MyFeed Personalized Content
4 - 6 μηνών
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Επιλογές φύλαξης: Νταντά ή παιδικός σταθμός; Ή μήπως κάτι άλλο;

Δυσκολεύεστε να καταλήξετε σε μια λύση για τη φύλαξη του παιδιού σας; Δεν είστε η μόνη. Οι παράγοντες που πρέπει να ζυγίσει κανείς είναι πολλοί, όπως το κόστος, η ευελιξία, το περιβάλλον, το μέγεθος του τμήματος και η ηλικία του παιδιού. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι μόλις το 52% των γονέων παγκοσμίως νιώθουν ότι είναι εύκολο να βρουν μια λύση που ικανοποιεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Είτε προσπαθείτε να αποφασίσετε ανάμεσα σε νταντά ή παιδικό σταθμό είτε σκέφτεστε να αναθέσετε τη φροντίδα του παιδιού σας σε κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο, ή ακόμα και να συνδυάσετε διαφορετικές επιλογές φύλαξης, χρησιμοποιήστε τον απλό οδηγό μας που θα σας βοηθήσει να κάνετε την κατάλληλη επιλογή για την οικογένειά σας.

7 λεπτά ανάγνωση
 • Φύλαξη στο σπίτι—εσωτερική ή εξωτερική νταντά, μπέιμπι σίτερ, βοηθός μητέρας ή βοήθεια από συγγενικά πρόσωπα  

  Αν σας αρέσει η ιδέα το παιδί σας να βρίσκεται στο σπίτι όσο εσείς εργάζεστε, υπό την επίβλεψη του ατόμου που θα αναλάβει τη φροντίδα του, υπάρχουν περισσότερες επιλογές πέρα από το δίπτυχο νταντά ή παιδικός σταθμός. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσλάβετε μια εσωτερική ή εξωτερική νταντά, μια μπέιμπι σίτερ ή μια βοηθό μητέρας. Κατά πάσα πιθανότητα, μια νταντά θα είναι πιο έμπειρη και θα έχει περισσότερα προσόντα. Ωστόσο, είναι και πιο ακριβή ως επιλογή. Μπορεί να μένει στο σπίτι ή εκτός σπιτιού, ή ακόμα και να αναλάβει ορισμένα επιπλέον οικιακά καθήκοντα. Αν μπορείτε να προσφέρετε διαμονή, δοκιμάστε μια εσωτερική νταντά. Συνήθως, πρόκειται για άτομα από κάποια άλλη χώρα που παρέχουν φύλαξη στο σπίτι έναντι στέγης, σίτισης και μιας μικρής αμοιβής. Αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να προσφέρετε διαμονή, μια μπέιμπι σίτερ μπορεί να φροντίζει τα παιδιά σας στο σπίτι ενώ εσείς εργάζεστε εκεί ή αλλού. Το ίδιο μπορεί να κάνει και μια βοηθός μητέρας. Ωστόσο, οι βοηθοί μητέρας συνήθως έχουν πιο περιορισμένη εμπειρία και είναι μικρότερες σε ηλικία από τις μπέιμπι σίτερ, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκεστε κι εσείς στο σπίτι. Αν υπάρχουν συγγενικά πρόσωπα που είναι πρόθυμα να βοηθήσουν με τη φύλαξη του παιδιού σας, μπορείτε να εξετάσετε και αυτό το ενδεχόμενο για φύλαξη στο σπίτι. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, θα έχετε κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερο έλεγχο και περισσότερη ευελιξία ως προς τη φύλαξη του παιδιού σας, το οποίο θα απολαμβάνει εξατομικευμένη φροντίδα, καθώς και την ευκολία και την άνεση του να μένει στο σπίτι. Ωστόσο, το κόστος μπορεί να είναι αρκετά υψηλό και, παράλληλα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, όπως η διατροφή και το γεγονός ότι το παιδί σας δεν θα έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά, πέρα από τυχόν οργανωμένες δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να συμμετέχει.    
   
