MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες ξεκινούν τώρα

Το ήξερες; Οι διατροφικές συνήθειες του μωρού καθιερώνονται πριν από τα δεύτερα γενέθλιά του. Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του είναι μια κρίσιμη περίοδος για την καθιέρωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών που μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή.

 

3 λεπτά ανάγνωση

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες του μωρού σου να συνεχίσει να τρέφεται υγιεινά και τα επόμενα χρόνια είναι να ενθαρρύνεις τη διατροφική ποικιλία όσο το δυνατόν νωρίτερα. Να προσφέρεις πάντοτε στο μωρό ηλικίας 10-12 μηνών τροφές σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, τις ώρες των γευμάτων και των σνακ, καθημερινά.

Σε μερικές χώρες, λιγότερα από τα μισά μωρά ηλικίας 6-12 μηνών καταναλώνουν λαχανικά καθημερινά. Ακόμα και αν το μωρό σου τα απορρίψει αρχικά, συνέχισε να του προσφέρεις φρούτα και λαχανικά για να αυξήσεις την πιθανότητα να αρχίσει να τα τρώει με μεγαλύτερη διάθεση. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι, σε μερικά μεγαλύτερα μωρά, οι γλυκές τροφές έχουν αρχίσει να εισβάλουν στη διατροφή τους με ανησυχητικούς ρυθμούς. Αν οι γλυκές τροφές και τα γλυκά ροφήματα γεμίσουν την κοιλίτσα του μωρού σου, ενδέχεται να μην αφήσουν χώρο για τις υγιείς, θρεπτικές τροφές. Δείξε του πώς είναι μια υγιής διατροφή. Όταν βλέπει εσένα και την υπόλοιπη οικογένεια να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφίμων από τις πέντε ομάδες τροφών —φρούτα, λαχανικά, πρωτεϊνούχες τροφές, δημητριακά και γαλακτοκομικά— αυτό θα ωθήσει το μωρό να κάνει το ίδιο.

Σεβάσου τις επιλογές του μωρού σου

Το μωράκι σου γίνεται ολοένα πιο ανεξάρτητο κάθε μέρα που περνάει. Επίτρεψέ του να σηκώσει με τα χέρια το φαγητό του και να το αγγίξει, να το εξερευνήσει με όλες του τις αισθήσεις. Να θυμάσαι ότι στις βασικές αρχές σίτισης με βάση τη διάθεση του μωρού συγκαταλέγεται η προσφορά υγιεινών τροφών σε τακτικές ώρες γευμάτων και σνακ, ενώ το μωρό είναι αυτό που θα αποφασίσει αν και πόσο επιλέγει να φάει. Δώσε προσοχή στις ενδείξεις πείνας και κορεσμού του και μην προσπαθήσεις ποτέ να το αναγκάσεις να τελειώσει το φαγητό στο πιάτο του.

 

Πηγές

Deming D, Reidy K, Briefel R, et al. Feeding Infants and Toddlers Study (FITS) 2008: Amount and type of vegetables change after the first year of life. Experimental Biology, San Diego, US, April 21-25, 2012 FASEB (abstract).

Caton SJ, Blundell P, Ahern SM, et al. Learning to eat vegetables in early life: the role of timing, age and individual eating traits. PLoS One 2014; 9(5):e97609.

Mura Paroche M, Caton SJ, Vereijken C, et al. How infants and young children learn about food: A systematic review. Front Psychol 2017;

8:doi.10.3389/psyg.2017.01046.

Nicklaus S. Complementary feeding strategies to facilitate acceptance of fruits and vegetables: A narrative review of the literature. Int J Environ Res Public Health 2016; 13(11):1160; doi: 10.3390/ijerph13111160.

Τελευταία αναθεώρηση: Μάρτιος 2018

 

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.