MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πώς να δώσω γάλα με μπιμπερό!

Μοιάζει με εξίσωση για δυνατούς λύτες, αλλά μην ανησυχείς! Γρήγορα θα μάθεις ακριβώς τις σωστές αναλογίες δοσολογίας βρεφικού γάλακτος και θερμοκρασίας και δεν θα σου φαίνεται πια πυρηνική φυσική! Εδώ μπορείς να βρεις μερικές  χρήσιμες οδηγίες για την προετοιμασία τους γάλακτος και τους κανόνες υγιεινής.

3 λεπτά ανάγνωση

Η αρχή όλων. Τα πολύ καθαρά υλικά!

 

 •  Πριν από τη χρήση:
 1. Πλύνε προσεκτικά τα χέρια σου. Επίλεξε ένα συγκεκριμένο μέρος της κουζίνας, μακριά από τρόφιμα, για να πλένεις και να αποστειρώνεις τα μπιμπερό. Μην ακουμπάς ωμά τρόφιμα όταν προετοιμάζεις το μπιμπερό και εάν μετακινείσαι, χρησιμοποίησε απολυμαντικά μαντηλάκια.
 2. Το μπιμπερό και οι καινούργιες πιπίλες θα πρέπει πάντα να πλένονται πάρα πολύ καλά.
 3. Να αποστειρώνεις τις πιπίλες, τα δαχτυλίδια, τις τάπες και το μπιμπερό κατά προτίμηση στον ατμό ή σε βραστό νερό (θερμική μέθοδος) ή με ταμπλέτες (χημική μέθοδος).
 •  Μετά από κάθε χρήση:
 1. Καθάρισε σχολαστικά το μπιμπερό, το δαχτυλίδι και την πιπίλα με την ειδική βούρτσα, ώστε να αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα γάλακτος.

 Αφού ετοιμάσεις το μπουκάλι του μπιμπερό:

 1.  Να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το μωρό.
 2.  Να διατηρείται μακριά από το φως και τη ζέστη για 24 ώρες.

Προετοιμασία και δοσολογία:

Τις πρώτες οδηγίες που αφορούν στην ποσότητα, στην παρασκευή καθώς και στο πιο βρεφικό γάλα θα επιλέξεις, θα τις λάβεις από τον παιδίατρό σου. Η ποσότητα που θα ταΐζεις το μωρό ποικίλει ανάλογα με το βάρος του, την όρεξή του και φυσικά την ηλικία του.

Αν χρησιμοποιείς βρεφικό γάλα σε σκόνη, έχε το πάντα στην αρχική του συσκευασία. Έτσι, αποφεύγεις τον κίνδυνο να βραχεί ή να μολυνθεί το προϊόν. Για την παρασκευή του γάλακτος, προτίμησε εμφιαλωμένο, ελαφρά μεταλλικό, νερό, το οποίο χρειάζεται να βράσεις προτού το χρησιμοποιήσεις για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και υγιεινή.

Η αναλογία ανάμειξης του βρεφικού γάλακτος σε νερό για την κατασκευή της φόρμουλας εξαρτάται από τον τύπο γάλακτος που θα επιλέξεις. Να ακολουθείς πάντα τις οδηγίες παρασκευής που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία κάθε βρεφικού γάλακτος. Αφού ακολουθήσεις τις αναλογίες νερού και σκόνης γάλακτος όπως υποδεικνύονται πάνω στη συσκευασία που έχεις, στη συνέχεια θα κλείσεις καλά το μπιμπερό και θα το ανακινήσεις καλά με κυκλικές κινήσεις (προσοχή όχι σαν σέικερ!) μέχρι να διαλυθεί πλήρως η σκόνη.

Σε ποια θερμοκρασία σερβίρεται το γάλα;

Καλό είναι το γάλα να είναι χλιαρό, δηλ. περίπου στους 37°C, θερμοκρασία στην οποία  διαλύεται καλύτερα το βρεφικό γάλα σε σκόνη μέσα στο νερό. Για να ελέγξεις τη σωστή θερμοκρασία του γάλακτος, μπορείς επίσης να στάξεις λίγες σταγόνες στο μέσα μέρος του καρπού σου, στην αναστροφή του χεριού σου. Αν το νιώθεις πολύ ζεστό, περίμενε λίγο να κρυώσει ή εναλλακτικά κράτησε το μπιμπερό για λίγα δευτερόλεπτα κάτω από τη βρύση σε δροσερό τρεχούμενο νερό (προσοχή, κρατήστε την πιπίλα μακριά από τη ροή του νερού). 

Μπορώ να προετοιμάσω το μπιμπερό από πριν και να το ξαναζεστάνω;

Είναι σημαντικό να ετοιμάζεις ένα μόνο γεύμα κάθε φορά, και να ταΐσεις το μωρό σου αμέσως, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες ανασύστασης γάλακτος. Προσοχή! μην κρατάς το γάλα που περίσσεψε, πέταξε το υπόλειμμα.

Μπορώ να φυλάξω το μπιμπερό από το οποίο το μωρό έχει πιει τη μισή ποσότητα;

Αυτό δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση!  Είναι σίγουρο ότι τα βακτήρια θα εξαπλωθούν και θα κινδυνέψει η υγεία του παιδιού σου. Είναι κανόνας να πετάς πάντα το περιεχόμενο του μπουκαλιού μετά από κάθε γεύμα!

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.