MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα πρώτα βήματα του απογαλακτισμού: παραδοσιακή μέθοδος και απογαλακτισμός καθοδηγούμενος από το μωρό

Το μωρό σου μπορεί να είναι έτοιμο, από πλευράς ανάπτυξης, να ξεκινήσει τις συμπληρωματικές τροφές σε ηλικία περίπου έξι μηνών, όταν μπορεί να κρατήσει όρθιο το κεφάλι του και να κάθεται σε ψηλό καρεκλάκι. Οποιαδήποτε προσέγγιση ταΐσματος και αν ακολουθήσεις, είτε την παραδοσιακή είτε την καθοδηγούμενη από το μωρό ή έναν συνδυασμό και των δύο, καλό είναι να θυμάσαι τις αρχές του ταΐσματος με βάση τη διάθεση του μωρού.

4 λεπτά ανάγνωση

Τι λέει μια ειδικός σίτισης;

Αν ακολουθείς την παραδοσιακή μέθοδο που υπαγορεύει το ξεκίνημα με τροφές σε μορφή λείου πουρέ, το μωρό σου θα μπορεί σύντομα να διαχειρίζεται πυκνότερες υφές και λιωμένες τροφές. «Καθώς το μωρό σου κατακτά τις στοματικές δεξιότητες για τη σίτιση με πουρέ, μπορεί να μεταβεί σε πυκνότερες υφές», συμβουλεύει η Sarah Smith-Simpson, κάτοχος διδακτορικού και Επικεφαλής Επιστήμονας και Ειδικός Σίτισης στη Nestlé Nutrition στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ. «Στη συνέχεια το μωρό μπορεί να φάει μικρά, μαλακά, μαγειρεμένα λαχανικά και λιωμένα φρούτα όταν θα είναι έτοιμο από πλευράς ανάπτυξης».

Ο καθοδηγούμενος από το μωρό απογαλακτισμός μπορεί να του επιτρέψει να έχει μεγαλύτερη αυτονομία στο φαγητό σε μικρή ηλικία. «Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι συνδέεται επίσης με καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και λιγότερες ιδιοτροπίες στο φαγητό για τα νήπια», δηλώνει η Δρ Smith-Simpson.

 

Τι μαθαίνει το μωρό σου;

Η εισαγωγή μιας ποικιλίας υγιεινών τροφών στη διατροφή του μωρού σου είναι μια σταδιακή διαδικασία. Όπως συμβαίνει με την εκμάθηση κάθε καινούργιου πράγματος, όσο περισσότερη εξάσκηση κάνει δοκιμάζοντας νέες τροφές, τόσο το καλύτερο. Είτε του προσφέρεις τροφές σε πουρέ είτε τροφές που μπορεί να φάει με το χέρι ή ένα συνδυασμό και των δύο, το μωρό σου μαθαίνει νέες δεξιότητες. Με κάθε μπουκιά:

 • αποδέχεται νέες γεύσεις και υφές
 • επιλέγει ανεξάρτητα, μεταξύ των υγιεινών τροφών που του προσφέρονται, αυτήν που θέλει να φάει και την ποσότητα που θέλει να καταναλώσει σύμφωνα με τις δικές του ενδείξεις πείνας και κορεσμού
 • τρώει σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, καθώς του προσφέρονται οι ίδιες τροφές με την υπόλοιπη οικογένεια σε μορφή πουρέ, λιωμένης τροφής ή σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς
 • μαθαίνει να τρώει με το κουτάλι (αν του προσφέρεις πουρέ)
 • αναπτύσσει το «πιάσιμο της δαγκάνας», καθώς σηκώνει τα αντικείμενα χρησιμοποιώντας τον δείκτη και τον αντίχειρα (αν του προσφέρεις τροφές που τρώγονται με το χέρι)

 

Πώς μπορείς να βοηθήσεις;

Όταν αρχίσεις να προσφέρεις στο μωρό σου τις πρώτες στερεές τροφές, είτε επιλέξεις την παραδοσιακή μέθοδο είτε τον καθοδηγούμενο από το μωρό απογαλακτισμό, το σίγουρο είναι ότι διανύεις μια συναρπαστική περίοδο η οποία αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη του μωρού σου. Υπάρχουν μικρά βήματα που μπορείς να κάνεις για να απλοποιήσεις όσο το δυνατό περισσότερο αυτή τη διαδικασία, καλλιεργώντας το έδαφος για να ακολουθεί το μωρό μου μια υγιεινή διατροφή τώρα και στο μέλλον:

 • αναγνώρισε τις ενδείξεις και ανταποκρίσου στο μωρό όταν δείχνει ότι πεινάει ή ότι έχει χορτάσει (για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη σίτιση με βάση τη διάθεση του μωρού, βλ. Πεινασμένο ή χορτασμένο; Τα εννιά πρόσωπα του ταΐσματος)
 • δημιούργησε ένα ζεστό περιβάλλον διαπαιδαγώγησης για τις ώρες του ταΐσματος
 • πρόσφερε μια ποικιλία τροφών και υφών
 • πρόσφερε φρούτα και λαχανικά σε όσο το δυνατόν περισσότερα γεύματα και σνακ
 • βεβαιώσου ότι κάθε μπουκιά είναι γεμάτη με θρεπτικά στοιχεία, εκ των οποίων ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία (ρίξε μια ματιά στα 5 βασικά θρεπτικά στοιχεία για μωρά ηλικίας έξι έως οχτώ μηνών που χρησιμεύουν ως οδηγός)
 • συνέχισε τον θηλασμό, καθώς το μητρικό γάλα εξακολουθεί να παρέχει ενέργεια και θρεπτικά στοιχεία για το μωρό σου

15 Key nutrients_02_LEARN_Traditional and baby-led weaning_02_900px copy

Πηγές

Alvisi P, Brusa S, Alboresi S et al. Recommendations on complementary feeding for healthy, full-term infants. Ital J Pediatr 2015; 41(36) doi: 10.1186/s13052-015-0143-5.

Brown A, Lee MD. Early influences on child satiety-responsiveness: the role of weaning style. Pediatr Obes 2015, 10(1):57-66.

Nicklaus S, Demonteil L, Tournier C. Modifying the texture of foods for infants and children. In: Modifying Food Texture, Volume 2. Elsevier, 2015: 187-222.

Taylor RW, Williams SM, Fangupo LJ et al. Effect of a baby-led approach to complementary feeding on infant growth and overweight. A randomized clinical trial. JAMA Pediatr 2017; 171(9):838-46. doi:10.1001/jamapediatrics.2017.1284.

Townsend E, Pitchford NJ. Baby knows best? The impact of weaning style on food preferences and body mass index in early childhood in a case-controlled sample.  BMJ Open 2012; 2(1):e000298.

Τελευταία αναθεώρηση: Δεκέμβριος 2017

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.