Μοιράσου το Άρθρο
X
Τι γνωρίζεις για τις βρεφικές διατροφικές αλλεργίες;
Το Nestlé Baby & Me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

Πόσα γνωρίζεις για τις αλλεργίες;

Μπορείς να ξεχωρίσεις την αλήθεια από τον μύθο στο παρακάτω κουίζ;

Δευτέρα, Φεβρουάριος 21st, 2022

Το Nestlé Baby & Me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

Συμπλήρωσε το κουίζ πριν προχωρήσεις στο επόμενο άρθρο.

 

  1. Σωστό ή λάθος; Ο αριθμός των μηνών που θηλάζει μια μητέρα είναι σημαντικός για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αλλεργιών.

 

ΣΩΣΤΟΛΑΘΟΣ 

Σωστά! Τώρα που το μωρό σου έφτασε τους έξι μήνες, χρειάζεται μια διατροφή που δεν βασίζεται αποκλειστικά στον θηλασμό. Παράλληλα με την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών, συνέχισε τον θηλασμό, ώστε να προσφέρεις στο μωρό σου οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του. Και να θυμάσαι, όσο περισσότερο καιρό θηλάζεις, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να εμφανίσει αλλεργίες το μωρό σου.

 

Λάθος! Τώρα που το μωρό σου έφτασε τους έξι μήνες, χρειάζεται μια διατροφή που δεν βασίζεται αποκλειστικά στον θηλασμό. Παράλληλα με την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών, συνέχισε τον θηλασμό, ώστε να προσφέρεις στο μωρό σου οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του. Και να θυμάσαι, όσο περισσότερο καιρό θηλάζεις, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να εμφανίσει αλλεργίες το μωρό σου.

 

  1. Σωστό ή λάθος; Τα αβγά δεν πρέπει να εισάγονται στη διατροφή προτού το μωρό γίνει ενός έτους.

 

ΣΩΣΤΟΛΑΘΟΣ 

Λάθος απάντηση! Μπορείς να δίνεις στο μωρό σου μαγειρεμένο αβγό σε κατάλληλη για την ηλικία του υφή, σε συνδυασμό με άλλες συμπληρωματικές τροφές ήδη από την ηλικία των έξι μηνών.

 Σωστά! Μπορείς να δίνεις στο μωρό σου μαγειρεμένο αβγό σε κατάλληλη για την ηλικία του υφή, σε συνδυασμό με άλλες συμπληρωματικές τροφές ήδη από την ηλικία των έξι μηνών.

 

 

  1. Σωστό ή λάθος; Μπορείς να δίνεις στο μωρό σου ψάρι ακόμα και προτού κλείσει τους 12 μήνες.

 

ΣΩΣΤΟΛΑΘΟΣ 

Ακριβώς! Το ψάρι μπορεί να εισαχθεί στη διατροφή μαζί με άλλες συμπληρωματικές τροφές. Το ψάρι περιέχει DHA, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που είναι απαραίτητο για τον υγιή εγκέφαλο και την ανάπτυξη της όρασης του μωρού σου.  Απόφυγε τα ψάρια που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, όπως είναι το σκουμπρί, το πλακολεπιδόψαρο και ο ξιφίας.

 

Λάθος! Το ψάρι μπορεί να εισαχθεί στη διατροφή μαζί με άλλες συμπληρωματικές τροφές. Το ψάρι περιέχει DHA, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που είναι απαραίτητο για τον υγιή εγκέφαλο και την ανάπτυξη της όρασης του μωρού σου.  Απόφυγε τα ψάρια που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, όπως είναι το σκουμπρί, το πλακολεπιδόψαρο και ο ξιφίας.

 

  1. Σωστό ή λάθος; Οι τροφές που περιέχουν φιστίκια μπορούν να δοθούν στα βρέφη στην ηλικία των έξι μηνών.

 

ΣΩΣΤΟΛΑΘΟΣ 

Σωστά! Στα υγιή μωρά, για τα οποία δεν έχουν διαγνωστεί αλλεργίες στο παρελθόν, οι τροφές που περιέχουν φιστίκια μπορούν να εισαχθούν στη διατροφή κοντά στην ηλικία των έξι μηνών, μαζί με άλλες συμπληρωματικές τροφές. Η υφή πρέπει να είναι κατάλληλη για την ηλικία και η ποσότητα πρέπει να είναι πολύ μικρή. Τα φιστίκια πρέπει να είναι αλεσμένα και όχι ολόκληρα. Αν το μωρό σου έχει έκζεμα ή κάποια άλλη διατροφική αλλεργία, η πρώτη φορά που θα δοκιμάσει φιστίκια πρέπει να πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη επαγγελματία υγείας. Επικοινώνησε με τον ιατρό σου ώστε να λάβεις συμβουλές για εσένα και το μωρό σου προτού του δώσεις πρώτη φορά φιστίκια. 

