Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά που εγγυώνται την υγεία του μωρού σου. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγεις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο για γερά οστά και δόντια. Ο σίδηρος είναι επίσης απαραίτητος για τη νοητική ανάπτυξη, ενώ ο ψευδάργυρος θωρακίζει το ανοσοποιητικό του και το ιώδιο συνεισφέρει στις εγκεφαλικές και νευρολογικές του λειτουργίες. Η βιταμίνη Α με τη σειρά της βοηθά στην όραση, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση ασβεστίου, ενώ όλο το σύμπλεγμα βιταμινών Β συμβάλλει στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές- κάτι πολύ χρήσιμο για τα δραστήρια νήπια!
Όλα αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά, θα τα βρεις σε μία ευρύτατη γκάμα τροφών.
Όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά:
Οι υδατάνθρακες (γνωστοί και ως σάκχαρα) αποτελούν απαραίτητη πηγή ενέργειας για το σώμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες πρέπει να αποτελούν το 50-70% της διατροφής μας. Τα δημητριακά για παράδειγμα, είναι μία πολύτιμη πηγή καλών υδατανθράκων. Τα λίπη είναι εξίσου μια καλή πηγή ενέργειας και μάλιστα παρέχουν διπλάσια ενέργεια από τους υδατάνθρακες, κάτι που τα δραστήρια παιδιά μπορούν να αξιοποιήσουν. Προσπάθησε όμως να αποφεύγεις κορεσμένα λίπη (που βρίσκονται κυρίως σε ζωικής προέλευσης προϊόντα) και να λαμβάνεις όσο το δυνατόν περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα, από έλαια και φυτά. Οι φυτικές ίνες, αν και είναι δύσκολες στην πέψη, είναι απαραίτητες για να ενδυναμώσουν το πεπτικό σύστημα. Θα τις βρεις σε ολικής άλεσης δημητριακά, όσπρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Η πρωτεΐνη είναι το τρίτο αλλά το πιο σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό και είναι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των μυών. Με το θηλασμό, μπορείς να καλύψεις πλήρως την ανάγκη του μωρού σε πρωτεΐνες για τους πρώτους 4-6 μήνες, αφού η συγκέντρωση πρωτεϊνών στο μητρικό γάλα είναι η ιδανική για το μωρό σου και προσαρμόζεται ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξής του. Το μητρικό γάλα έχει υψηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης όταν το μωρό είναι νεογέννητο και σταδιακά η συγκέντρωση πρωτεΐνης μειώνεται όσο το παιδί μεγαλώνει και οι ρυθμοί ανάπτυξης του μειώνονται.
Με τον απογαλακτισμό και τη μετάβαση στη στερεά τροφή, η πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να αυξηθεί απότομα. Και αυτό γιατί οι μαμάδες σωστά παρέχουν στα παιδιά τους 2 κούπες γάλα την ημέρα, αλλά παράλληλα εισάγουν τροφές (κρέας, ψάρι και δημητριακά) που περιέχουν και αυτές πρωτεΐνες. Αυτή η ταυτόχρονη πρόσληψη πρωτεΐνης από γάλα και στερεές τροφές συνήθως οδηγεί σε υπέρβαση του προτεινόμενου ορίου που τίθεται για νήπια. Προσπάθησε επομένως, να μειώσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης που λαμβάνει το παιδί σου μέχρι την ηλικία των δύο ετών οπότε επίλεξε ένα βρεφικό γάλα ανάλογα με την ηλικία του μωρού σου, με τη χαμηλότερη δυνατή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Σχετικά άρθρα