MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο χρόνος μπροστά στην οθόνη βλάπτει το μωρό μου;

Το ήξερες; Ακόμα και σε πολύ νεαρή ηλικία, ο χρόνος μπροστά στην οθόνη μπορεί να έχει επιπτώσεις στα επίπεδα δραστηριότητας και ύπνου.

3 λεπτά ανάγνωση

Με τη μορφή των smartphone, των tablet, των τηλεοράσεων, των κονσολών παιχνιδιών και των υπολογιστών, οι οθόνες βρίσκονται παντού στη ζωή μας και η τεχνολογία της οθόνης αφής διευκολύνει τη χρήση τους ακόμα και από τα μωρά.

Ίσως πιστεύεις ότι η πρόσβαση στις οθόνες σε τόσο νεαρή ηλικία δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, ο υπερβολικός χρόνος μπροστά στην τηλεόραση ή σε άλλες οθόνες μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο χρόνο δραστηριότητας και εν τέλει, σε μη υγιή αύξηση του βάρους κατά την παιδική ηλικία. Για αυτόν τον λόγο, οι ιατρικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, αποτρέπουν τη χρήση αυτών των μέσων από παιδιά μικρότερα των δύο ετών. Ίσως είναι καλύτερα να δράσεις τώρα για να περιορίσεις τον χρόνο μπροστά στην οθόνη και να ενθαρρύνεις υγιείς και δραστήριες συνήθειες που θα διαρκέσουν σε όλη την παιδική του ηλικία αλλά και αργότερα.

Πέρασε ποιοτικό χρόνο σε δραστηριότητες

Οι οθόνες μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα του χρόνου που αφιερώνουν τα μωρά στην επικοινωνία με τους γονείς τους και την κίνησή τους. Αν κοιτάζεις συχνά μια οθόνη, είναι πιθανό ότι το μωρό σου θα κάνει το ίδιο. Ο χρόνος μπροστά στην οθόνη μπορεί να απορροφήσει όλο τον χρόνο που θα περνούσατε κάνοντας δραστηριότητες μαζί.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, άτομα που παρείχαν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών πίστευαν ότι τα βρέφη χρειάζονται λιγότερο από μία ώρα δραστηριότητα καθημερινά όταν, στην πραγματικότητα, οι κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπουν τουλάχιστον 90 λεπτά ημερήσιας δραστηριότητας. Η ύπαρξη μια καθημερινής ρουτίνας που περιλαμβάνει διαδραστικό χρόνο παιχνιδιού προάγει τη σωματική ανάπτυξη του μωρού, αναπτύσσοντας τους μυς και βελτιώνοντας τον συντονισμό — δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να μπουσουλήσουν και, εν καιρώ, να σταθούν όρθια και να περπατήσουν. Η ενσωμάτωση της δραστηριότητας στην κάθε ημέρα δεν είναι μόνο διασκεδαστική αλλά συμβάλλει και στη δημιουργία υγιεινών συνηθειών για το μέλλον.

Οι άυπνοι γονείς ίσως ακούσουν με ενδιαφέρον ότι η παρακολούθηση της οθόνης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του μωρού τόσο το βράδυ όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το παιδί χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθεί και περνάει λιγότερο χρόνο κοιμισμένο. Επομένως, κλείσε τις οθόνες για να απολαμβάνετε —και οι δυο σας— καλύτερο ύπνο.

 

Πηγές

AAP Council on Communications and Media. Media and young minds. Pediatrics 2016; 138(5):e20162591.

Anderson SE, Whitaker RC. Household routines and obesity in US preschool-aged children. Pediatrics 2010, 125(3):420-8.

Carson V, Stearns J, Janssen I. The relationship between parental physical activity and screen time behaviors and the behaviors of their young children.  Pediatr Exerc Sci 2015; 27(3): 390-5.

Dennison BA, Erb TA, Jenkins PL. Television viewing and television in bedroom associated with overweight risk among low-income preschool children. Pediatrics 2002, 109(6):1028-35.

Duch H, Fisher EM, Ensari I et al. Screen time use in children under 3 years old: a systematic review of correlates. Int J Behav Nutr Phys Act 2013; 10:102. doi: 10.1186/1479-5868-10-102.

Hesketh KR, van Sluijs EM, Blaine RE et al. Assessing care providers’ perceptions and beliefs about physical activity in infants and toddlers: baseline findings from the Baby NAP SACC study. BMC Public Health 2015; 15:100 doi: 10.1186/s12889-015-1477-z

Thompson DA, Christakis DA. The association between television viewing and irregular sleep schedules among children less than 3 years of age. Pediatrics 2005, 116(4):851-6.

 

Τελευταία αναθεώρηση: Νοέμβριος 2017

 

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.