 • Φύλαξη εκτός σπιτιού—μπέιμπι σίτερ, ιδιώτης που αναλαμβάνει φύλαξη παιδιών στο σπίτι του και βοήθεια από την οικογένεια 

  Αν αυτό που αναζητάτε είναι ένα οικογενειακό περιβάλλον και μικρές ομάδες παιδιών, ή ατομική φύλαξη, υπάρχουν μερικές επιλογές. Ορισμένες μπέιμπι σίτερ είναι πρόθυμες να αναλάβουν τη φύλαξη ενός παιδιού στον δικό τους χώρο. Μια άλλη επιλογή είναι να βρείτε έναν ιδιώτη που αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι του. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ιδιώτης που αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι του –πολλές φορές με τη συνδρομή ενός βοηθού– φροντίζει περισσότερα από ένα παιδιά ταυτόχρονα, τα οποία συνήθως καλύπτουν μεγαλύτερη ηλικιακή γκάμα από αυτή που θα συναντούσατε σε έναν παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό. Φυσικά, η γιαγιά και ο παππούς, όπως και άλλα μέλη της οικογένειας, μπορούν επίσης να προσέχουν το παιδί στο σπίτι τους αντί στο δικό σας, ανάλογα με το τι είναι πιο πρακτικό και βολικό για όλους. Όλες αυτές οι επιλογές προσφέρουν αρκετή ευελιξία και, ορισμένες φορές, είναι οικονομικότερες από μια νταντά ή μπέιμπι σίτερ. Ωστόσο, συνήθως προϋποθέτουν τη μετακίνηση του παιδιού, ενώ τα άτομα που αναλαμβάνουν τη φύλαξή του έχουν, κατά κανόνα, λιγότερα τυπικά προσόντα από το προσωπικό ενός παιδικού σταθμού.  
         
 • Εναλλάξ φύλαξη μεταξύ διαφορετικών σπιτιών—κοινή νταντά ή φύλαξη μεταξύ γονέων

  Αν χρειάζεστε νταντά για λίγες ώρες, θέλετε να μοιραστείτε το κόστος ή/και να εξασφαλίσετε παρέα για το παιδί σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από κοινού μια νταντά με μια άλλη οικογένεια. Συνήθως, η κοινή νταντά φροντίζει όλα τα παιδιά ταυτόχρονα, πότε στο σπίτι της μίας οικογένειας και πότε στης άλλης, αν και μπορείτε φυσικά να προσαρμόσετε το πλάνο ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αυτή η επιλογή μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ευελιξία και εξατομικευμένη φροντίδα για το παιδί σας, ενώ σας βοηθά επίσης να δημιουργήσετε ένα δίκτυο γονικής υποστήριξης αναπτύσσοντας στενότερους δεσμούς με μια άλλη οικογένεια. Ωστόσο, μπορεί να απαιτεί περισσότερη διαχείριση συγκριτικά με την νταντά ή τον παιδικό σταθμό, όπως π.χ. για αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αν ένα παιδί είναι άρρωστο. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι το σπίτι σας θα γίνει χώρος φύλαξης για ένα άλλο παιδί, όπως και ότι το παιδί σας θα περνά χρόνο σε ένα άλλο σπίτι, μαζί με ένα άλλο παιδί, οπότε ίσως χρειαστεί να είστε πιο προσεκτικοί ή να κάνετε περισσότερους συμβιβασμούς απ’ ό,τι αν είχατε τη δική σας νταντά. Αν το χαμηλό κόστος αποτελεί προτεραιότητα για εσάς και μπορείτε να είστε αρκετά ευέλικτοι, μια ακόμη επιλογή είναι η φύλαξη μεταξύ γονέων. Για παράδειγμα, μπορείτε να προγραμματίσετε εκ των προτέρων ή επιτόπου τη φύλαξη του παιδιού σας από μια άλλη οικογένεια και σε αντάλλαγμα να προσφέρετε κι εσείς την ίδια εξυπηρέτηση σε άλλη χρονική στιγμή. Αυτό μπορεί να γίνεται είτε στο δικό σας σπίτι είτε στο σπίτι της άλλης οικογένειας, ανάλογα με το τι θα συμφωνήσετε. Παρότι αυτή η επιλογή είναι εξαιρετικά ευέλικτη και δυνητικά εξαιρετική για τη δημιουργία ενός δικτύου γονικής υποστήριξης, θα πρέπει να θυμάστε ότι πρόκειται για αρκετά ανεπίσημη μορφή φύλαξης, συνεπώς είναι σημαντικό να γνωρίζετε και να εμπιστεύεστε τις άλλες οικογένειες με τις οποίες θα ενώσετε τις δυνάμεις σας, και αυτό απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Και μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να κάνετε κι εσείς το ίδιο!   
   
