Μοιράσου το Άρθρο
X

Ύπνος μωρού - Ολα όσα πρέπει να ξέρεις

Πότε θα κοιμάται όλο το βράδυ χωρίς να ξυπνά; Είναι φυσιολογικό που στριφογυρίζει τόσο πολύ όταν κοιμάται; Όταν καταφέρνει να κοιμηθεί, ο ύπνος του διαρκεί μόνο τρεις ή τέσσερις ώρες. Έτσι, είναι αλήθεια, πως δεν ξεκουράζομαι ποτέ. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γνωρίζω για να το βοηθήσω να κοιμάται καλά;

Παρασκευή, Ιούλιος 8th, 2016

Πριν καταφέρει το παιδί να κοιμάται όπως οι ενήλικες, ο εγκέφαλός του πρέπει να ωριμάσει για να αρχίσει να οργανώνεται σταδιακά με όλο και πιο περίπλοκους κύκλους και κυρίως να προσαρμοστεί στον ρυθμό μέρας-νύχτας με τον οποίο ζούμε. Επιπλέον, οι ήχοι, οι οσμές, οι αισθήσεις, όλα είναι διαφορετικά απ’ ό,τι στην κοιλιά της μαμάς. Η επίτευξη του σωστού ύπνου εξαρτάται από το παιδί. Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε; Με πρόγραμμα (στα παιδιά αρέσει η ρουτίνα) και πολλή αγάπη.

Καλός ύπνος, σωστή ανάπτυξη

Ένα μωρό κοιμάται πολύ κατά τη διάρκεια των πρώτων του μηνών. Στην πραγματικότητα σχεδόν δεν κάνει τίποτα άλλο! Ο ύπνος του επιτρέπει να ξεκουράζεται ώστε να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί σωστά. Κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου, η υπόφυση (ένας αδένας που βρίσκεται κάτω από τον εγκέφαλο) εκκρίνει την ορμόνη της ανάπτυξης.

Ο ύπνος των μωρών οργανώνεται σε δυο στάδια που εναλλάσσονται, διαδικασία που μοιάζει με εκείνη των μεγαλύτερων.

Το πρώτο στάδιο αντιστοιχεί στον αργό ύπνο: Κατά τη διάρκεια αυτής της ήρεμης περιόδου ύπνου, διάρκειας περίπου είκοσι λεπτών, το μωρό κοιμάται ήρεμα και η παραγωγή της ορμόνης της ανάπτυξης είναι άριστη.

Έπειτα, ακολουθεί το στάδιο ενός παράδοξου ύπνου: το μωρό κινείται λίγο περισσότερο, ενώ ο ύπνος είναι πιο ελαφρύς με πολλά μικρά όνειρα. Το στάδιο αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική διαδικασία ωρίμανσης του εγκεφάλου. Ανάμεσα σε αυτά τα δυο σαφώς καθορισμένα στάδια, υπάρχουν άλλα λιγότερο ξεκάθαρα με ενδιάμεσες φάσεις ύπνου. Πρέπει να γνωρίζεις ότι, σχεδόν πάντα, τα μωρά όταν αρχίζουν να κοιμούνται βρίσκονται στο στάδιο του ύπνου που κινούνται. Ένα νεογέννητο κοιμάται κατά μέσο όρο 16 ώρες (οι ακραίες τιμές είναι 14 έως 20 ώρες την ημέρα). Αυτές οι τιμές, που ισχύουν παγκοσμίως, θα αρχίσουν να μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, με το πέρασμα των χρόνων: 15 ώρες την ημέρα σε ηλικία έξι μηνών και πιο συχνά 13 ώρες μέχρι την ηλικία των 4 χρόνων. Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνεται παράλληλα: 3 με 4 σιέστες την ημέρα στους 6 μήνες, μόνο 2 στους 12 μήνες και έπειτα 1 απογευματινή σιέστα στους 18 μήνες. Όσον αφορά στο βραδινό ύπνο, ο οποίος ανησυχεί πολύ συχνά τους γονείς, εξαρτάται από το μωρό. Κάποια μωρά το κάνουν από τις πρώτες τους εβδομάδες, αλλά συνήθως χρειάζονται περισσότερους μήνες ώστε το βιολογικό τους ρολόι να αποβάλει τον ρυθμό των 3-4 ωρών και να προσαρμοστεί στις 24 ώρες. Το μωρό σιγά σιγά θα αρχίσει να συγχρονίζεται με τους εξωτερικούς ρυθμούς. Η εναλλαγή μέρας-νύχτας, η τακτικότητα των γευμάτων και οι ώρες του παιχνιδιού και της επαφής με τον περίγυρο θα το βοηθήσουν να προσαρμοστεί και να μην ξυπνά κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου!

Περισσότερα

Σχετικά
Οι μαμάδες κοιτάνε αυτό το άρθρο 5/5
avatar
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.