MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πότε θα Πει το Μωρό τις Πρώτες Λέξεις;

Όσο θυμάμαι τις πρώτες λέξεις που είπε ο μπόμπιράς μου ακόμη ανατριχιάζω από εκείνη την αίσθηση υπερηφάνειας! Πώς μπορούμε να συνοδεύσουμε τα παιδιά σε αυτήν τη μεγαλειώδη εξέλιξη;

3 λεπτά ανάγνωση

Χρειάζονται τρία χρόνια μέχρι το παιδάκι σου να περάσει από το στάδιο των λαρυγγισμών, κάνοντας «αγκού αγκού», στο στάδιο του αξιαγάπητου μουρμουρητού και τέλος στο στάδιο με τις ολοκληρωμένες φράσεις με υποκείμενο ρήμα και αντικείμενο. Σε αυτό το διάστημα, θα κάνεις όπως όλοι οι γονείς του κόσμου: Αρχικά θα λες κι εσύ «αγκού αγκού», μετά θα γίνεις ειδικός του λεξιλογίου του μωρού σου και τέλος θα είσαι εντυπωσιασμένη παρατηρώντας την πρόοδο του μικρού σου ρήτορα.
 
 

 

Είναι συγκεκριμένα τα στάδια προς την κατάκτηση της ομιλίας. Αγκού, μπα-μπά, μα-μά!
 
Με το που βγει από την κοιλιά της μαμάς, το μωρό έχει ήδη φωνή «τενόρου», γεγονός που αποδεικνύεται από το κλάμα του που είναι γνωστό σε όλους! Αυτοί οι πρώτοι λαρυγγισμοί είναι ίδιοι για όλα τα μωρά του κόσμου: Είναι τα φωνήεντα! Ωστόσο, ξεκινά να απομνημονεύει τη μητρική του γλώσσα. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να μιλάμε καθαρά στο μωρό από τη γέννησή του.


Από τον 3ο μήνα: Τα μωρά ανακαλύπτουν το ευχάριστο άκουσμα των ήχων και των μουρμουρητών. Κανονικά, ο εγκέφαλός του τοποθετεί σωστά τα ηχητικά κύματα που αφορούν στην προφορική κατανόηση και τα ηχητικά κύματα που αφορούν στην ομιλία. Έτσι, οι ήχοι αρχίζουν να συνοδεύονται από τις πρώτες μιμητικές κινήσεις και από τη γλώσσα του σώματος που φέρει ένα νόημα. Ένα επιφώνημα χαράς με χαμόγελο, μια δυσαρέσκεια σε σκυθρωπό πρόσωπο, ένα επιφώνημα απόλαυσης αφού έχει πιει το γάλα του και το κλάμα, όλα αυτά είναι τρόποι με τους οποίους εκφράζεται το μωρό. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί σταδιακά θα μάθεις να αποκωδικοποιείς τη γλώσσα του σώματος, τα μουρμουρητά και το κλάμα του!


Σε ηλικία 6-8 μηνών: Το μωρό καταλαβαίνει κάτι που θα του αλλάξει τη ζωή! Από τη στιγμή που «μιλά», οι γονείς του θα του απαντήσουν. Προς το παρόν βέβαια δε θα γίνεται απόλυτα κατανοητό, αλλά σίγουρα είναι ειδικό πλέον στα μουρμουρητά. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει κατανοήσει την έννοια της αλληλεπίδρασης. Η αναγνώριση των νοημάτων και των λέξεων τοποθετείται σιγά-σιγά στο μικρό του μυαλό.


Σε ηλικία 8 έως 12 μηνών: «θέλω γλυκό!». Αυτό ήταν, το μωρό πλέον μπορεί να εκφράσει μια πρόθεσή του. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι μπορεί να ξεκινήσει να επικοινωνεί. Είναι η ηλικία που θα ακουστούν για πρώτη φορά οι λέξεις «μαμά» και «μπαμπάς». Ποια θα ακουστεί πρώτη όμως; Πρέπει να γνωρίζεις ότι για να δώσεις ένα κίνητρο στο μωρό, είναι σημαντικό να του μιλάς ονομάζοντας κανονικά τις καταστάσεις και τα αντικείμενα από την αρχή. Το μωρό τα καταγράφει όλα!

Η Ελένη, μητέρα του πεντάχρονου Ανδρέα και του δίχρονου Λουκά λέει: «Ο πρώτος μου γιος που είναι 5 χρόνων είναι ο επίσημος διερμηνέας του δεύτερου γιου μου που είναι σχεδόν 2 χρόνων! Είναι απίστευτο, διότι υπάρχει μια σιωπηρή συνεννόηση μεταξύ τους: ο ένας μουρμουράει και ο άλλος μεταφράζει. Λουκάς: «σέλω τότα», Ανδρέας: «θέλει κομπόστα». Αυτό εννοούσε δηλαδή. Είναι αρκετά αστείο!»

 

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.