MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νιώθω λυπημένη και απελπισμένη:Τι μου συμβαίνει;

Είμαι μία ευτυχισμένη μαμά… που δε σταματάει να κλαίει! Το μωρό μας είναι απολύτως καλά, το ίδιο και ο μπαμπάς! Εγώ όμως αισθάνομαι λυπημένη, ανίκανη και πάρα πολύ ένοχη. Είναι φυσιολογικό; Τι να κάνω για να απαλλαγώ από αυτή την απαίσια μελαγχολία;

3 λεπτά ανάγνωση Φεβ. 3, 2016

Σχεδόν τα δύο τρίτα των μαμάδων νιώθουν μελαγχολία μετά τον τοκετό. Για να παρηγορηθείς, αυτός ο αριθμός αποδεικνύει μια πραγματικότητα: Δεν είσαι η μόνη που βιώνει την περιβόητη επιλόχειο μελαγχολία. Η παγίδα: Ακούμε τον όρο «επιλόχειος μελαγχολία» χωρίς να υπολογίζουμε τις συνέπειές της. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν να ξεχάσουν αυτή τη σκοτεινή περίοδο κατά την οποία αισθάνονται παχιές, άσχημες και πεπεισμένες ότι είναι ανίκανες να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». Οι συμβουλές μας για να βιώσεις καλύτερα αυτή τη μετάβαση... Και για να η-ρε-μή-σεις!

Γιατί κλαίω συνέχεια;

Τα συμπτώματα της επιλόχειας μελαγχολίας ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα: Κάποιες ξεσπούν σε δάκρυα ή θυμώνουν με την παραμικρή στενοχώρια, άλλες δεν αισθάνονται καμία ευχαρίστηση όταν κανακεύουν το μωρό τους, άλλες πάλι νιώθουν κουρασμένες σε σημείο που δε θέλουν πια ούτε να σηκωθούν από το κρεβάτι… Ησύχασε: Αυτή η κατάσταση είναι μεταβατική, διαρκεί κατά μέσο όρο από λίγες ώρες έως περίπου δέκα ημέρες το πολύ.

Αυτή η περίοδος μελαγχολίας σηματοδοτεί μια μετάβαση: Το μωρό και η μαμά δεν είναι πια «ένα»! Έτσι, μετά την ευτυχία της γέννησης ο ενθουσιασμός χάνεται: Πεσμένο ηθικό, κούραση, άσχημη εικόνα για τον εαυτό σου, πανικός απέναντι στις καινούργιες ευθύνες, εναλλαγές στη διάθεση, αϋπνία… Η επιλόχειος μελαγχολία εμφανίζεται γενικά μεταξύ της τρίτης και της δέκατης ημέρας μετά τη γέννηση του μωρού. Εξάλλου, μερικές φορές ονομάζεται «σύνδρομο της τρίτης ημέρας». Προκαλείται από την απότομη πτώση των ορμονών που χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο. Πρόσθεσε σε αυτό ένα αίσθημα «κενού» μετά τον τοκετό, ένα μωρό με το οποίο πρέπει να ασχολείσαι σχεδόν είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, τις καινούργιες ευθύνες του ρόλου της μαμάς, και θα καταλάβεις αμέσως γιατί το ηθικό σου είναι πεσμένο.

Μικρά κόλπα για να ξαναβρείς το χαμόγελό σου

Όλα θα έπρεπε να είναι τέλεια… Κι όμως, εσύ σέρνεσαι φορώντας πυτζάμες όλη την ημέρα και η διάθεσή σου είναι χάλια. Και αν, αντί να νιώθεις ένοχη, έδινες στον εαυτό σου το δικαίωμα να νιώθει έτσι; Η ξεκούραση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα μετά από έναν τοκετό, για να ξαναβρείς τη φόρμα σου, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Ζήτησε βοήθεια από τους γύρω σου! Άσε τα ψώνια, το νοικοκυριό, το μαγείρεμα και τους λογαριασμούς στο σύντροφό σου ή στη μητέρα σου και συγκεντρώσου στον εαυτό σου, για μερικές μέρες τουλάχιστον. Φρόντισε τον εαυτό σου, δηλαδή εξασφάλισε κάποιες στιγμές ηρεμίας για να ασχοληθείς μόνο με εσένα. Το μωρό κοιμάται; Εκμεταλλεύσου το για να κάνεις ένα απολαυστικό αφρόλουτρο… Μόλις θήλασε; Σειρά σου να πιεις ένα χυμό στη βεράντα με την καλύτερή σου φίλη! Ο μπαμπάς προσέχει το μωρό και εσύ θα επιστρέψεις αρκετά νωρίς για τον επόμενο θηλασμό…

Επιπλέον, εάν θέλεις να μιλήσεις, μην το στερείσαι. Και αν νιώθεις την ανάγκη, μπορείς να τηλεφωνείς στην καλύτερή σου φίλη τρεις φορές τη μέρα, δε θα θυμώσει μαζί σου. Αν έχει παιδιά, σίγουρα πέρασε κι εκείνη από αυτή τη φάση! Τέλος, μην φοβάσαι να το παρακάνεις με τα χάδια και τα φιλιά με το μωρό σου. Θα δεις, γρήγορα θα νιώσεις καλύτερα!