Λάθος απάντηση! Στα υγιή μωρά, για τα οποία δεν έχουν διαγνωστεί αλλεργίες στο παρελθόν, οι τροφές που περιέχουν φιστίκια μπορούν να εισαχθούν στη διατροφή κοντά στην ηλικία των έξι μηνών, μαζί με άλλες συμπληρωματικές τροφές. Η υφή πρέπει να είναι κατάλληλη για την ηλικία και η ποσότητα πρέπει να είναι πολύ μικρή. Τα φιστίκια πρέπει να είναι αλεσμένα και όχι ολόκληρα. Αν το μωρό σου έχει έκζεμα ή κάποια άλλη διατροφική αλλεργία, η πρώτη φορά που θα δοκιμάσει φιστίκια πρέπει να πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη επαγγελματία υγείας. Επικοινώνησε με τον ιατρό σου ώστε να λάβεις συμβουλές για εσένα και το μωρό σου προτού του δώσεις πρώτη φορά φιστίκια.

 

 

  1. Σωστό ή λάθος; Η προσφορά τροφών στο μωρό σου οι οποίες συχνά προκαλούν αλλεργίες, όπως αβγά, ψάρια, σιτάρι ή φιστίκια, όταν ξεκινάτε την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών, μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διατροφικών αλλεργιών.

 

ΣΩΣΤΟΛΑΘΟΣ 

Ακριβώς! Εάν το μωρό έχει έκζεμα, οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ή οποιαδήποτε διατροφική αλλεργία τώρα, φρόντισε να μιλήσεις με τον ιατρό σου προτού εισαγάγεις πιθανά αλλεργιογόνα τρόφιμα στη διατροφή του. Για τα υγιή βρέφη, οι έρευνες δείχνουν ότι μόλις ξεκινήσουν να καταναλώνουν στερεές τροφές, η εισαγωγή μικρών ποσοτήτων από αυτές τις τροφές στη διατροφή τους, μία τη φορά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση αυτών των τροφών σε μικρή ηλικία βοηθά το μωρό σου να αναπτύξει ανοχή, επομένως μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών.

 

Λάθος! Εάν το μωρό έχει έκζεμα, οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ή οποιαδήποτε διατροφική αλλεργία τώρα, φρόντισε να μιλήσεις με τον ιατρό σου προτού εισαγάγεις πιθανά αλλεργιογόνα τρόφιμα στη διατροφή του. Για τα υγιή βρέφη, οι έρευνες δείχνουν ότι μόλις ξεκινήσουν να καταναλώνουν στερεές τροφές, η εισαγωγή μικρών ποσοτήτων από αυτές τις τροφές στη διατροφή τους, μία τη φορά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση αυτών των τροφών σε μικρή ηλικία βοηθά το μωρό σου να αναπτύξει ανοχή, επομένως μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών.

 

  1. Σωστό ή λάθος; Εάν θηλάζεις, πρέπει να αποκλείσεις τροφές που είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργίες από τη διατροφή σου.

 

ΣΩΣΤΟΛΑΘΟΣ 

Λάθος απάντηση! Δεν υπάρχει λόγος να περιορίζεις τη διατροφή σου όσο θηλάζεις. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργιών, οι θηλάζουσες μητέρες δεν έχουν λόγο να ακολουθούν διατροφή που δεν περιέχει αλλεργιογόνα.

 

Σωστά! Δεν υπάρχει λόγος να περιορίζεις τη διατροφή σου όσο θηλάζεις. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργιών, οι θηλάζουσες μητέρες δεν έχουν λόγο να ακολουθούν διατροφή που δεν περιέχει αλλεργιογόνα.

 

 

  1. Σωστό ή λάθος; Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, η οποία υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, μπορούν να δοθούν στο μωρό μαζί με την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών στη διατροφή του (κοντά στην ηλικία των έξι μηνών).

 

ΣΩΣΤΟΛΑΘΟΣ 

Ακριβώς! Οι επικαιροποιημένες συστάσεις λένε ότι η εισαγωγή της γλουτένης πρέπει να γίνεται στην ηλικία των έξι μηνών περίπου, όταν αρχίζεις να προσφέρεις στο μωρό σου συμπληρωματικές τροφές. Όπως και με την εισαγωγή κάθε νέας τροφής, δώσε στο παιδί σου τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη σε μικρές ποσότητες στις πρώτες δοκιμές. Εάν μετά από μερικές ημέρες το μωρό δεν εμφανίσει ενδείξεις ή συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, μπορείς να του προσφέρεις και μια καινούρια τροφή. Πρέπει να αποφεύγεις τις μεγάλες ποσότητες τροφών με γλουτένη κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων από την εισαγωγή τους, αλλά και για ολόκληρο το πρώτο έτος ζωής του μωρού σου. 

