MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εντυπωσιακά Δεδομένα

Εντυπωσιακά Δεδομένα

8 λεπτά ανάγνωση

 

1.    ΘΕΜΕΛΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εντυπωσιακό δεδομένο: Η ποιότητα και η ποσότητα της πρωτεΐνης του μητρικού γάλακτος επηρεάζει πολλούς τομείς της ανάπτυξης καθώς επίσης τη βραχυχρόνια και μακροχρόνια υγεία του μωρού σου.

Ειδικοί στον ιατρικό χώρο και ερευνητές θεωρούν την πρωτεΐνη ως το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Είναι το πιο άφθονο συστατικό στο ανθρώπινο σώμα, μετά το νερό. Είναι τόσο σημαντικό που λένε ότι η ποιότητα και η ποσότητα των πρωτεϊνών που λαμβάνει το μωρό σου στους πρώτους μήνες της ζωής μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική του υγεία.

Συνεισφέρει στο χτίσιμο του σώματος, των μυών και ακόμη και του εγκεφάλου του μωρού σου. Είναι επίσης σημαντικό ώστε το ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα του μωρού σου να δουλεύει σωστά. Βοηθά στη μείωση κινδύνου ανάπτυξης αλλεργιών. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η πρωτεΐνη στο μητρικό γάλα παίζει ρόλο κλειδί στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή.
Η πρωτεΐνη του μητρικού γάλακτος είναι η καλύτερη καθώς η ποιότητα της είναι τόσο υψηλή και η ποσότητα της προσαρμόζεται στην ηλικία του μωρού σου και στις ανάγκες του σε κάθε στάδιο ανάπτυξης.
Τους πρώτους μήνες, το μητρικό γάλα περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη γιατί το μωρό σου το χρειάζεται για να μεγαλώσει γρήγορα και, αργότερα, η ποσότητα της πρωτεΐνης στο μητρικό γάλα μειώνεται γιατί οι ρυθμοί ανάπτυξης του μωρού σου επιβραδύνονται. Δεν είναι εντυπωσιακό;

2. ΑΓΟΡΙ Η ΚΟΡΙΤΣΙ 
Εντυπωσιακό δεδομένο: Οι μαμάδες παράγουν γάλα που έχει 25% περισσότερη ενέργεια αν ταΐζουν ένα αγόρι

Η επιρροή του φύλου του μωρού στην ποιότητα του μητρικού γάλακτος είναι απλά απίστευτη. Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ του μητρικού γάλατος  για κορίτσια και του μητρικού γάλακτος για αγόρια. Μία μελέτη έδειξε, για παράδειγμα, ότι οι μητέρες αγοριών παρήγαγαν γάλα με 25% περισσότερο ενεργειακό φορτίο σε σχέση με το μητρικό γάλα που παρήγαγαν μητέρες κοριτσιών.

3. ΕΙΣΑΙ ΟΤΙ ΤΡΩΣ
Εντυπωσιακό δεδομένο: Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος και η γεύση του εξαρτάται από τη διατροφή σου.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αμετάβλητη σύνθεση μητρικού γάλατος. Κάθε μητέρα παράγει το δικό της μοναδικό γάλα. Είναι η διατροφή της που επηρεάζει την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών τα οποία μεταβάλονται ανάλογα και τις ανάγκες του κάθε μωρού.

Αυτό που τρως δίνει γεύση στο μητρικό σου γάλα. Έτσι οι μητρικός θηλασμός αποτελεί τη φυσική, συνεχή και ήπια εκπαίδευση του μωρού σου στις διαφορετικές γεύσεις – η οποία έχει ξεκινήσει πριν γεννηθεί το μωρό σου, από τη 12η εβδομάδα κύησης. Το γάλα σου δεν είναι όσο γευστικά ήπιο και ουδέτερο νομίζει! Έχει μια ποικιλία γεύσεων που πηγάζουν από τα φαγητά, τα μπαχαρικά και τα ποτά που καταναλώνεις. Προσφέρει στο μωρό σου μία πλούσια και πολύπλοκη γευστική εμπειρία. Όσο το μωρό σου δέχεται αυτήν την ποικιλία γεύσεων τόσο νωρίς στη ζωή του (Beauchamp & Moran 1984; Beauchamp et al., 2011; Liem & Menella 2002), θα μειώσει τη φυσική του προτίμηση σε γλυκές γεύσεις, εάν η διατροφή σου αποτελείται από υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά. Αυτό θα το βοηθήσει αργότερα να απολαμβάνει λιγότερο γλυκές γεύσεις κατά τη διάρκεια της εισαγωγής στερεών τροφών. Έτσι όσο πιο πλούσια είναι η διατροφή σου σε φρούτα και λαχανικά, τόσο πιο εύκολο θα είναι για το μωρό σου να τα αποδεχτεί αργότερα και να κρατήσει μία αυθεντική προτίμηση για υγιεινά τρόφιμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.


