MyFeed Personalized Content
Συμβουλές διατροφής
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αξιόπιστες συμβουλές για καλύτερο ύπνο στην ηλικία των 3-6 μηνών

Η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στο ότι ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για την υγιή ανάπτυξη· ακολούθησε, λοιπόν, τον ημερήσιο οδηγό μας για καλύτερο ύπνο.

4 λεπτά ανάγνωση

Τι να κάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας

  • Βάλε τη σωματική δραστηριότητα στο πρόγραμμα: Το μωρό σου μπορεί να κοιμηθεί καλύτερα αν εξασκήσει το πνεύμα και το σώμα του, γι’ αυτό βρες χρόνο για ημερήσια δραστηριότητα και ερεθίσματα, όπως ο χρόνος μπρούμυτα.
  • Σεβάσου τις ώρες ύπνου: Προσπάθησε να ορίσεις σταθερές ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχε τες κατά νου όταν σχεδιάζεις τη μέρα σας.
  • Γαλήνη και ηρεμία: Ο χώρος όπου κοιμάται το μωρό θα πρέπει να αποτελεί μια ζώνη χαλάρωσης με ήσυχη ατμόσφαιρα και χαμηλό φωτισμό. Απομάκρυνε περισπασμούς όπως τηλεοράσεις, λάπτοπ και τάμπλετ.
  • Κράτα γερά: Όσο το μωρό σου πλησιάζει την ηλικία των τεσσάρων μηνών, προσπάθησε να το κρατάς ξύπνιο λίγο περισσότερο όταν έρχεται η ώρα του βραδινού ύπνου. Αντί να το κοιμίσεις μία ώρα πριν την ώρα του βραδινού ύπνου, κάν’ του ένα μπάνιο και λίγο μασάζ, ή διάβασέ του ένα παραμύθι. 

Καλύτερη βραδινή ρουτίνα

  • Χρονομέτρησέ την σωστά: Ξεκίνα να βάζεις το μωρό σου για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα. Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι το να βάζεις το μωρό για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές του να κοιμηθεί αρκετά.
  • Τάισέ το: Όσο μεγαλώνει και μπορεί να κοιμηθεί πέντε με έξι ώρες τη νύχτα, πρόσφερέ στο μωρό σου ένα γεύμα πριν τον ύπνο. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να κοιμηθεί συνεχόμενα για πολλές ώρες. Οι εξαιρετικά απορροφητικές πάνες μπορεί να αποβούν χρήσιμες αν θέλεις να μεγιστοποιήσεις τον ύπνο. Αν το μωρό πίνει από το μπιμπερό, αντί να θηλάζει απευθείας από το στήθος, μην προσθέσεις δημητριακά ή άλλες τροφές στο μπιμπερό. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η συγκεκριμένη πρακτική αυξάνει τη διάρκεια του ύπνου.
  • Όρισε μια ρουτίνα: 
  • Χωριστός ύπνος: Το μωρό σου χρειάζεται να μάθει να κοιμάται μόνο του, επομένως βάλ’ το για ύπνο στην κούνια του αντί να το αφήνεις να μοιράζεται το κρεβάτι μαζί σου.
  • Κοιμηθείτε στο ίδιο δωμάτιο: Επειδή ο κίνδυνος ΣΑΒΘ (Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου) έχει αποδειχθεί ότι μειώνεται όταν τα μωρά κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους, ορισμένες εθνικές οδηγίες συνιστούν να κοιμάται το μωρό στο ίδιο δωμάτιο με εσάς τουλάχιστον μέχρι να γίνει έξι μηνών (και ιδανικά μέχρι το ένα έτος).
  • Καθησυχασμός και ύπνος: Βάλε το μωρό σου για ύπνο όταν νυστάζει αλλά είναι ακόμη ξύπνιο. Όταν μάθει τη ρουτίνα, θα αρχίσει να αποκοιμιέται μόνο του. Άφησέ το να μάθει να καθησυχάζει τον εαυτό του στο κρεβατάκι του.
  • Καθαρή κούνια: Για ασφαλή ύπνο, μόνο το μωρό πρέπει να βρίσκεται στην κούνια. Μην βάζεις στο μωρό μαξιλάρι, κουβέρτες, πάπλωμα, λούτρινα παιχνίδια ή οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ασφυξία. Στρώσε ένα σεντόνι στο στρώμα.
  • Φρόντισε να νιώθει άνετα: Βεβαιώσου ότι δεν έχει πολλή ζέστη ή κρύο στον χώρο που κοιμάται το μωρό σου. Γενικά, το μωρό σου θα πρέπει να φορά ένα παραπάνω ρούχο από σένα.

Αποτελεσματικές τεχνικές για τη νύχτα

  • Πάρε τον χρόνο σου: Δώσε στο μωρό σου τη δυνατότητα να καθησυχάσει τον εαυτό του πριν τρέξεις κοντά του και θα το βοηθήσεις να ξυπνάει λιγότερες φορές στο μέλλον. Και αυτό είναι καλό και για τους δυο σας!
  • Άσε τις αγκαλιές κατά μέρος: Αν πας να ελέγξεις το μωρό σου, μην το πάρεις αυτόματα αγκαλιά. Αντίθετα, κάν’ του λίγο απαλό μασάζ ή τραγούδησέ του ένα νανούρισμα. Διαβεβαίωσέ το ότι είσαι εκεί μαζί του χωρίς να ανταμείψεις κάθε κλάμα με μια αγκαλιά.
  • Σκέψου πριν το ταΐσεις: Μπορεί να υποθέτεις ότι το μωρό σου πεινάει κάθε φορά που ξυπνάει το βράδυ, αλλά μετά τους τέσσερις μήνες μπορεί να κάνει πέντε με έξι ώρες να φάει και θα μπορούσε απλώς να αναζητάει παρηγοριά. Ταΐζοντας το μωρό σου κάθε φορά που ξυπνάει θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι λιγότερο ήσυχο.
  • Μην φεύγεις από την κούνια: Αν χρειαστεί να ταΐσεις ή να αλλάξεις πάνα στο μωρό σου τη νύχτα, μην μπεις στον πειρασμό να το φέρεις στο κρεβάτι μαζί σου μετά. Πάντα να το βάζεις στην κούνια του ώστε να συνηθίσει να αποκοιμιέται μόνο του.

Πηγές

https://healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Back-to-Sleep-Tummy-to-Play.aspx (Προσπελάστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2016)

https://healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Preventing-SIDS.aspx (Προσπελάστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2016)

https://healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/A-Parents-Guide-to-Safe-Sleep.aspx (Προσπελάστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2016)

 

Τελευταία αναθεώρηση: Δεκέμβριος 2016

MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_1

    EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

    Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

  • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

    Συμβουλές μόνο για σένα

    Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

  • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

    Δωρεάν δείγματα

    Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

  • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

    Διαδραστικές εφαρμογές

    Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.