Ως νέα μαμά που θηλάζεις κάνεις ήδη ό,τι καλύτερο μπορείς για το μικρό σου. Γνωρίζεις ότι ο θηλασμός θα προσφέρει στο παιδί σου το ιδανικό ξεκίνημα — και παράλληλα, θα το εξοπλίσει με οφέλη για την υγεία που θα το συνοδεύουν για όλη του τη ζωή. Για κάποιες μαμάδες, ο θηλασμός προκύπτει φυσιολογικά και συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, για άλλες πιθανώς να συνοδεύεται από δυσκολίες. Ο θηλασμός, όπως κάθε νέα δεξιότητα, χρειάζεται εξάσκηση και επιμονή.
Προβληματισμοί σχετικά με τον θηλασμό
Ορισμένοι συχνοί προβληματισμοί οι οποίοι απασχολούν τις μαμάδες που θηλάζουν είναι η ανησυχία ότι δεν έχουν αρκετό γάλα (πράγμα πολύ σπάνιο στην πραγματικότητα), οι ευαίσθητες ή ερεθισμένες θηλές, οι υπερβολικά γεμάτοι με γάλα μαστοί και ο πόνος στο στήθος. Οι μαστοί που πονάνε ίσως είναι σύμπτωμα μιας φλεγμονώδους πάθησης που ονομάζεται μαστίτιδα. Η μαστίτιδα συνήθως προκαλείται από τη συσσώρευση ή τη «στασιμότητα» του γάλακτος στον μαστό μιας μητέρας. Μια άλλη συχνή αιτία της μαστίτιδας είναι η μόλυνση των γαλακτοφόρων πόρων, λόγω υπερβολικής συγκέντρωσης βλαβερών βακτηρίων όπως ο σταφυλόκκοκος.
Η μαστίτιδα και ο πόνος στο στήθος συχνά αποτελούν τους λόγους για τους οποίους οι μητέρες διακόπτουν τον θηλασμό νωρίτερα απ’ ό,τι προγραμμάτιζαν. Εκτός από πόνο στο στήθος, ερυθρότητα και πρήξιμο, οι πάσχουσες από μαστίτιδα είναι πιθανό να εμφανίζουν συμπτώματα όμοια με της γρίπης, όπως πυρετό, ιδρώτα, ρίγος και μυαλγίες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι θεραπείας της μαστίτιδας, ενώ ο ιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει αντιβιοτικά σε περίπτωση μόλυνσης. Ωστόσο, τα ποσοστά υποτροπής της μαστίτιδας είναι υψηλά.
Μπορείς να αποφύγεις τον επίπονο θηλασμό και τη μαστίτιδα ακολουθώντας τις συμβουλές που θα βρεις στο άρθρο 8 τρόποι για την πρόληψη της μαστίτιδας. Εάν πιστεύεις ότι έχεις συμπτώματα μαστίτιδας, επικοινώνησε με τον ιατρό σου.
Τελευταία αναθεώρηση: Φεβρουάριος 2018
Σχετικά άρθρα