Μοιράσου το Άρθρο
X
Το Nestlé Baby & Me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

Μωρό 0-3 ετών & Ανάπτυξη Εγκεφάλου

Είναι απίστευτο να βλέπω το μωρό μου να μαθαίνει τόσα πράγματα! Καθημερινά προοδεύει όλο και περισσότερο και απορροφά όλα τα μηνύματα που δέχεται «σαν σφουγγάρι». Είναι πολύ έξυπνο! Μήπως τελικά είναι ένας μικρός εκκολαπτόμενος Αϊνστάιν;

Τετάρτη, Φεβρουάριος 3rd, 2016

Το Nestlé Baby & Me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

Τον πρώτο χρόνο το μωρό θα τριπλασιαστεί σε βάρος και θα διπλασιαστεί σε ύψος... Ένα κατόρθωμα της φύσης! Γνωρίζετε όμως ότι, πίσω από το μουτράκι του, συντελείται στα κρυφά μια ακόμη πιο γρήγορη αλλαγή; Μέσα στους πρώτους 24 μήνες ο εγκέφαλός του θα αναπτύσσει 2 εκατομμύρια νευρώνες... το δευτερόλεπτο! Ο παιδίατρος Philippe Grandesenne, συγγραφέας του βιβλίου «Μωρό, μίλα μου για τις πρώτες σου φορές» και του «Μωρό, πες μου ποιος είσαι» εξηγεί λεπτομερώς τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της νευρωνικής υπερδραστηριότητας. 

 

Ένα μωρό γεννιέται «εξίσου έξυπνο» με έναν ενήλικα;

 Παρόλο που δουλεύω με βρέφη εδώ και πολλά χρόνια, κάθε φορά εντυπωσιάζομαι όταν διαπιστώνω ότι ένα μωρό, κατά τη γέννησή του, διαθέτει εν δυνάμει όλες τις μελλοντικές νοητικές ικανότητες. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό! Είναι απίστευτο ότι ο εγκέφαλος ενός νεογνού έχει περισσότερους νευρώνες από ό,τι εμείς οι ενήλικες. Αυτό ονομάζεται έμφυτη δυνατότητα. Παραδείγματος χάρη: ένα μωρό μπορεί να αναγνωρίζει με τρόπο καθολικό όλους τους ήχους, παρόλο που η μητρική του γλώσσα θα διαμορφώσει την ακοή και την ομιλία του. Διαθέτει πρωτόγονες αντιδράσεις, όπως το να αρπάζει με τα χέρια ή να τα σταυρώνει καθώς επίσης και το περπάτημα, που θα το καταφέρει μετά τους 8 μήνες. Σιγά-σιγά αυτοί οι νευρώνες θα αρχίσουν να υποχωρούν δίνοντας τη θέση τους στη μάθηση, όπως λέγεται. Οι συνάδελφοί μου νευρολόγοι αυτό το αποκαλούν «νευρωνική εκατόμβη», σαν να πρέπει δηλαδή ο εγκέφαλος να καταστραφεί στην αρχή για να ξεκινήσει να αναπτύσσεται στη συνέχεια!

Περισσότερα

Σχετικά
Οι μαμάδες κοιτάνε αυτό το άρθρο 5/5
avatar
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.