Το πώς να ζούμε στην κοινωνία είναι κάτι που το μαθαίνουμε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας!
Το μωρό μαθαίνει σιγά-σιγά μέσω της επαφής του με τον περιορισμένο οικογενειακό του κύκλο. Έπειτα, με την πάροδο του χρόνου, βελτιώνει την αντίληψή του για τους άλλους. Τα πρώτα ξεκαρδιστικά γέλια και οι πρώτες συνωμοσίες, αλλά και οι τσακωμοί και οι αντιπαλότητες. Βιώνοντας όλες αυτές τις εμπειρίες, το πιτσιρίκι σου θα μάθει να συμβιώνει με τους άλλους.
Το μωρό ανακαλύπτει τον κόσμο... μέσα από τον οικογενειακό του κύκλο
Από τη γέννησή του έως την ηλικία των έξι μηνών, ο κόσμος του μωρού περιορίζεται σε λιγοστά άτομα: τους γονείς του. Οι γονείς είναι οι πρώτοι «παράγοντες ενσωμάτωσης στην κοινωνία». Από πολύ νωρίς, λατρεύει αυτή τη σχέση που εκφράζεται με χαμόγελα, βλέμματα, αγκαλιές, γκριμάτσες... Τα αδέρφια παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτή την «πρώτη κοινωνικοποίηση». Αποσπούν το μωρό από την αποκλειστική σχέση με τη μαμά του. Εξάλλου το μωρό δεν μπερδεύεται και επιφυλάσσει ιδιαίτερη υποδοχή στον μεγάλο του αδερφό ή στο ξαδερφάκι του που έρχεται να το δει το Σαββατοκύριακο.
Μεταξύ των τεσσάρων και έξι μηνών αρχίζει να χαμογελάει στα νέα πρόσωπα… αλλά εσένα σε ανταμείβει με τα πιο όμορφα ακατάληπτα λόγια!
Μετά τον όγδοο μήνα όλα αλλάζουν με το περίφημο στάδιο του «άγχους του ογδόου μήνα»: Εκεί που χαμογελούσε ακόμα και στη γειτόνισσα, ξεκινά αμέσως να κλαίει όταν δεν αναγνωρίζει ένα άτομο, προς μεγάλη απογοήτευση του παππού και της γιαγιάς που έχουν έρθει από τόσο μακριά για δουν το εγγόνι τους…
Το μωρό λατρεύει να παίρνει το τηλέφωνο και να αρθρώνει ακατάληπτες λεξούλες. Διασκεδάζεις με την ψιλή του φωνή, τις μιμήσεις του, τον ιδιαίτερο τόνο του… Δε σου θυμίζει όμως κάποιον; Εσένα φυσικά! Η κοινωνικοποίηση γίνεται στην πραγματικότητα μέσα από τη μίμηση των μεγάλων.
Σχετικά άρθρα