Ποιος ήταν ο Henri Nestlé;
Ποιος ήταν πραγματικά: Ο Heinrich Nestlé γεννήθηκε το 1814 στη Φρανκφούρτη του Μάιν, ολοκλήρωσε τη μαθητεία του ως φαρμακοποιός και μετακόμισε στην Ελβετία για να ξεκινήσει μία αξιόλογη καριέρα. Το 1867, εφηύρε την 1η βρεφική τροφή, τη γνωστή σε όλους μας «Farine Lactee Nestle» και έγινε επιτυχημένος επιχειρηματίας. Τότε πήρε μόνος του το όνομα Henri Nestlé και έγινε πρωτοπόρος στη βιομηχανία τροφίμων. Η βρεφική του τροφή έσωσε τις ζωές πολλών βρεφών που δεν μπορούσαν να θηλάσουν και δεν μπορούσαν να ανεχτούν άλλο υποκατάστατo τροφής.
Υψηλή παιδική θνησιμότητα - ένα ανεπίλυτο πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα
Έως το τέλος του 19ου αιώνα, τα παιδιά εξαρτιόνταν από το μητρικό γάλα. Όταν η μητέρα δεν μπορούσε να θηλάσει και η οικογένεια δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά μία τροφό, στα βρέφη δινόταν συχνά χυλός ως τροφή. Αυτό οδηγούσε σε εντερικές διαταραχές και πολλά βρέφη δεν επιβίωναν. Την εποχή εκείνη, περίπου ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέθαινε κατά το πρώτο έτος ζωής του. Ο Henri Nestlé είχε βιώσει τέτοιες καταστάσεις. Πέντε από τα δεκατρία αδέρφια του πέθαναν κατά την παιδική τους ηλικία. Αυτό εξηγεί πιθανόν το ενδιαφέρον του για αυτόν τον τομέα έρευνας. Μόνο η συνεχής έρευνα μπορεί να φέρει καινοτομία Η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και η μείωση των μολυσματικών νόσων αύξησε τις πιθανότητες επιβίωσης των παιδιών, αλλά σημαντική βελτίωση επιτεύχθηκε μόνο όταν η έρευνα έστρεψε την προσοχή της στο πρόβλημα της βρεφικής διατροφής, π.χ. στη Γαλλία μέσω της Ιατρικής Ακαδημίας. Ο Henri Nestlé, που ήταν τότε φαρμακοποιός, συνέβαλε επίσης στην πρόοδο αυτή. Είχε την ιδέα να παράξει αλεύρι με θρεπτικές ουσίες που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιπτώσεις που το μητρικό γάλα δεν ήταν διαθέσιμο.
Το 1867, η έρευνά του απέδωσε επιτέλους καρπούς και η βρεφική φόρμουλα Nestlé γρήγορα έπεισε τους ιατρούς και τις μητέρες, πρώτα στην Ευρώπη και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Henri Nestlé συνέχισε την έρευνά του, ενώ τα προϊόντα του ελέγχονταν τακτικά από αναγνωρισμένες αρχές. Στην παγκόσμια έκθεση του 1871, η βρεφική φόρμουλα του Nestlé έλαβε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τη συμβολή της στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας. Είχε επιτευχθεί ένας πολύ σημαντικός στόχος: Η διατροφή των βρεφών ήταν τώρα ασφαλέστερη.
Η ιδιωτική ζωή του Henri Nestlé
Ο ακούραστος Henri Nestlé παρέμεινε εργένης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελικά, το 1860, όταν ήταν ήδη 46 ετών, παντρεύτηκε την Clementine Therese Ehemant, μία γυναίκα από τη Φρανκφούρτη, κατά τη διάρκεια μίας παραμονής του στην γενέτηρά του. Αφού έφτασαν στο Vevey, άλλαξε και εκείνη το όνομά της σε Ehmant. Δυστυχώς δεν γεννήθηκαν παιδιά από τον γάμο τους, αλλά αργότερα το ζευγάρι υιοθέτησε ένα ορφανό κοριτσάκι, την Emma Seiler, που αργότερα πήρε το όνομα Emma Nestlé. Στην ηλικία των 60 ετών, ο Nestlé αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Μαζί με τη γυναίκα του, μετακόμισε στο σπίτι που βρίσκεται στο Glion πάνω από το Montreux, το οποίο είναι πλέον γνωστό ως «Nestle». Ο Henri Nestlé-Ehmant πέθανε στις 7 Ιουλίου 1890 στην ηλικία των 76 ετών.
Καινοτομίες που βασίζονται σε συγκεκριμένα δεδομένα
Ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την πρόληψη των αλλεργιών έγινε το 1987. Η Nestlé ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που δημιούργησε υποαλλεργικό βρεφικό γάλα. Από τότε, αυτή η σειρά προϊόντων διευρύνεται και αναπτύσσεται συνεχώς. Το πιο πρόσφατο βήμα έγινε το 2005 με το ειδικό σύμπλεγμα προστασίας Nestlé ΝΑΝ H.A. Το προϊόν αυτό συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου αλλεργιών για τα παιδιά.
Σχετικά άρθρα