MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μαθαίνω τη γλώσσα του μωρού μου!

Όταν κουνάει χαρωπά στον αέρα τα χέρια και τα πόδια του, όταν μας χαρίζει ένα χαμόγελο ως τα αυτιά ή κλαίει πολύ δυνατά στο κρεβάτι του, προσπαθεί ολοφάνερα να μας πει κάτι, αλλά τι;

2 λεπτά ανάγνωση

Από τη γέννησή του, το μωρό εκφράζεται: Βλέμματα, χαμόγελα, λογάκια, χειρονομίες προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε λίγες εβδομάδες τελειοποιεί τη «γλώσσα» του, για να σε βοηθάει να καταλάβεις τι θέλει και τι αισθάνεται. Και οι γονείς ανακαλύπτουν με έκπληξη και χαρά με πόση επιμονή επικοινωνεί το νεογέννητο μωρό τους. Σύντομο μάθημα ερμηνείας για να καταλαβαίνεις την ψυχολογία του μωρού σου.

 

Χαμόγελα που λένε πολλά

 

Όταν το μωρό χαμογελάει, δεν είναι μόνο για να σου δείξει ότι αισθάνεται καλά. Το χαμόγελο στην πραγματικότητα εκφράζει πολλά διαφορετικά συναισθήματα και με αυτό τον τρόπο μπορεί να επικοινωνεί μαζί σου! Έτσι, διακρίνουμε πολλά είδη χαμόγελου:

 • Το χαμόγελο κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι έμφυτο αντανακλαστικό στα βρέφη: Εμφανίζεται όταν το μωρό αποκοιμηθεί μετά από ένα καλό τάισμα για παράδειγμα. Εκφράζει σωματική ευεξία. Κάθε φορά σε ξετρελαίνει!
 • Το χαμόγελο με μάτια που λάμπουν εκφράζει τη χαρά, την ευγνωμοσύνη. Περίπου σαν να σου λέει το μωρό «Μου αρέσει πολύ όταν ασχολείσαι μαζί μου, ευχαριστώ!»
 • Το χαμόγελο που συνοδεύεται από χτύπημα των χεριών και των ποδιών θέλει να πει κάτι σαν «Σε αναγνωρίζω, μου αρέσει να είμαι μαζί σου».
 • Όταν το κλάμα του γίνεται πιο έντονο και θυμίζει διαπεραστικό ήχο, σου λέει ότι πεινάει!
 • Όταν πρόκειται για γκρίνια, χωρίς αμφιβολία θέλει να κοιμηθεί…
 • Αν το κλάμα του είναι ξαφνικό, διαπεραστικό και οξύ, σίγουρα φταίει το ότι νιώθει κάποιον πόνο.
 • Όταν φωνάζει πολύ δυνατά και κοκκινίζει ολόκληρο, εκφράζει τον θυμό του ή την απογοήτευσή του.
 • Αν κλαίει συνεχώς στο τέλος της ημέρας, πάντα την ίδια ώρα, πρόκειται για τις περιβόητες βραδινές ανησυχίες. Αυτές οι κρίσεις το βοηθούν να προσαρμοστεί στον νέο ρυθμό με τον οποίο ξυπνά και κοιμάται και να αποφορτιστεί από τα συναισθήματα της ημέρας.
 • Από την ηλικία των 4 ή 5 μηνών, το χαμόγελο μετατρέπεται σε γέλιο. Το μωρό ξεσπάει σε γέλια όταν παίζει ή όταν το διασκεδάζεις κάνοντας γκριμάτσες, αστείες μιμήσεις ή αστείους θορύβους. Λατρεύει αυτές τις στιγμές επικοινωνίας και σου το δείχνει!

 

Χριστίνα, μαμά της Σοφίας, 8 μηνών:

«Με την κόρη μου λατρεύουμε να κάνουμε μιμήσεις ζώων. Για τη γάτα, «σχηματίζουμε» τα μουστάκια της με τα δάχτυλά μας. Για το γουρούνι έχουμε την ελικοειδή ουρά, για την καμηλοπάρδαλη τον μακρύ λαιμό κ.λπ. Κάθε φορά αυτό την κάνει να ξεκαρδίζεται στα γέλια.»

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.