MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μωρό & Διάρροια

Το μωρό σου έχει διάρροια; Μην ανησυχείς! Εδώ θα μάθεις πώς μπορείς να την αποτρέψεις.

2 λεπτά ανάγνωση

Ας διαχωρίσουμε τα πράγματα από την αρχή. Σε ένα μωρό που θηλάζει, οι αλλαγές πάνας είναι συχνές και τα κόπρανά του κιτρινωπά σε μορφή βόλων. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη διάρροια, που χαρακτηρίζεται από πολλά και υγρά κόπρανα τα οποία δεν περιέχουν στερεά στοιχεία.

Διάρροια

Είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο ή δυσανεξία, η διάρροια προκαλεί σημαντικές απώλειες νερού και μεταλλικών αλάτων και ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγάλος. Σε ακραίες περιπτώσεις, το μωρό μπορεί ακόμα και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Αντιμετώπισε σοβαρά λοιπόν τη διάρροια και παρατήρησε όλα τα σημάδια.

Πρόσεχε ιδιαίτερα όταν:

 • Το μωρό κάνει εμετό όταν πίνει ή τρώει κάτι
 • Το στόμα του είναι στεγνό
 • Χρειάζεται αλλαγή πάνας κάθε δύο με τρεις ώρες
 • Τα κόπρανά του περιέχουν αίμα
 • Νυστάζει, σε σημείο που δεν ανταποκρίνεται όταν του απευθύνεσαι
 • Είναι χλωμό, έχει μαύρους κύκλους.

Έλεγξε το βάρος του

Εάν το μωρό έχει χάσει περίπου το 5% του βάρους του, θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα στον παιδίατρό και ίσως στα παιδιατρικά επείγοντα για να λάβει κατάλληλη αγωγή. Για να διαπιστώσεις αν είναι αφυδατωμένο, δοκίμασε το τεστ του τσιμπήματος, ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς. Αν το «σημάδι» από το τσίμπημα δεν φύγει γρήγορα, σημαίνει ότι το δέρμα του μωρού έχει αφυδατωθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, συμβουλεύσου αμέσως τον παιδίατρο.

Τι πρέπει να κάνεις

Σε περίπτωση αφυδάτωσης, ακολούθησε τις οδηγίες του παιδιάτρου κατά γράμμα. Ξεκίνα δίνοντας στο μωρό κάποιο διάλυμα επανενυδάτωσης από το στόμα. Τα φακελάκια αυτά θα τα βρεις στα φαρμακεία και διαλύονται εύκολα σε 200 ml μεταλλικό νερό, προσφέροντας στο μωρό νερό, μεταλλικά άλατα και ζάχαρη, που διευκολύνει την απορρόφηση του σκευάσματος και περιορίζει την πιθανότητα εμετών. Ιδανικά, δώσε στο μωρό 5ml κάθε 5 λεπτά. Αν το μωρό τρέφεται από το στήθος, συνέχισε το θηλασμό μετά από αυτή την επανενυδάτωση. Αν πάλι τρέφεται με μπιμπερό, μπορείς να ξαναρχίσεις να δίνεις γάλα μερικές ώρες αργότερα. Και όλα τα παραπάνω πάντα και μόνο με τη συμβουλή του παιδιάτρου σου.

Μόλις το μωρό επανακτήσει την όρεξή του και εφόσον τρέφεται με στερεά τροφή, προτίμησε μία διατροφή με ρύζι, βρασμένα καρότα, ζυμαρικά, βρασμένα φρούτα (μπανάνα, μήλο), προκειμένου να καταπολεμήσεις αποτελεσματικά τη διάρροια.

Η πιο χρήσιμη συμβουλή…

...να πλένεις τα χέρια σου πολύ συχνά και συστηματικά αφού αλλάξεις το μωρό. Κι αυτό γιατί ορισμένες διάρροιες είναι μεταδοτικές και οι γονείς θα πρέπει να είναι υγιείς για να φροντίζουν το μωρό!

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.