MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σε ποιον να εμπιστευτώ το μωρό μου;

Μόλις έμεινες έγκυος, όλοι άρχισαν να σου λένε ότι πρέπει να βρεις θέση σε παιδικό σταθμό ή μια νταντά άξια εμπιστοσύνης. Όμως, εάν η αναζήτηση τρόπου φύλαξης μοιάζει με αγώνα δρόμου γεμάτο παγίδες, το να ξέρεις τι να περιμένεις διευκολύνει πολύ το έργο σου.

3 λεπτά ανάγνωση

Οι σωστές ερωτήσεις, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διάφορων επιλογών: Σου παρουσιάζουμε τα βασικά σημεία που πρέπει να θυμάσαι.

Τα «συν» και τα «πλην» κάθε τρόπου φύλαξης:

Κατ' αρχάς, να ξέρεις ότι θα πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς. Ο τέλειος τρόπος φύλαξης δεν υπάρχει: Ο καθένας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Εσύ πρέπει να αποφασίσεις ποιος σου ταιριάζει καλύτερα, ανάλογα με τις προτεραιότητές σου.

Παιδικός σταθμός:

 • Τα πλεονεκτήματα: Είναι ένας χώρος κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης τέλεια προσαρμοσμένος στις ανάγκες του μωρού. Υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες. Το κόστος, που υπολογίζεται με βάση τα έσοδά σου, είναι περισσότερο συμφέρον σε σχέση με τις άλλες εναλλακτικές.
 • Τα μειονεκτήματα: Είναι δύσκολο να εξασφαλίσεις θέση! Τα ωράρια είναι αυστηρά και πρέπει να προσαρμόζεσαι σε αυτά. Στον παιδικό σταθμό το μωρό αρρωσταίνει συχνά, γιατί οι ασθένειες μεταδίδονται εύκολα. Επιπλέον, όταν το μωρό είναι άρρωστο, σπάνια το δέχονται.

Η βοηθός μητρότητας:

 • Τα πλεονεκτήματα: Είναι μία ειδικά εκπαιδευμένη επαγγελματίας και η δουλειά της ελέγχεται τακτικά. Αυτή η λύση είναι ευέλικτη: Μπορείτε να συμφωνήσετε μαζί τα ωράρια φύλαξης σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Το μωρό αρρωσταίνει λιγότερο συχνά από ό,τι στον παιδικό σταθμό. Γίνεται φύλαξη ενός ή πολλών παιδιών.
 • Τα μειονεκτήματα: Δεν είναι εύκολο να βρεις βοηθό μητρότητας! Ούτε το να μάθεις να την εμπιστεύεσαι. Πρέπει να βεβαιωθείς ότι ο χώρος που διαθέτει είναι ασφαλής, ότι δεν καπνίζει και ότι ασχολείται αρκετά με το μωρό σου. Επιπλέον, αν αρρωστήσει είναι δύσκολο να βρεις κάποιον να την αντικαταστήσει την τελευταία στιγμή.

Νταντά στο σπίτι:

 • Τα πλεονεκτήματα: Αυτή η λύση είναι η πιο εύκολη, γιατί δεν χρειάζεται να μετακινείσαι. Η νταντά μπορεί επίσης να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις σου. Όλη της η προσοχή είναι στραμμένη στο μωρό σου, καθώς φροντίζει μόνο αυτό, και μπορεί να σου δίνει λεπτομερή αναφορά στο τέλος της ημέρας.
 • Τα μειονεκτήματα: Πρέπει να την εμπιστεύεσαι 100%, αφού δεν διαθέτει απαραιτήτως εκπαίδευση ή εμπειρία στη φύλαξη μωρών ή παιδιών! Εάν αρρωστήσει, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Τέλος, όταν το παιδί μεγαλώσει μπορεί να βαριέται λίγο. Επίσης, αυτό το σύστημα είναι το πιο ακριβό.

Για περισσότερους από τους μισούς γονείς, ο ιδανικός τρόπος φύλαξης είναι είτε ο παιδικός σταθμός (28%) είτε η βοηθός μητρότητας (27%). Ένας στους πέντε θα ήθελε να μπορεί ο ίδιος ή ο σύντροφός του να προσέχει το παιδί τους. Μόνο το 14% των γονιών αναφέρει τη φύλαξη στο σπίτι.

Πηγή: Δημοσκόπηση της Ipsos, στην οποία συμμετείχαν 931 γονείς με παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, από τις 9 Ιανουαρίου ως τις 13 Φεβρουαρίου 2009

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.