Μοιράσου το Άρθρο
X
Οι διατροφικές συνήθειες του μωρού – Πώς θα εμφυσήσεις υγιεινές συνήθειες από νω
Το Nestlé Baby & Me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες ξεκινούν τώρα

Το ήξερες; Οι διατροφικές συνήθειες του μωρού καθιερώνονται πριν από τα δεύτερα γενέθλιά του. Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του είναι μια κρίσιμη περίοδος για την καθιέρωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών που μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή.

 

Πέμπτη, Ιανουάριος 13th, 2022

Το Nestlé Baby & Me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες του μωρού σου να συνεχίσει να τρέφεται υγιεινά και τα επόμενα χρόνια είναι να ενθαρρύνεις τη διατροφική ποικιλία όσο το δυνατόν νωρίτερα. Να προσφέρεις πάντοτε στο μωρό ηλικίας 10-12 μηνών τροφές σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, τις ώρες των γευμάτων και των σνακ, καθημερινά.

 

Σε μερικές χώρες, λιγότερα από τα μισά μωρά ηλικίας 6-12 μηνών καταναλώνουν λαχανικά καθημερινά. Ακόμα και αν το μωρό σου τα απορρίψει αρχικά, συνέχισε να του προσφέρεις φρούτα και λαχανικά για να αυξήσεις την πιθανότητα να αρχίσει να τα τρώει με μεγαλύτερη διάθεση. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι, σε μερικά μεγαλύτερα μωρά, οι γλυκές τροφές έχουν αρχίσει να εισβάλουν στη διατροφή τους με ανησυχητικούς ρυθμούς. Αν οι γλυκές τροφές και τα γλυκά ροφήματα γεμίσουν την κοιλίτσα του μωρού σου, ενδέχεται να μην αφήσουν χώρο για τις υγιείς, θρεπτικές τροφές. Δείξε του πώς είναι μια υγιής διατροφή. Όταν βλέπει εσένα και την υπόλοιπη οικογένεια να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφίμων από τις πέντε ομάδες τροφών —φρούτα, λαχανικά, πρωτεϊνούχες τροφές, δημητριακά και γαλακτοκομικά— αυτό θα ωθήσει το μωρό να κάνει το ίδιο.

 

Σεβάσου τις επιλογές του μωρού σου

Το μωράκι σου γίνεται ολοένα πιο ανεξάρτητο κάθε μέρα που περνάει. Επίτρεψέ του να σηκώσει με τα χέρια το φαγητό του και να το αγγίξει, να το εξερευνήσει με όλες του τις αισθήσεις. Να θυμάσαι ότι στις βασικές αρχές σίτισης με βάση τη διάθεση του μωρού συγκαταλέγεται η προσφορά υγιεινών τροφών σε τακτικές ώρες γευμάτων και σνακ, ενώ το μωρό είναι αυτό που θα αποφασίσει αν και πόσο επιλέγει να φάει. Δώσε προσοχή στις ενδείξεις πείνας και κορεσμού του και μην προσπαθήσεις ποτέ να το αναγκάσεις να τελειώσει το φαγητό στο πιάτο του.

 

Πηγές

 

Deming D, Reidy K, Briefel R, et al. Feeding Infants and Toddlers Study (FITS) 2008: Amount and type of vegetables change after the first year of life. Experimental Biology, San Diego, US, April 21-25, 2012 FASEB (abstract).

 

Caton SJ, Blundell P, Ahern SM, et al. Learning to eat vegetables in early life: the role of timing, age and individual eating traits. PLoS One 2014; 9(5):e97609.

 

Mura Paroche M, Caton SJ, Vereijken C, et al. How infants and young children learn about food: A systematic review. Front Psychol 2017;

8:doi.10.3389/psyg.2017.01046.

 

Nicklaus S. Complementary feeding strategies to facilitate acceptance of fruits and vegetables: A narrative review of the literature. Int J Environ Res Public Health 2016; 13(11):1160; doi: 10.3390/ijerph13111160.

 

Τελευταία αναθεώρηση: Μάρτιος 2018

 

Περισσότερα

Σχετικά
Οι μαμάδες κοιτάνε αυτό το άρθρο 0/5
avatar
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.