Πώς να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση ως γονέας
Όταν γίνεσαι γονιός για πρώτη φορά και επιστρέφεις στο σπίτι με το νεογέννητο μωρό σου, έρχεσαι αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη και πολλές φορές τρομακτική εμπειρία. Τα συναισθήματα χαράς και αγάπης συχνά αναμιγνύονται με μια αίσθηση έλλειψης προετοιμασίας ή αδυναμίας αντιμετώπισης των νέων δεδομένων. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αν δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε στον ρόλο σας ως μητέρας ή πατέρα, έχουμε συγκεντρώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση ως γονέας.
Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας.
Η διαίσθηση των γονιών, είτε πρόκειται για τη μητέρα είτε για τον πατέρα, δεν είναι μύθος. Ορισμένες φορές, οι γονείς απλά ξέρουν. Σε ό,τι αφορά το μωρό σας, θα πρέπει να μάθετε λοιπόν να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας. Γνωρίζετε το μωρό σας καλύτερα από τον καθένα, οπότε αν νομίζετε ότι κάτι πάει στραβά, π.χ. κοιμάται περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως ή δεν τρώει το ίδιο καλά, μην αγνοήσετε το ένστικτό σας. Κλείστε ένα ραντεβού με τον παιδίατρό σας. Όσο περισσότερο βασίζεστε στο ένστικτό σας, τόσο θα αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σας.
Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης.
Όλοι χρειάζονται ένα καλό σύστημα υποστήριξης. Τα μέλη της οικογένειάς σας, οι φίλοι σας και οι ομάδες μαμάδων μπορούν να σας προσφέρουν συμβουλές, να κρατήσουν για μερικές ώρες το μωρό ή ακόμα και να σας κάνουν να γελάσετε τη στιγμή που το έχετε πραγματικά ανάγκη! Παράλληλα, ωστόσο, θα πρέπει να έχετε πρόσβαση και σε ειδικούς. Οι κατάλληλοι επαγγελματίες μπορούν να απαντήσουν στις απορίες σας από κοντά, να σας καθησυχάσουν και να σας κάνουν να αισθανθείτε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Μην διστάσετε να εμπλουτίσετε, επίσης, τις γνώσεις σας για τα μωρά. Η γνώση προσφέρει πάντα μεγαλύτερη σιγουριά.
Αγνοήστε τον μύθο της μητρότητας ή της πατρότητας.
Καλό είναι να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες σε ό,τι αφορά τη μητρότητα ή την πατρότητα, και το τι σημαίνει η απόκτηση ενός παιδιού. Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς. Γι’ αυτό, απαγκιστρωθείτε από αυτή την ιδέα μια και καλή. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι μπορεί τα πράγματα να μην εξελίσσονται πάντα όπως τα είχατε προγραμματίσει, ότι θα χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να κάνετε οτιδήποτε (ακόμα και να βγείτε από το σπίτι) και ότι το μωρό σας μπορεί να μην συμφωνεί με όσα έχετε κατά νου. Χαλαρώστε και αφήστε τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά.
Εξασφαλίστε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας.
Η αυτοφροντίδα είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική σας υγεία. Ναι, είστε πλέον γονείς. Αλλά δεν είστε μόνο αυτό. Συνεχίστε να ασχολείστε με κάποιο χόμπι που είχατε πριν αποκτήσετε μωρό, όπως π.χ. ζωγραφική, μουσική ή γυμναστική. Δείξτε καλοσύνη στον εαυτό σας και μάθετε να ελέγχετε τον εσωτερικό σας μονόλογο, έτσι ώστε να μην κατακρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας. Μην γίνετε ο χειρότερος επικριτής σας. Δεν αποτυγχάνετε. Μαθαίνετε.
Γίνετε πρότυπο για το παιδί σας.
Πέρα από την προσωπική σας ανάγκη να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση ως γονιός, μην ξεχνάτε ότι είναι ευθύνη σας να καθοδηγήσετε το μωρό σας έτσι ώστε μεγαλώνοντας να γίνει ένα χαρούμενο παιδί γεμάτο αυτοπεποίθηση. Γίνετε ένα θετικό πρότυπο για το μωρό σας. Διασκεδάστε και παίξτε μαζί του. Η τηλεόραση δεν είναι απαραίτητη. Και μην ξεχνάτε ότι το μωρό σας θα είναι πιο πιθανό να τρώει υγιεινές τροφές και να είναι πρόθυμο να δοκιμάζει νέες γεύσεις, αν σας βλέπει να κάνετε το ίδιο. Ενθαρρύνοντας αυτές τις υγιεινές συνήθειες, θέτετε από νωρίς τις βάσεις για τη μελλοντική, υγιή ανάπτυξη του μωρού σας.
Σχετικά άρθρα