Τι σημαίνει, όμως, πραγματικά «βιολογικό» και πώς επηρεάζει τις τροφικές επιλογές που κάνεις για εσένα και την οικογένειά σου;
Αν και ο όρος «βιολογικός» μπορεί να έχει ελαφρώς διαφορετική ερμηνεία από χώρα σε χώρα, θεωρείται γενικά πως πρόκειται για ένα τρόπο παραγωγής τροφίμων με επίκεντρο το περιβάλλον. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM), «η βιολογική καλλιέργεια είναι ένα σύστημα παραγωγής που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των εδαφών, των οικοσυστημάτων και του ανθρώπου. Βασίζεται σε οικολογικές διεργασίες, στη βιοποικιλότητα και σε κύκλους προσαρμοσμένους στις τοπικές συνθήκες, αντί για τη χρήση μέσων παραγωγής με δυσμενείς επιπτώσεις.
Για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο ή ρόφημα «βιολογικό», πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις όσον αφορά τον τρόπο παραγωγής, αποθήκευσης, κατεργασίας, χειρισμού και διάθεσης στην αγορά, και να λάβει πιστοποίηση από εξωτερικό οργανισμό. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την κατασκευάστρια εταιρεία του προϊόντος, αλλά και για όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών και των λιανοπωλητών. Τα τρόφιμα που ονομάζονται «βιολογικά», για παράδειγμα, πρέπει να αποτελούνται από συστατικά βιολογικής παραγωγής κατά τουλάχιστον 95%, εξαιρουμένου του νερού και του αλατιού. Τα υπόλοιπα συστατικά πρέπει να απαρτίζονται από μη γεωργικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε εθνικό κατάλογο εγκεκριμένων ουσιών.
Βιολογικές βρεφικές τροφές
Η ποιότητα των τροφίμων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μωρά αφού κάθε μπουκιά μετράει για την υγιή τους ανάπτυξη. Γι’ αυτό ορισμένοι κατασκευαστές βρεφικών τροφών καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλύπτουν με το παραπάνω τα καθορισμένα στάνταρ για τα βιολογικά τρόφιμα. Υιοθετούν, για παράδειγμα, ειδικές πρακτικές που ορίζουν τον τρόπο που επιλέγουν τους σπόρους και τη γη τους, και δεν χρησιμοποιούν συνθετικά παρασιτοκτόνα για τη διατήρηση της σοδειάς. Ορισμένοι κατασκευαστές βρεφικών τροφών παρακολουθούν τα προϊόντα τους καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας—από το χωράφι μέχρι το πιάτο του μωρού σου—διενεργώντας έως και 100 διαφορετικούς ελέγχους προκειμένου να εγγυώνται την ασφάλεια και την ποιότητα των βιολογικών βρεφικών τροφών που προσφέρουν. Συνεργάζονται επίσης στενά με τοπικούς αγρότες και προμηθευτές, έτσι μπορούν να παρακολουθούν εύκολα τον τρόπο και τον τόπο που καλλιεργήθηκαν τα βασικά τους συστατικά.
Η αγορά βιολογικών τροφίμων κερδίζει σταθερά έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, πράγμα που για πολλούς σημαίνει νόστιμα τρόφιμα που υποβάλλονται σε επεξεργασία με φιλικό προς το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο. Ορισμένες μαμάδες επιλέγουν βιολογικές βρεφικές τροφές επειδή δεν θέλουν να προσφέρουν στο μικρό τους τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν με τη χρήση συνθετικών παρασιτοκτόνων και λιπασμάτων. Άλλες μπορεί να τις απασχολεί το μέλλον του ζωικού και φυτικού βασιλείου, καθώς και η μεταχείριση των ζώων—τα συστήματα βιολογικής παραγωγής έχουν πολύ σαφείς κανόνες για την ορθή μεταχείριση των ζώων. Ορισμένοι γονείς θέλουν απλώς να γνωρίζουν ακριβώς από πού προήλθαν τα τρόφιμα που προσφέρουν στο μωρό τους.
Όποια απόφαση κι αν πάρεις για το μωρό σου όσον αφορά τα βιολογικά τρόφιμα, βεβαιώσουν πως του προσφέρεις μεγάλη ποικιλία και όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά ώστε να του χαρίσεις ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή.
Πηγές
https://www.ifoam.bio/en/our-library/organic-basics (Προσπελάστηκε στις 9 Απριλίου 2018)
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler- health/expert-answers/organic-baby-food/faq-20058008 (Προσπελάστηκε στις 9 Απριλίου 2018)
Mie A, Andersen HR, Gunnarsson S, et al. Human health implications of organic food and organic agriculture: a comprehensive review. Environ Health 2017, 16(1):111 doi:10.1186/s12940-017-0315-4
Reganold JP, Wachter JM. Organic agriculture in the twenty-first century. Nat Plants 2016, 2:doi:10.1038/nplants.2015.221
Τελευταία αναθεώρηση: Μάιος 2018
Σχετικά άρθρα