 • Παιδικός σταθμός στον χώρο εργασίας—στην εταιρεία σας ή σε συνεργατικό χώρο εργασίας

  Αν πρόκειται να επιστρέψετε στη δουλειά σας, αξίζει τον κόπο να ενημερωθείτε για τις παροχές φύλαξης που μπορεί να προσφέρει η εταιρεία σας. Ορισμένες επιχειρήσεις προσφέρουν στους υπαλλήλους τους επιδοτούμενη ή ακόμα και δωρεάν φύλαξη σε παιδικό σταθμό στον χώρο εργασίας. Άλλες εταιρείες μπορεί να προσφέρουν επιδοτούμενη φύλαξη σε έναν τοπικό παιδικό σταθμό. Αυτές οι επιλογές προσφέρουν τα πλεονεκτήματα ενός επίσημου, αδειοδοτημένου παιδικού σταθμού, ενώ σας επιτρέπουν να είστε σωματικά και ψυχολογικά πιο κοντά με το παιδί σας (αλλά και να μειώσετε τον χρόνο που δαπανάτε στις μετακινήσεις!). Μπορούν ακόμα να σας φέρουν πιο κοντά με κάποιους από τους συναδέλφους σας που είναι κι εκείνοι εργαζόμενοι γονείς. Αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος, εξερευνήστε τις επιλογές που παρέχουν οι συνεργατικοί χώροι εργασίας της περιοχής σας. Ορισμένοι μπορεί να προσφέρουν στα μέλη τους επιλογές φύλαξης, από καφετέριες με εποπτευόμενους χώρους παιχνιδιού μέχρι αδειοδοτημένους παιδικούς σταθμούς με μηνιαία ή ωριαία χρέωση.   
   
 • Χώροι φύλαξης παιδιών—παιδικοί σταθμοί και προσχολικές ομάδες

  Αν σας αρέσει η ιδέα να έχει το παιδί σας περισσότερες ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, και συνήθως περισσότερες παροχές από αυτές που μπορούν να προσφέρουν οι ιδιώτες που παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης παιδιών στο σπίτι τους, ή προτιμάτε τη δομή και ενδεχομένως την πιο έμπειρη παροχή φροντίδας ενός επίσημου χώρου φύλαξης παιδιών, τότε ίσως ο παιδικός σταθμός να είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς. Σε ορισμένες χώρες είναι γνωστός και ως βρεφονηπιακός σταθμός ή προσχολικό πρόγραμμα (για λίγο μεγαλύτερα παιδιά). Η ποικιλία αυτών των σταθμών μπορεί να είναι τεράστια, γι’ αυτό θα χρειαστεί να κάνετε την έρευνά σας. Για περισσότερη βοήθεια, διαβάστε τον οδηγό Επιλογή βρεφονηπιακού σταθμού. Παρότι μπορεί να είναι πολύ πιο οικονομική ως λύση σε σύγκριση με το κόστος μιας νταντάς, η σχετική δαπάνη μπορεί να είναι ανάλογη ή και μεγαλύτερη από αυτήν που θα καταβάλατε για ορισμένες από τις άλλες εναλλακτικές που αναφέρονται πιο πάνω. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί παρέχουν την εξυπηρέτηση ενός κεντρικού συστήματος με μεγαλύτερη ομάδα υποστήριξης, όμως συνήθως έχουν συγκεκριμένο ωράριο, οπότε δεν προσφέρουν την ίδια ευελιξία με μια προσωπική συμφωνία. Όταν εξετάζετε τις πιθανές επιλογές φύλαξης, θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν υπάρχει μία λύση που να ταιριάζει σε όλους. Αυτό που έχει σημασία είναι να λειτουργεί για εσάς και τις ανάγκες της οικογένειάς σας!  
MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.