Μοιράσου το Άρθρο
X

Μωρό & Διάρροια

Το μωρό σου έχει διάρροια; Μην ανησυχείς! Εδώ θα μάθεις πώς μπορείς να την αποτρέψεις.

Τρίτη, Φεβρουάριος 2nd, 2016

Ας διαχωρίσουμε τα πράγματα από την αρχή. Σε ένα μωρό που θηλάζει, οι αλλαγές πάνας είναι συχνές και τα κόπρανά του κιτρινωπά σε μορφή βόλων. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη διάρροια, που χαρακτηρίζεται από πολλά και υγρά κόπρανα τα οποία δεν περιέχουν στερεά στοιχεία.

Διάρροια

Είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο ή δυσανεξία, η διάρροια προκαλεί σημαντικές απώλειες νερού και μεταλλικών αλάτων και ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγάλος. Σε ακραίες περιπτώσεις, το μωρό μπορεί ακόμα και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Αντιμετώπισε σοβαρά λοιπόν τη διάρροια και παρατήρησε όλα τα σημάδια.

Πρόσεχε ιδιαίτερα όταν:

  • Το μωρό κάνει εμετό όταν πίνει ή τρώει κάτι
  • Το στόμα του είναι στεγνό
  • Χρειάζεται αλλαγή πάνας κάθε δύο με τρεις ώρες
  • Τα κόπρανά του περιέχουν αίμα
  • Νυστάζει, σε σημείο που δεν ανταποκρίνεται όταν του απευθύνεσαι
  • Είναι χλωμό, έχει μαύρους κύκλους.

Έλεγξε το βάρος του

Εάν το μωρό έχει χάσει περίπου το 5% του βάρους του, θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα στον παιδίατρό και ίσως στα παιδιατρικά επείγοντα για να λάβει κατάλληλη αγωγή. Για να διαπιστώσεις αν είναι αφυδατωμένο, δοκίμασε το τεστ του τσιμπήματος, ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς. Αν το «σημάδι» από το τσίμπημα δεν φύγει γρήγορα, σημαίνει ότι το δέρμα του μωρού έχει αφυδατωθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, συμβουλεύσου αμέσως τον παιδίατρο.

Τι πρέπει να κάνεις

Σε περίπτωση αφυδάτωσης, ακολούθησε τις οδηγίες του παιδιάτρου κατά γράμμα. Ξεκίνα δίνοντας στο μωρό κάποιο διάλυμα επανενυδάτωσης από το στόμα. Τα φακελάκια αυτά θα τα βρεις στα φαρμακεία και διαλύονται εύκολα σε 200 ml μεταλλικό νερό, προσφέροντας στο μωρό νερό, μεταλλικά άλατα και ζάχαρη, που διευκολύνει την απορρόφηση του σκευάσματος και περιορίζει την πιθανότητα εμετών. Ιδανικά, δώσε στο μωρό 5ml κάθε 5 λεπτά. Αν το μωρό τρέφεται από το στήθος, συνέχισε το θηλασμό μετά από αυτή την επανενυδάτωση. Αν πάλι τρέφεται με μπιμπερό, μπορείς να ξαναρχίσεις να δίνεις γάλα μερικές ώρες αργότερα. Και όλα τα παραπάνω πάντα και μόνο με τη συμβουλή του παιδιάτρου σου.

Μόλις το μωρό επανακτήσει την όρεξή του και εφόσον τρέφεται με στερεά τροφή, προτίμησε μία διατροφή με ρύζι, βρασμένα καρότα, ζυμαρικά, βρασμένα φρούτα (μπανάνα, μήλο), προκειμένου να καταπολεμήσεις αποτελεσματικά τη διάρροια.

Η πιο χρήσιμη συμβουλή…

...να πλένεις τα χέρια σου πολύ συχνά και συστηματικά αφού αλλάξεις το μωρό. Κι αυτό γιατί ορισμένες διάρροιες είναι μεταδοτικές και οι γονείς θα πρέπει να είναι υγιείς για να φροντίζουν το μωρό!

Περισσότερα

Σχετικά
Οι μαμάδες κοιτάνε αυτό το άρθρο 0/5
avatar
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.