Λάθος! Οι επικαιροποιημένες συστάσεις λένε ότι η εισαγωγή της γλουτένης πρέπει να γίνεται στην ηλικία των έξι μηνών περίπου, όταν αρχίζεις να προσφέρεις στο μωρό σου συμπληρωματικές τροφές. Όπως και με την εισαγωγή κάθε νέας τροφής, δώσε στο παιδί σου τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη σε μικρές ποσότητες στις πρώτες δοκιμές. Εάν μετά από μερικές ημέρες το μωρό δεν εμφανίσει ενδείξεις ή συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, μπορείς να του προσφέρεις και μια καινούρια τροφή. Πρέπει να αποφεύγεις τις μεγάλες ποσότητες τροφών με γλουτένη κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων από την εισαγωγή τους, αλλά και για ολόκληρο το πρώτο έτος ζωής του μωρού σου.

 

 

Μόλις ολοκλήρωσες το κουίζ. Συγχαρητήρια! Ποιο ήταν το σκορ σου;

 

0-2

Μην ανησυχείς, είναι πολλές οι καινούριες πληροφορίες που πρέπει να μάθεις για τις αλλεργίες. Σημείωσε τις ερωτήσεις που έκανες λάθος και κάνε ξανά το κουίζ σε μερικές ημέρες. Ρίξε μια ματιά στο Πότε να δώσω στο μωρό μου σιτάρι, αυγά ή ξηρούς καρπούς; και το Διατροφικές αλλεργίες: συμβουλές που πρέπει να μάθεις για περισσότερες πληροφορίες.

 

3-5

Είσαι σε καλό δρόμο! Μένουν ακόμα λίγα πράγματα να μάθεις σχετικά με τις αλλεργίες. Δες σε ποιες ερωτήσεις έκανες λάθος και κάνε ξανά το κουίζ σε μερικές ημέρες. Ρίξε μια ματιά στο Πότε να δώσω στο μωρό μου σιτάρι, αυγά ή ξηρούς καρπούς; και το Διατροφικές αλλεργίες: συμβουλές που πρέπει να μάθεις για περισσότερες πληροφορίες.

 

6-7

Μπράβο! Τα πέτυχες όλα ή σχεδόν όλα. Έχεις πολύ υψηλό επίπεδο γνώσεων σε θέματα αλλεργιών. Ώρα να μοιραστείς τις γνώσεις σου με τους φίλους και την οικογένειά σου. Ρίξε μια ματιά στο Πότε να δώσω στο μωρό μου σιτάρι, αυγά ή ξηρούς καρπούς; και το Διατροφικές αλλεργίες: συμβουλές που πρέπει να μάθεις για να εμπλουτίσεις ακόμα περισσότερο τις γνώσεις σου στο θέμα των αλλεργιών.

 

Πηγές

 

Du Toit G, Sayre PH, Roberts G et al. Effect of avoidance on peanut allergy after early peanut consumption. N Engl J Med 2016, 374(15):1435-43.

 

Du Toit G, Roberts G, Sayre PH et al. Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy. N Engl J Med 2015, 372(9):803-13.

 

Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C et al. Complementary feeding: A position paper by the European society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition (ESPGHAN) committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017, 64(1):119-32.

 

Greer FR, Sicherer SH, Burks AW et al. Effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: the role of maternal dietary restriction, breastfeeding, timing of introduction of complementary foods, and hydrolyzed formulas. Pediatrics 2008, 121(1):183-91.

.

Ierodiakonou D, Garcia-Larsen V, Logan A et al. Timing of allergenic food introduction to the infant diet and risk of allergic or autoimmune disease. A systematic review and meta-analysis. JAMA. 2016, 316(11):1181-92. doi:10.1001/jama.2016.12623.

 

Togias A, Cooper SF, Acebal ML et al. Addendum guidelines for the prevention of peanut allergy in the United States: Report of the national institute of allergy and infectious diseases-sponsored expert panel. J Allergy Clin Immunol 2017, 139(1):29-44.

 

www.worldallergy.org (Πρόσβαση στις 18 Δεκεμβρίου 2017)

 

 

Τελευταία αναθεώρηση: Δεκέμβριος 2017

Περισσότερα

Σχετικά
Οι μαμάδες κοιτάνε αυτό το άρθρο 0/5
avatar
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.