Pediatrics 2014, 133(5):e1163-71.

 

Vaala S, Hornik R. Predicting US infants’ and toddlers’ TV/video viewing rates: Mothers’ cognitions and structural life circumstances. J Child Media 2014, 8(2):163-82.

 

Zimmerman FJ, Christakis DA, Meltzoff AN. Television and DVD/video viewing in children younger than 2 years. Arch Pediatr Adolesc Med 2007, 161(5):473-9.

 

Τελευταία αναθεώρηση: Νοέμβριος 2016

Περισσότερα

Σχετικά
Οι μαμάδες κοιτάνε αυτό το άρθρο 0/5
avatar
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.