MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Θηλασμός με Μπιμπερό

Και φτάνει η ώρα που πρέπει να επιστρέψεις στη δουλειά, ενώ εσύ θηλάζεις ακόμη. Εδώ θα βρεις τις πιο χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία του μητρικού γάλακτος στο μπιμπερό. Είσαι έτοιμη;

5 λεπτά ανάγνωση

Οι λόγοι που θα οδηγήσουν μία μητέρα να εισαγάγει το μπιμπερό στο θηλασμό, είναι πολλοί!

Ο μπαμπάς θέλει να ταΐζει και αυτός το μωρό, εσύ σύντομα θα επιστρέψεις στη δουλειά και πολλές φορές θα χρειαστεί να αφήσεις σε κάποιον άλλο το μωρό. Οι εξωτερικές πιέσεις σίγουρα είναι πολλές. Τίποτα όμως δεν μπορεί να σε εμποδίσει από το να παρατείνεις την περίοδο του θηλασμού!

Νιώθεις άβολα με την ιδέα?

Πριν λίγο καιρό, το στήθος σου ήταν αντικείμενο πόθου. Στητό μέσα σε σέξι εσώρουχα. Δύσκολα θα μπορούσες να φανταστείς ότι από αυτό το στήθος θα αντλούσες γάλα… και τώρα που το σκέφτεσαι, σίγουρα σου έρχεται ασυναίσθητα η εικόνα του αρμέγματος των αγελάδων!

Ξεπέρασέ το… Η άντληση γάλακτος αφορά μόνο εσένα και το γνωρίζεις μόνο εσύ. Σβήσε όλες τις άβολες εικόνες από το μυαλό σου και υπενθύμιζε συχνά στον εαυτό σου ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από το θηλασμό.

Από πότε μπορώ να το κάνω;

Καλό θα ήταν να μην ξεκινήσεις τη διαδικασία εξαγωγής γάλακτος με θήλαστρο πριν ο θηλασμός μπει σε κανονικό ρυθμό. Αυτό θα συμβεί περίπου δύο μήνες μετά τον τοκετό, οπότε και το μωρό θα έχει σταθερό αριθμό θηλασμών σε σχετικά σταθερά ωράρια. Μην ξεχνάς ότι η εξαγωγή με θήλαστρο βοηθά επίσης στο να αποφύγεις το πέτρωμα στο στήθος. 

Χειροκίνητο ή ηλεκτρικό θήλαστρο;

Η επιλογή είναι πολύ προσωπική. Προτείνουμε να δοκιμάσεις και τις δύο μεθόδους πριν αποφασίσεις.

Το θήλαστρο, ηλεκτρικό ή χειροκίνητο, λειτουργεί ως εξής: μια αντλία, με αναρρόφηση της θηλής, αντικαθιστά το θηλασμό. Χρειάζονται κάποια δευτερόλεπτα για να λειτουργήσει το αντανακλαστικό της έκκρισης και να αρχίσει η ροή του γάλακτος. Με το ηλεκτρικό θήλαστρο μπορείς να αντλήσεις περίπου 150 ml σε 15 μόλις λεπτά!

Σε όποια αντλία κι αν καταλήξεις, να είσαι πολύ προσεκτική σχετικά με τα υλικά κατασκευής της, γιατί είναι ένας παράγοντας που θα διευκολύνει την άντληση. Προτίμησε μια συσκευή από υλικό καλής ποιότητας, ελαφριά, εύκολη στο χειρισμό και στη μεταφορά.

Η χειροκίνητη έκδοση είναι διακριτική και χρήσιμη εάν αντλείς το γάλα σου περιστασιακά ή κατά τη διάρκεια μιας μετακίνησης. Δεν είναι βολική για συστηματική άντληση όταν το μωρό τρέφεται μεν από το δικό σου γάλα, αλλά αποκλειστικά σε μπουκάλι. Σε αυτήν την  περίπτωση, το ηλεκτρικό θήλαστρο θα σε βολέψει περισσότερο, αφού απλά συνδέεις τη συσκευή και όλα τ’ άλλα γίνονται μόνα τους. Υπάρχει και το μοντέλο διπλής άντλησης, εάν ο χρόνος σου είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.