4. Η ΔΙΨΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΗ
Εντυπωσιακό δεδομένο: Το μητρικό γάλα γίνεται όλο και πιο παχύρευστο κατά τη διάρκεια του θηλασμού, σχεδιασμένο να ικανοποιεί πρώτα τη δίψα του μωρού και μετά την πείνα του.

Στην αρχή του μητρικού θηλασμού, το μητρικό γάλα είναι πιο υδαρές, ικανοποιώντας τη δίψα του μωρού (Bourne et al. 2007).
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, τα λίπη και η ενέργεια αυξάνονται, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο στο τέλος του γεύματος, δημιουργώντας έτσι τον κορεσμό στο βρέφος (Bourne et al. 2007; Neville et al. 1984).

Παρόλο που η περιεκτικότητα σε λίπη διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, η μέση περιεκτικότητα είναι πάντα 2 με 3 φορές πιο υψηλή τα τελευταία λεπτά σε σχέση με τα πρώτα λεπτά του θηλασμού. Η συνολική ενέργεια επίσης αυξάνεται περίπου 25-30 θερμίδες προς το τέλος του θηλασμού.

Αυτό που είναι επίσης εντυπωσιακό είναι η προσαρμογή του μητρικού γάλακτος στις εξατομικευμένες ανάγκες του βρέφους ανάλογα με το κλίμα της περιοχής στην οποία ζει η οικογένεια. Σε ένα θερμό κλίμα, οι μητέρες παράγουν περισσότερο υδαρές γάλα (το γάλα των πρώτων λεπτών) (Barker, 2009) κάτι το οποίο κρατά τα μωρά καλά ενυδατωμένα. Επίσης, η σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο σε θερμές περιοχές επιτρέπει να ικανοποιούνται οι ανάγκες του βρέφους σε υγρά ενώ κρατά το νεφρικό φορτίο χαμηλό. 


5. ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Εντυπωσιακό δεδομένο: Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αλλάζει με τον καιρό, όσο το μωρό μεγαλώνει και οι ανάγκες του μεταβάλλονται.

Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το μωρό σου για να μεγαλώσει με υγεία, σε ποσότητες που είναι κατάλληλες ανά ηλικία. Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αλλάζει και προσαρμόζεται με ακρίβεια στις ανάγκες του μωρού σου όσο αυτό αναπτύσσεται.

Πρωτόγαλα ή Colostrum (5 πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση) έχει ένα χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και παράγεται σε μικρές ποσότητες από το μαστικό αδένα πριν την έναρξη του θηλασμού. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες ώστε να βοηθήσει το μωρό σου να μεγαλώσει γρήγορα. Περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα συστατικών που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σαν αντισώματα. 
Μεταβατικό γάλα (6 με 14 ημέρες μετά το γάμο) είναι, όπως το όνομα του υποδεικνύει, ένα μεταβατικό στάδιο λίγων ημερών. Η διατροφική σύνθεση σταδιακά έρχεται όλο και πιο κοντά σε αυτήν του ώριμου μητρικού γάλακτος ενώ η ποσότητα του γάλακτος αυξάνεται.
Ώριμο γάλα (περίπου 2 εβδομάδες μετά τη γέννηση) περιλαμβάνει λιγότερο από το μισό της πρωτεΐνης που περιέχονταν στο πρωτόγαλα και περισσότερο λίπος. 
Με τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του μωρού στους πρώτους μήνες ζωής, η περιεκτικότητα της πρωτεΐνης στο μητρικό γάλα συνεχώς ελαττώνεται μέχρι τους 6 μήνες ζωής (Lonnerdal B, 2004 and Saarela T, 2005).


6.  ΕΞΤΡΑ ΚΑΥΣΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ!
Εντυπωσιακό δεδομένο: Οι μητέρες που θηλάζουν τείνουν να χάσουν βάρος καθώς τους βοηθά να χάσουν extra θερμίδες.

Το μητρικό γάλα προάγει την έκκριση ορμονών που βοηθούν το σώμα σου να επανέλθει από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Ο μητρικός θηλασμός επιταχύνει την επιστροφή της μήτρας στο αρχικό της προ-εγκυμοσύνης μέγεθος καθώς ενισχύει την έκκριση μία φυσικής ορμόνης που λέγεται οκυτοκίνη.

