MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο βρεφικό γάλα για το μωρό σου;

Το τάισμα με μπιμπερό έχει αρχίσει και εσύ δεν είσαι σίγουρη ποιο βρεφικό γάλα ταιριάζει στην ηλικία και στις διατροφικές ανάγκες του μωρού σου. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να επιλέξεις σωστά θα τα βρεις εδώ.

3 λεπτά ανάγνωση

Δεν είναι εύκολο να καταλήξεις σε κάποιο!

Μάρκες. Ηλικίες. Διατροφικά οφέλη. Σύσταση. Το βρεφικό γάλα και η επιλογή του ιδανικού για το μωρό σου, είναι σκέτη σπαζοκεφαλιά. Μην ανησυχείς όμως. Μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να σου υποδείξει το κατάλληλο γάλα για το μωρό σου και αυτός δεν είναι άλλος από τον παιδίατρό σου.

Γενικότερα να γνωρίζεις ότι για τα βρεφικά γάλατα ισχύουν τα εξής:

Ποιο γάλα αντιστοιχεί σε ποια ηλικία;

 Ήδη ξέρεις ότι τα βρεφικά γάλατα χαρακτηρίζονται ως «τροφές που προορίζονται για βρέφη και νήπια»*. Τα «βρέφη» είναι τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών και τα «νήπια» είναι τα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών.

 • Γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας: το γάλα που πίνει το μωρό κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του.
 • Γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας: απευθύνεται στα βρέφη ηλικίας άνω των 6 μηνών που ξεκινούν τώρα να τρώνε και στερεές τροφές.
 • Ροφήματα γάλακτος: απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 12 μηνών έως 3 ετών.

* Σύμφωνα με τον διεθνή κώδικα εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος.

Πώς να επιλέξεις γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας;

Αποφάσισες να ξεκινήσεις το γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας? Θα πρέπει να επιλέξεις μαζί με τον παιδίατρό σου το κατάλληλο γάλα που ταιριάζει στις ανάγκες του μωρού σου, καθώς κάθε γάλα έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

 •  Ξεκίνησες τον απογαλακτισμό του μωρού; Υπάρχουν κατάλληλα γάλατα που συμπληρώνουν ή έρχονται σε συνέχεια του μητρικού γάλακτος. Σε αυτά τα γάλατα βρίσκουμε μικρή ποσότητα πρωτεϊνών που βοηθούν στην ανάπτυξη του μωρού χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό του.
 •  Για τα μωρά που δεν θηλάζουν, καλό είναι το γάλα του να έχει στοιχεία που συμβάλλουν στην ενίσχυση της φυσικής του άμυνας. Πράγματι, όταν γεννιέται το μωρό δεν διαθέτει ακόμη πλήρως ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στη διαμόρφωσή του συμβάλλει το μητρικό γάλα που πίνει το μωρό κατά τον 1ο μήνα της ζωής του.
 •  Αν έχεις ιστορικό αλλεργιών στην οικογένειά σου, ο παιδίατρός σου μπορεί να σου συστήσει κάποιο υποαλλεργικό βρεφικό γάλα.
 •  Τέλος, αν το μωρό έχει συχνά παλινδρόμηση, υπάρχουν ειδικά γάλατα, εμπλουτισμένα με άμυλο, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των μικρών ενοχλήσεων του πεπτικού συστήματος του μωρού.

Μην ξεχνάς. Ορισμένα βρεφικά γάλατα διατίθενται τόσο σε σκόνη. Υπάρχουν όμως και μερικά τα οποία διατίθενται σε υγρή μορφή, έτοιμων για χρήση. Δεν είναι πάρα πολύ πρακτικό για τις μετακινήσεις και τα Σαββατοκύριακα;

Και τί να επιλέξεις από το 12ο μήνα και μετά?

Το νήπιο εξακολουθεί να βιώνει μία φάση έντονης ανάπτυξης, μαθαίνει να περπατάει, να μιλάει, τρέχει παντού, με λίγα λόγια, χρειάζεται ενέργεια και όχι οποιαδήποτε!

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να του προσφέρεις ένα γάλα που θα το βοηθήσει να μεγαλώσει σωστά, αλλά και να δομήσει σε γερές βάσεις τη φυσική του άμυνα και τη μελλοντική διατροφική του ισορροπία.

Έτσι, από την ηλικία των 12 μηνών, μπορείς να ξεκινήσεις να δίνεις στο παιδί σου το κατάλληλο ρόφημα γάλακτος, εμπλουτισμένο με απαραίτητες θρεπτικές ουσίες: Σίδηρο, απαραίτητα λιπαρά οξέα (λινολεϊκό και α-λινολενικό), βιταμίνες, ασβέστιο και άλλα πολλά που ακόμη χρειάζεται.

Το κερασάκι στην τούρτα; Κάποια γάλατα ανάπτυξης δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Μπορείς, λοιπόν, να τα χρησιμοποιήσεις και στις συνταγές που ετοιμάζεις για το μεγάλο σου μωρό, στον πουρέ, στα κέικ ή ακόμα και στη γενέθλια τούρτα του!

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.