MyFeed Personalized Content
Άρθρο
Προσθήκη στα αγαπημένα

Έξι εύκολοι τρόποι για να αντιμετωπίζετε τους επικριτικούς γονείς

Αισθάνεστε ότι έχετε πέσει θύμα του mom shaming ή δέχεστε επικριτικά σχόλια; Η μητρότητα δεν είναι απλή υπόθεση, πόσο μάλλον αν αισθάνεστε ότι δέχεστε επίθεση από άλλους γονείς. Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τους επικριτικούς γονείς, συγγενείς και φίλους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κι εσείς με τη σειρά σας δείχνετε κατανόηση και δεν κρίνετε τις άλλες μαμάδες.

3 λεπτά ανάγνωση
 • Ζητήσατε τη συμβουλή τους; 

  Αν όχι, τότε μπορείτε πολύ ευγενικά να τους βάλετε στη θέση τους. Μπορείτε να αποθαρρύνετε τις ανεπιθύμητες συμβουλές, δηλώνοντας τι κάνετε για το μωρό σας και ότι το μόνο που θέλετε είναι υποστήριξη και όχι την προσωπική άποψη του καθενός. Δείτε συμβουλές για το πώς να χειρίζεστε τις ανεπιθύμητες ερωτήσεις για τον θηλασμό εδώ
 • Επιλέξτε προσεκτικά τα άτομα στα οποία κάνετε ερωτήσεις 

  Αν έχετε όντως ζητήσει τη συμβουλή κάποιου και δεν σας αρέσει η απάντησή του, το σφάλμα δεν είναι δικό του. Θα πρέπει να σκέφτεστε προσεκτικά σε ποιους κάνετε ερωτήσεις για τα μωρά. Για παράδειγμα, αν θέλετε συμβουλές για τον θηλασμό, μια στενή φίλη που έχει θηλάσει είναι καλύτερη επιλογή από την αδελφή σας που δεν έχει ανάλογη εμπειρία. 
 • Εμπιστευτείτε τη διαίσθηση της μάνας 

  Ακολουθήστε το ένστικτό σας και απευθυνθείτε στον γιατρό σας για οποιαδήποτε συμβουλή για την οποία έχετε αμφιβολίες. Η πρακτική αυτή μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη, αν θεωρείτε ότι η συμβουλή κάποιου συγγενικού σας προσώπου είναι παλιομοδίτικη ή παρωχημένη. Χρησιμοποιήστε τις προτάσεις του γιατρού σας για να βάλετε ένα τέλος στις ανεπιθύμητες συμβουλές. Πείτε «Για την ακρίβεια, το συζήτησα με τον γιατρό μου και με συμβούλευσε να μην το κάνω.»
 • Μήπως παρερμηνεύετε τις συμβουλές τους; 

  Αυτό μπορεί να συμβεί ειδικά αν επικοινωνείτε μέσω μηνυμάτων, σε διαδικτυακά φόρουμ ή με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όταν εκλείπει η γλώσσα του σώματος, ο τόνος και το ύφος, είναι πολύ εύκολο να υπάρξουν παρερμηνείες. Είναι πιθανό να αποδώσετε σε μια άποψη εντελώς διαφορετική σημασία από την επιδιωκόμενη. Αν δεν είστε σίγουρη, ζητήστε διευκρινίσεις. Αν έχετε αμφιβολίες, αφήστε τη συζήτηση και επιβεβαιώστε αυτό που θέλει να πει ο συνομιλητής σας μέσα από μια προσωπική επαφή. 
 • Είναι κλασική περίπτωση mom shaming;  

  Ορισμένες φορές, δεν υπάρχει παρερμηνεία. Τα επικριτικά σχόλια για τις μαμάδες είναι σύνηθες φαινόμενο στο διαδίκτυο και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση, όταν γίνεται κανείς αποδέκτης τους. Όποια κι αν είναι η εξήγηση πίσω από τα μοχθηρά σχόλια κάποιου που κρύβεται πίσω από το πληκτρολόγιό του –προσωπική ανεπάρκεια σε θέματα ανατροφής, ζήλια, θυμός ή αγανάκτηση– οι εκφράσεις αυτού του είδους είναι άθλιες και περιττές. Αν πέσετε θύμα τέτοιων συμπεριφορών στο διαδίκτυο, μην απαντήσετε. Διαγράψτε την ανάρτησή σας ώστε να μην υπάρξει συνέχεια και προσπαθήστε να μην διαβάσετε άλλα σχόλια. Όσο δύσκολο κι αν είναι, προσπαθήστε να δείτε αυτά τα σχόλια από τη σωστή οπτική. Οι επικριτές σας είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όχι εσείς.
 • Κρίνετε τους άλλους γονείς;

  Τέλος, κάντε ένα βήμα πίσω και αναρωτηθείτε μήπως είστε και εσείς επικριτική. Αν ναι, ήρθε η στιγμή να σταματήσετε να κρίνετε τους άλλους γονείς. Ο καθένας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και όλοι μας έχουμε ελαφρώς διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά την ανατροφή των παιδιών μας. Είναι πολύ πιο υγιές να υποστηρίζετε τους άλλους γονείς, είτε πρόκειται για συγγενικά σας πρόσωπα είτε για φίλους ή νέα μέλη στην ομάδα μαμάδων που συμμετέχετε. 
MVP Logo

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_1

  EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

  Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.

 • Club Benefits Icons_2Club Benefits Icons

  Συμβουλές μόνο για σένα

  Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.

 • Club Benefits Icons_3Club Benefits Icons

  Δωρεάν δείγματα

  Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.

 • Club Benefits Icons_5Club Benefits Icons

  Διαδραστικές εφαρμογές

  Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.