MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πώς θα βοηθήσεις το μωρό να μάθει να απολαμβάνει νέες τροφές και υφές

Το ήξερες; Το μωρό σου ίσως χρειαστεί να δοκιμάσει μερικές τροφές και υφές αρκετές φορές προτού αρχίσει να τις τρώει με ευχαρίστηση.

4 λεπτά ανάγνωση

Ως γονιός πιθανόν γνωρίζεις ήδη ότι μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή είναι σημαντική για την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη του μωρού σου. Και τώρα έφτασε η κρίσιμη στιγμή να δοκιμάσει μια ποικιλία τροφών. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται χρόνο, καθώς το μωρό εξοικειώνεται με νέες γεύσεις και υφές. Το μωρό σου μπορεί να επιλέξει να μη φάει κάτι καινούργιο αρχικά ή να είναι καχύποπτο απέναντι σε οποιαδήποτε άγνωστη τροφή στο κουτάλι του. Μην αποθαρρύνεσαι! Μπορεί να χρειαστούν αρκετές απόπειρες προτού μάθει να απολαμβάνει μια νέα τροφή. Το κλειδί είναι να δοκιμάσει και να ξαναδοκιμάσει πολλές φορές. Όπως ακριβώς το μικρό σου ίσως χρειαστεί να δοκιμάσει μια νέα γεύση αρκετές φορές προτού την αποδεχτεί, το ίδιο συμβαίνει και με τις νέες υφές.

 

Καινούργιες δεξιότητες, καινούργιες προτιμήσεις

Σε ηλικία οχτώ με δέκα μηνών, το μωρό σου μαθαίνει πώς να διαχειρίζεται την πρόσληψη τροφών με νέες υφές. Πρέπει να μετακινεί τη γλώσσα του από πλευρά σε πλευρά, για να ωθήσει την τροφή στα ούλα όπου τη μασάει. Το σαγόνι και η γλώσσα του θα αρχίσουν επίσης να χρησιμοποιούνται για το μάσημα της τροφής.  

Οι τροφές που ήταν μια λεία, ενιαία μάζα πριν από δύο μήνες προσφέρονται τώρα με σβόλους, εξογκώματα και κομματάκια που ενδέχεται να του προξενήσουν έκπληξη. Το μωρό ίσως έχει αρχίσει να βγάζει δοντάκια, κάτι που μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο καλά διαχειρίζεται τις νέες υφές. Τα μωρά είναι απρόβλεπτα στον τρόπο που τρώνε: μπορεί να προτιμήσουν μια υφή που λιώνει εύκολα στο στόμα σήμερα, αλλά την επόμενη εβδομάδα να προτιμήσουν μια υφή με περισσότερους σβώλους. Προσπάθησε να δείξεις υπομονή και να δώσεις στο μωρό άφθονες ευκαιρίες για να μάθει να αποδέχεται τις νέες υφές.

«Το να προσφέρεις μια τροφή ή μια υφή που δεν αρέσει αρχικά στο μωρό τουλάχιστον σε οχτώ διαφορετικές περιστάσεις ίσως ακούγεται υπερβολικό» παραδέχεται η Lynda O’Neill, κάτοχος διδακτορικού και Ανώτερη Διατροφολόγος στη Nestlé Nutrition στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, «αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι το να προσφέρεις μια νέα τροφή ή υφή πολλές φορές μπορεί να είναι απαραίτητο για να την αποδεχτεί το μωρό. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση είναι πιθανόν πιο αποτελεσματική κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, όταν οι νέες γεύσεις γίνονται πιο εύκολα αποδεκτές».

Αν δεν τη θέλει, μην τη σπαταλάς

Όταν προσφέρεις μια νέα τροφή στο μωρό σου, σερβίρισε μια πολύ μικρή μπουκιά ή μερίδα έτσι ώστε να μην τη σπαταλήσεις. Κράτησε την υπόλοιπη στο ψυγείο, για να μπορείς εύκολα να του προσφέρεις λίγη στο επόμενο γεύμα ή την επόμενη ημέρα για μια δεύτερη ή τρίτη προσπάθεια. Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις να του σερβίρεις τη νέα τροφή ανακατεμένη με μια τροφή που του αρέσει για να δημιουργήσεις μια «γέφυρα» με τη νέα γεύση ή υφή.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Μια επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ότι τα παιδιά στα οποία δίνονται στερεές τροφές με υφή με σβώλους μετά την ηλικία των εννέα μηνών καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά όταν είναι επτά ετών σε σύγκριση με τα μωρά στα οποία αυτές οι τροφές δίνονται για πρώτη φορά σε ηλικία μεταξύ έξι και εννέα μηνών. «Είναι σημαντικό τα μωρά να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και υφές στον κατάλληλο χρόνο», εξηγεί η O’Neill. «Η πρώιμη έκθεση είναι σημαντική για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των διατροφικών προτιμήσεων των παιδιών».

 

Πηγές

Caton SJ, Blundell P, Ahern SM et al. Learning to eat vegetables in early life: the role of timing, age and individual eating traits. PLoS One 2014; 9(5):e97609.

 

Coulthard H, Harris G, Emmett P. Delayed introduction of lumpy foods to children during the complementary feeding period affects child’s food acceptance and feeding at 7 years of age. Mater Child Nutr 2009; 5(1)75-85.

 

Mura Paroche M, Caton SJ, Vereijken C et al. How infants and young children learn about food: A systematic review. Front Psychol 2017; 8:doi.10.3389/psyg.2017.01046

 

Nicklaus S. Complementary feeding strategies to facilitate acceptance of fruits and vegetables: A narrative review of the literature. Int J Environ Res Public Health 2016; 13(11):1160; doi: 10.3390/ijerph13111160.

 

Τελευταία αναθεώρηση: Δεκέμβριος 2017

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.