MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι πρώτες τροφές μπορούν να καθορίσουν τα μελλοντικά αγαπημένα φαγητά

Το ήξερες; Τώρα που το μωρό σου είναι έξι με οκτώ μηνών, η έκθεση σε μια πληθώρα θρεπτικών τροφών, γεύσεων και υφών μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση των τροφών που θα του αρέσουν και δεν θα του αρέσουν μελλοντικά ως παιδί.

3 λεπτά ανάγνωση

Όταν το μωρό σου ανοίγει το στόμα του για να δοκιμάσει την πρώτη στέρεη τροφή, ξεκινάει ένα ταξίδι ανακάλυψης που μπορεί να επηρεάσει τις προτιμήσεις του στο φαγητό για το υπόλοιπο της ζωής του. Έως τώρα το μικρό σου βασιζόταν αποκλειστικά στο μητρικό σου γάλα για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί. Και δες πόσο καλά τα κατάφερε! Τώρα χρειάζεται ορισμένα επιπλέον θρεπτικά συστατικά, και οι τροφές που θα επιλέξεις να του προσφέρεις είναι πολύ σημαντικές για τη μελλοντική του υγεία.

Παραδόξως, αυτό που θα του δώσεις να φάει κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων εισαγωγής στερεών τροφών μπορεί να επηρεάσει την ποικιλία των τροφών που θα επιλέγει να καταναλώνει στο μέλλον. Όχι μόνο για τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, όταν θα σε χαιρετάει από την αυλή του σχολείου.

Βάλε ποικιλία στο μενού

Πώς, λοιπόν, θα βοηθήσεις το μωρό σου να γίνει ένα παιδί που ακολουθεί υγιεινή διατροφή; Ένας σημαντικός τρόπος είναι μέσω της ποικιλίας. Πρόσφερέ του διαφορετικά λαχανικά αυτές τις πρώτες εβδομάδες εισαγωγής συμπληρωματικών τροφών και θα είναι πιο πιθανό να δεχτεί τα νέα λαχανικά τώρα, αλλά και στο μέλλον. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εισαγωγή νέων λαχανικών νωρίς κατά την περίοδο εισαγωγής συμπληρωματικών τροφών μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποδοχή των λαχανικών από τα μωρά, και αργότερα από τα παιδιά.

Μην μένεις στις αλεσμένες τροφές

Εκτός από την προσφορά μιας ευρείας ποικιλίας λαχανικών, είναι σημαντικό για το μωρό σου να αρχίσει να εξερευνά τις υφές καθώς αποκτά όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για να τρώει μόνο του. Όταν το μωρό σου αποκτήσει εμπειρία και μπορεί να διαχειρίζεται το αλεσμένο φαγητό με λεία υφή, σκέψου το ενδεχόμενο να αρχίσεις να προσθέτεις ορισμένες υφές, πολτοποιώντας για παράδειγμα τις κατάλληλες τροφές για το στάδιο ανάπτυξής του με το πιρούνι αντί να τις αλέθεις σε μορφή παχύρρευστου υγρού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που ήρθαν σε επαφή με πιο συμπαγείς υφές πριν από την ηλικία των εννέα ή 10 μηνών είναι πιο πιθανό να φάνε σπιτικά φαγητά, υγιεινές τροφές και μια μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών ως νήπια και παιδιά σχολικής ηλικίας. «Η εισαγωγή διαφορετικών υφών νωρίς στη ζωή του μωρού σου ενδέχεται να το βοηθήσει να αποδεχτεί πιο περίπλοκες υφές μεγαλώνοντας», λέει η Laurence Stoll, Διατροφολόγος με ειδίκευση στις συμπληρωματικές τροφές η οποία εργάζεται στη Nestlé Nutrition, στην Ελβετία. Όλα αυτά δείχνουν ότι ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσεις να επηρεάζεις θετικά την υγεία του παιδιού σου.

Πηγές

Coulthard H, Harris G, Emmett P. Delayed introduction of lumpy foods to children during the complementary feeding period affects child’s food acceptance and feeding at 7 years of age. Matern Child Nutr 2009, 5(1):75-85.

Hetherington MM, Schwartz C, Madrell J et al. A step-by-step introduction to vegetables at the beginning of complementary feeding. The effects of early and repeated exposure. Appetite 2015, 84:280-90.

Maier A, Chabanet C, Schaal B et al. Effects of repeated exposure on acceptance of initially disliked vegetables in 7-month old infants. Food Quality and Preference 2007; 18:1023-32.

Maier-Noth A, Schaal B, Leathwood P et al. The lasting influences of early food-related variety experience: A longitudinal study of vegetable acceptance from 5 months to 6 years in two populations. PLoS One 2016; 11(3):e0151356. doi:10.1371/journal.pone.0151356.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.