MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Προσθήκη στα αγαπημένα

Συχνές ερωτήσεις για τον θηλασμό

Όσο περισσότερο θηλάσεις, τόσο περισσότερο θα επωφεληθείς κι εσύ και το μωρό σου. Η πιθανότητα υψηλότερης ευφυΐας για το μωρό σου και η πρόληψη του καρκίνου του μαστού για εσένα είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους με τους οποίους η συνέχιση του θηλασμού βοηθάει εσένα, το μωρό σου, ακόμη και την ευρύτερη κοινότητα. Ορίστε επτά ακόμη οφέλη…

5 λεπτά ανάγνωση

Ε: Το εννέα μηνών μωρό μου έχει ήδη δυο δοντάκια και ετοιμάζεται να βγάλει κι άλλα. Με δάγκωσε κάποιες φορές όσο θήλαζε τώρα τελευταία. Τι πρέπει να κάνω;

Α: Αν το μωρό σου δαγκώσει κατά λάθος τη θηλή, απομάκρυνέ το από το στήθος βάζοντας ένα καθαρό δάχτυλο στο στόμα του για να διακόψεις την άντληση. Πες «όχι» με σταθερή φωνή, αλλά μην το τρομάξεις φωνάζοντας. Όπως ακριβώς έκανες και στις αρχές του θηλασμού, βεβαιώσου πως έχει πιάσει καλά τη θηλή. Περίμενε να ανοίξει το μωρό σου διάπλατα το στόμα προτού το φέρεις κοντά στο στήθος. Μπορείς να δοκιμάσεις να ανοίξεις κι εσύ το στόμα σου για να προσπαθήσει να σε αντιγράψει. Αν συνεχίσει να δαγκώνει, διέκοψε το γεύμα και άφησέ το κάτω για λίγο. Κάνε ένα διάλειμμα, δώσ’ του ένα παιχνίδι οδοντοφυΐας ή να πιει λίγο νερό με το κύπελλο, και προσπάθησε ξανά.

 

Ε: Όταν κάθομαι να θηλάσω, το μωρό μου δείχνει ενδιαφέρον για οτιδήποτε γύρω του εκτός απ’ το στήθος μου. Είναι βέβαιο ότι πεινάει, αλλά αποσπάται η προσοχή του. Μήπως προσπαθεί μόνο του να κόψει τον θηλασμό; Βοήθεια!

Α: Είναι φυσιολογικό σε αυτή την ηλικία να αποσπάται η προσοχή του κατά τη διάρκεια του γεύματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι μειώνεται η παραγωγή μητρικού γάλακτος ούτε ότι προσπαθεί να απογαλακτιστεί. Απεναντίας, είναι πιθανόν το μωρό σου να αντιλαμβάνεται πλέον καλύτερα τα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα γύρω του. Βοήθησε το μωρό σου να συγκεντρωθεί στον θηλασμό ελαχιστοποιώντας τους περισπασμούς. Πήγαινε σε ένα ήσυχο δωμάτιο, χαμήλωσε τα φώτα ή χρησιμοποίησε ένα κάλυμμα θηλασμού (αν το έχει συνηθίσει το μωρό σου). Θέλεις να θηλάσεις σε μια καφετέρια ή σε άλλο δημόσιο χώρο; Προσπάθησε να απομακρυνθείς από το πλήθος και να βρεις ένα ήσυχο και ήρεμο μέρος. Αν το μωρό σου είχε μια πολυάσχολη ημέρα και ήταν αφηρημένο κατά τη διάρκεια των γευμάτων, μπορεί να φάει περισσότερο το βράδυ.

 

Ε: Το μωρό μου πέρασε ένα σοβαρό κρυολόγημα πρόσφατα και φαίνεται να έχασε εντελώς το ενδιαφέρον του για τον θηλασμό. Πρέπει να ανησυχήσω;

Α: Οι λοιμώξεις και άλλες ασθένειες μπορούν να δυσκολέψουν τον θηλασμό για το μωρό σου. Κρυώματα, ρινική συμφόρηση, λοιμώξεις στα αυτιά, στοματίτιδες και πονόλαιμοι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο τάισμα, τα οποία, όμως, συνήθως δεν διαρκούν πολύ. Μίλησε με τον παιδίατρο αν το μωρό σου είναι άρρωστο και συμβουλεύσου πάντα τον γιατρό σου προτού δώσεις στο μωρό σου φάρμακα ή σπιτικά γιατροσόφια.