Τα ηλεκτρικά θήλαστρα μπορείς να τα νοικιάσεις ή να τα αγοράσεις ή ακόμη και να τα δανειστείς από κάποια φίλη σου. Σε περίπτωση ενοικίασης, τα χρήματα επιστρέφονται  μέσω της Κοινωνικής Ασφάλισης με την προσκόμιση ιατρικής συνταγής, εκτός από το ποσό για το σετ άντλησης.

Άντληση με τα χέρια.

Υπάρχει πάντα και η λύση της άντλησης με τα χέρια. Τοποθετώντας τα στο μαστό και με πίεση από ψηλά, μπορείς να αντλήσεις περίπου 100 ml σε 15 λεπτά. Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι κανένα ξένο σώμα δεν έρχεται σε επαφή με το δέρμα και γίνεται βαθύ μασάζ στο στήθος, σε αντίθεση με το θήλαστρο που διεγείρει μόνο τη θηλή.

Πώς να αντλείς γάλα με τα χέρια;

 • Πλύνε πολύ καλά τα χέρια σου πριν ξεκινήσεις.
 • Αποστείρωσε το δοχείο στο οποίο θα βάλεις το γάλα.
 • Βολέψου σε ένα ήσυχο δωμάτιο και έχε το δοχείο κοντά σου.
 • Ξεκίνα απαλά με μασάζ στη θηλαία άλω. Με τρία ή τέσσερα δάχτυλα, κάνε κυκλικές κινήσεις από το εξωτερικό του στήθους προς τη θηλαία άλω.
 • Στη συνέχεια, μετακίνησε σταδιακά τις παλάμες σου από το εξωτερικό προς τη θηλαία άλω, ως τη θηλή. Επανάλαβε αυτή την κίνηση περιμετρικά γύρω από το στήθος.
 • Τοποθέτησε τον αντίχειρά σου στο επάνω μέρος του στήθους, το δείκτη και το μέσο από κάτω, σε απόσταση περίπου 2 ή 3 cm από τη θηλαία άλω. Η θέση σου είναι σωστή όταν τα δάχτυλά σου σχηματίζουν ένα C. Πίεσε απαλά το μαστικό αδένα, ασκώντας πίεση οριζόντια προς τη θωρακική κοιλότητα και πλησιάζοντας απαλά τα δάχτυλά σου. Επανάλαβε αυτήν την κίνηση μέχρι το γάλα να σταματήσει να ρέει, μετακίνησε  τα δάχτυλά σου γύρω από το στήθος και άρχισε ξανά.

Το ζητούμενο είναι πάντα να ενεργοποιήσεις το μαστικό αδένα, ώστε να παράγει γάλα.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι αν αντλείς γάλα και παράλληλα θηλάζεις, μέχρι να προσαρμοστεί το σώμα σου στη νέα ζήτηση, οι ποσότητες γάλακτος θα είναι μικρότερες.

Μπιμπερό και θηλασμός...συνδυάζονται;

Ναι, όταν ο θηλασμός έχει αποκτήσει ένα σταθερό ρυθμό, κάτι που θα συμβεί περίπου δύο μήνες μετά από τον πρώτο θηλασμό. Ωστόσο, είναι καλό να περιμένεις όσο το δυνατόν περισσότερο πριν ξεκινήσεις  την πιπίλα, γιατί μερικά μωρά αρνούνται το στήθος μετά!

Η άντληση του γάλακτος μειώνει τη γαλουχία;

Όχι, το αντίθετο, αφού όσο περισσότερο ενεργοποιείς τη διαδικασία της γαλουχίας, τόσο αυξάνεται η ποσότητα του γάλακτος.

Για πόσο χρόνο διατηρείται το γάλα;

 • Το πολύ για 4 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (20-25°C) από την έναρξη της άντλησης ως τη λήξη της κατανάλωσης από το μωρό.
 • Το πολύ για 48 ώρες στο ψυγείο σε θερμοκρασία χαμηλότερη ή ίση με 4°C.
 • Για 4 μήνες στην κατάψυξη σε θερμοκρασία –18°C.

Σημαντικό! Μην καταψύχεις γάλα που έχει ήδη διατηρηθεί στο ψυγείο. Και να καταναλώνεις το γάλα που έχει αποψυχθεί εντός 24 ωρών χωρίς ποτέ να το ξανακαταψύξεις.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.