MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μωρό & Απογαλακτισμός

Μετά από τόσο καιρό πλήρους συμβίωσης με το μωρό σου, ήρθε η στιγμή που χρειάζεται να διαχειριστείς την εισαγωγή βρεφικού γάλακτος στην διατροφή του. Σίγουρα είναι μία μεγάλη αλλαγή, αλλά θα τα καταφέρεις!

4 λεπτά ανάγνωση

Το να περάσει το μωρό σου από τον αποκλειστικό θηλασμό στο μεικτό, δηλαδή γεύματα με μπιμπερό και θηλασμό, ή στον απογαλακτισμό, δηλαδή πλήρη διακοπή του θηλασμού, είναι μία διαδικασία που πρέπει να προετοιμάζεται καιρό πριν.

Εξοπλίσου με υπομονή γιατί είναι πιθανό το μωρό να είναι απρόθυμο στην επαφή του με την πιπίλα, λόγω διαφοράς στην υφή, τη γεύση, την απαλότητα ή τη ζεστασιά. Είναι όμως εξίσου πιθανό και εσύ η ίδια, να χρειαστείς μερικές μέρες μέχρι να συνηθίσεις τη νέα διάσταση της μητρικής αυτής σχέσης. Οι δύο βασικές λέξεις που θα σε βοηθήσουν να διανύσεις αυτή την κομβική περίοδο είναι: υπομονή και ηρεμία.

Όταν εμφανιστεί το μπιμπερό:

Ένας ρομαντικός άνθρωπος θα έλεγε ότι το μπιμπερό είναι εκείνο που «κόβει» για δεύτερη φορά τον ομφάλιο λώρο της μάνας και του παιδιού. Πρόκειται για ένα απαραίτητο στάδιο για την ψυχο-συναισθηματική ωρίμανση του μωρού αλλά συνάμα και μία ιδιαίτερη στιγμή.

Τόσο για το μωρό όσο και για τη μαμά, ο απογαλακτισμός είναι δύσκολος. Το μωρό από τη μια, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του» άνεση που του πρόσφερε ο μητρικός θηλασμός. Πρέπει να συνηθίσει τη νέα γεύση του βρεφικού γάλακτος, την πιπίλα του μπουκαλιού, τη ροή, πρέπει να ξαναμάθει να θηλάζει, να ρεύεται, να μην είναι μόνο στην αγκαλιά της μαμάς. Από την άλλη, η μητέρα αποχωρίζεται για ακόμη μία φορά  το μωρό της, σε μία πλήρως από αυτή ελεγχόμενη κατάσταση. Παράλληλα, θα πρέπει να διαχειριστεί την προσαρμογή από τη γαλουχία στο τάισμα με μπιμπερό, αποφεύγοντας την πρόσληψη βάρους και τη μαστίτιδα. Είναι ολόκληρο πρόγραμμα!

Πότε να κάνω τη μετάβαση στο μπιμπερό;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στιγμή για να μεταβεί η διατροφή του παιδιού από το θηλασμό στο μπιμπερό. Μπορεί να προκύψει συγκυριακά, για διάφορους λόγους όπως το ότι χρειάζεται να επιστρέψεις στη δουλειά, ότι ο άντρας σου θέλει επιτέλους να ταΐσει το μωρό, ότι ίσως χρειαστεί να πάρεις φάρμακα των οποίων η λήψη απαιτεί να μη θηλάζεις. 

Όπως και να είναι, ο απογαλακτισμός είναι μία από κοινού απόφαση του ζευγαριού. Ευνοϊκή πάντως είναι η περίοδος επιστροφής σου στη δουλειά, όπου πρέπει να αρχίσεις την προετοιμασία απογαλακτισμού γύρω στις δεκαπέντε μέρες νωρίτερα και προγραμματισμένα, για εύκολη μετάβαση!

Βήμα - Βήμα:

Ξεκίνα τις πρώτες μέρες αντικαθιστώντας  το λιγότερο άφθονο θηλασμό με μπιμπερό. Ιδανικό θα ήταν το περιεχόμενο του μπιμπερό να αποτελείται από μητρικό γάλα. Στη συνέχεια αύξησε το ρυθμό διατηρώντας το βραδινό θηλασμό, ο οποίος είναι τόσο θρεπτικός όσο και ανακουφιστικός.
Το επόμενο βήμα είναι να αντικαταστήσεις το περιεχόμενο του μπιμπερό, από μητρικό σε βρεφικό γάλα. Πριν επιλέξεις κάποιο βρεφικό γάλα, ζήτα οπωσδήποτε τη συμβουλή του παιδίατρού σου. Το βρεφικό γάλα θα το εναλλάσσεις με τους θηλασμούς. Και ορίστε! Το πλάνο για τον απογαλακτισμό είναι έτοιμο!

Δε δέχεται την πιπίλα;

Αν το μωρό σου αρνείται κατηγορηματικά να πιει από την πιπίλα, ξεκίνα τις αλλαγές. Άλλο μοντέλο, άλλο υλικό, άλλη ροή ώστε να βρεις τι ακριβώς του ταιριάζει. Κατά πάσα πιθανότητα, ακόμη και τότε, το μωρό θα συνεχίσει να κλαίει και θα αναζητά το στήθος. Μην πανικοβάλλεσαι και ζήτα από τον μπαμπά ή ένα τρίτο πρόσωπο να αναλάβει να ταΐσει το μωρό γιατί μπορεί να αναστατώνεται από τη μυρωδιά σου.  Αν και αυτό το κόλπο δεν πιάσει, τότε ξεκίνα πάλι το θηλασμό για ορισμένες μέρες και ξαναδοκίμασε το μπιμπερό αργότερα.

Ποιος είναι ο ρόλος του πατέρα;

Ο ρόλος του πατέρα είναι βασικός και κατά κύριο λόγο εξισορροπητικός. Ο πατέρας έχει την ικανότητα να βοηθήσει τόσο στο σωματικό όσο και στο συμβολικό αποχωρισμό της μητέρας από το παιδί, ενσαρκώνοντας έτσι την ανεξαρτησία του, το άνοιγμά του στον κόσμο. Έτσι, σε ρόλο ρυθμιστή, συνοδού και παρηγορητή, ο πατέρας ως τρίτος ανάμεσα σε δύο, είναι εκείνος ο παράγοντας που συντονίζει τον απογαλακτισμό και οδηγεί προς το νέο στάδιο όλη την οικογένεια, από το μωρό και τα αδέρφια έως τους γονείς.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.