Ο μητρικός θηλασμός βοηθά να κάψεις έξτρα θερμίδες και να χάσεις βάρος. Ο μητρικός θηλασμός συνεισφέρει στην απώλεια βάρους μετά τη γέννηση. Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαμάδες που θήλασαν αποκλειστικά ή μερικώς είχαν μειωμένη περιφέρεια γοφών και μειωμένο βάρος ένα μήνα μετά τη γέννηση σε σχέση με μητέρες που δεν θήλασαν. Αυτό οφείλεται στην έξτρα ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός της μαμάς για να παράξει το μητρικό γάλα (μέχρι και επιπλέον 500θερμίδες ανά ημέρα).


7.    ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ ΕΠΙΣΗΣ
Εντυπωσιακό δεδομένο: Ο μητρικός θηλασμός βοηθά στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του στήθους και ωοθηκών  

Οι τύποι καρκίνου που εξαρτώνται από ορμόνες είναι οι πιο συχνοί μεταξύ των γυναικών. Μέχρι και μία γυναίκα στις τρεις εμφανίζουν καρκίνου στήθους ή ωοθηκών. 
Έχει αποδειχτεί με μακροχρόνιες μελέτες ότι οι γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους είχαν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή της μήτρας.
Έχει αποδειχτεί επίσης ότι ο μητρικός θηλασμός βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης – ασθένεια που εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση.

8. ΦΥΣΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Εντυπωσιακό δεδομένο: Το μητρικό γάλα ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σου και υποστηρίζει την ανάπτυξη του

Το μητρικό γάλα ενδυναμώνει τις φυσικές άμυνες του μωρού σου.
Μέσω του μητρικού θηλασμού μοιράζεσαι μέρος της δικής σου άμυνας του ανοσοποιητικού σου συστήματος με το μωρό σου με τη μορφή αντισωμάτων, μεταξύ άλλων «ανοσορυθμιστικών» παραγόντων που περιέχονται στο μητρικό σου γάλα. Αυτό είναι καλό για το μωρό σου καθώς οι δικές του φυσικές άμυνες δεν είναι πλήρως αναπτυγμένες και «εκπαιδευμένες» από τη γέννηση.
Μεταξύ άλλων προστατευτικών παραγόντων το μητρικό γάλα περιέχει Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (Human Milk Oligosacharides) και ενεργείς καλλιέργειες προβιοτικών (bifidoβακτήρια and λακτοβάκιλους), σημαντικά για την ανάπτυξη μιας υγιούς εντερικής χλωρίδας και για το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Ο μητρικός θηλασμός λοιπόν είναι ένα βασικό βήμα προς την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της φυσικής ανοσίας του μωρού σου. 

Η προστασία του μητρικού γάλακτος είναι μακροχρόνια
Το μητρικό γάλα συνεισφέρει στην προστασία του μωρού σου από ασθένειες. Ο μητρικός θηλασμός έχει αποδειχτεί ότι προλαμβάνει βρεφικές ασθένειες όπως λοιμώξεις του γαστρεντερικού, του αυτιού και του αναπνευστικού. Επιπλέον συνεισφέρει στην προστασία του μωρού σου από αλλεργίες (αρχικά το ατοπικό έκζεμα και αργότερα στη ζωή αλλεργίες αναπνευστικού όπως το άσθμα).
Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού επεκτείνονται πολύ πιο πέρα από το πρώτο έτος ζωής. Το μητρικό γάλα θεωρείται ότι έχει μία προληπτική λειτουργία απέναντι στις αποκαλούμενες κάρδιο-μεταβολικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, η υψηλή πίεση, τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και διαβήτη τύπου 2.

9. ΕΞΥΠΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Εντυπωσιακό δεδομένο: Το μητρικό γάλα προσφέρει βασικά πολύτιμα λιπαρά οξέα όπως το DHA, σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

Ο μητρικός θηλασμός βοηθά στο χτίσιμο κοφτερών μυαλών. Οι διαθέσιμες επιστημονικές αποδείξεις δείχνουν ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να συνδέεται με ένα μετρήσιμο πλεονέκτημα στη γνωσιακή ανάπτυξη του μωρού σου που παραμένει μέχρι την ενήλικη ζωή του.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε 2 λόγους:
• Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε Πολυακόρεστα Λιπαρά Οξέα Μακράς Αλύσου (LC-PUFAS) όπως είναι το DHA, τα οποία είναι βασικά δομικά στοιχεία του εγκεφάλου και της όρασης.
• Το δέσιμο μητέρας-παιδιού είναι πιο δυνατό κατά τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού σε σχέση με τη σίτιση με μπιμπερό. Αυτό το δέσιμο που προκύπτει από το μητρικό θηλασμό είναι σημαντική συνθήκη για τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών και τη γνωσιακή τους ικανότητα.

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.