 

Ε: Θηλάζω μήνες τώρα χωρίς προβλήματα, ξαφνικά όμως το μωρό μου αρνείται να ανοίξει το στόμα του όταν το βάζω στο στήθος. Δεν έχει κρυολογήσει ούτε είναι άρρωστο. Είμαι πολύ μπερδεμένη. Είναι σημάδι πως είναι έτοιμο να απογαλακτιστεί και να προχωρήσει;

Α: Ορισμένα μωρά μπορεί να αρχίσουν ξαφνικά να αρνούνται να θηλάσουν, ακόμη κι αν τρώνε μήνες με ευκολία. Αν και εσύ το παίρνεις ως σημάδι πως το μωρό σου είναι έτοιμο να κόψει τον θηλασμό, κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται απλώς για μια προσωρινή «απεργία θηλασμού». Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Μόλις βρεις γιατί αρνείται να φάει, το πρόβλημα συνήθως λύνεται και επιστρέφει στον θηλασμό. Η οδοντοφυΐα είναι ένας συνήθης λόγος που τα μωρά χάνουν το ενδιαφέρον τους για τον θηλασμό, επειδή μπορεί να τους προκαλέσει δυσφορία όταν τρώνε. Δοκίμασε να του δώσεις ένα κρύο παιχνίδι οδοντοφυΐας πριν από τον θηλασμό για να καταπραΰνει τα ούλα του. Αν η ρουτίνα σας έχει αλλάξει και ήσουν μακριά από το μωρό σου για λίγο, μπορεί να νιώθει άγχος αποχωρισμού. Περάστε λίγο χρόνο αγκαλίτσα με το μωρό σου πριν από τον θηλασμό για να επανασυνδεθείτε. Η επαφή δέρμα-δέρμα (κρατώντας το μωρό σου έτσι ώστε το γυμνό δερματάκι του να ακουμπά το δικό σου) θα το βοηθήσει να αισθανθεί τη ζεστασιά του κορμιού σου, να μυρίσει τη μυρωδιά σου και να νιώσει τον χτύπο της καρδιάς σου. Δεν αποκλείεται επίσης ακόμη και να νιώθει νευρικότητα αν σε δάγκωσε την τελευταία φορά και αντέδρασες έντονα. Περάστε χρόνο αγκαλιά για να συσφίγξετε ξανά τη μοναδική σχέση μητέρας βρέφους. Κατά τη διάρκεια της «απεργίας θηλασμού», είναι σημαντικό να παρακολουθείς πόσο συχνά βρέχει το μωρό την πάνα του ώστε να βεβαιώνεσαι πως είναι επαρκώς ενυδατωμένο. Μίλησε με τον παιδίατρό σου αν σε προβληματίζει κάτι, και ιδίως αν το μωρό σου βρέχει λιγότερες πάνες από ό,τι συνήθως.

 

Ε: Τώρα που το μωρό μου έγινε 8 με 10 μηνών, τρώει τρία γεύματα και δύο σνακ την ημέρα. Χρειάζεται ακόμη μητρικό γάλα;

Α: Ναι. Είναι καλό που το μωρό σου τρώει συμπληρωματικές τροφές αφού το μητρικό γάλα από μόνο του δεν αρκεί για να καλύψει όλες τις διατροφικές και ενεργειακές του ανάγκες. Ωστόσο, ακόμη κι αν το μωρό σου έχει ποικιλία στη διατροφή του, το μητρικό γάλα μπορεί ακόμη να το ωφελήσει. Οι μισές περίπου ενεργειακές του ανάγκες, μάλιστα, εξακολουθούν να καλύπτονται από το μητρικό γάλα στην ηλικία των εννέα έως έντεκα μηνών. Κορυφαίες υγειονομικές αρχές συνιστούν τον θηλασμό για 12 μήνες ή και περισσότερο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στις μητέρες να συνεχίζουν να θηλάζουν παράλληλα με τη συμπληρωματική διατροφή έως τα δύο έτη ή και περισσότερο. Μπορείς να συνεχίσεις να θηλάζεις για όσο καιρό το θέλεις εσύ και το μωρό σου.

 

Πηγές

Breastfeeding handbook for physicians (2nd ed.). (2014). Elk Grove, IL: American Academy of Pediatrics.

Lawrence RA & Lawrence RM. (2016). Breastfeeding: A guide for the medical professional. (8th ed.). Philadelphia, PA: Elsevier.

U.S. Department of Health and Human Services Office on Women’s Health. Your guide to breastfeeding (updated 2017).

https://www.womenshealth.gov/files/documents/your-guide-to breastfeeding.pdf

(Προσπελάστηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2017)

 

Τελευταία αναθεώρηση: Οκτώβριος 2017

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_1

    EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

    Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

    Συμβουλές μόνο για σένα

    Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

  • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

    Δωρεάν δείγματα

    Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

  • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

    Διαδραστικές εφαρμογές

    Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.